19 aug. 2016

Rätt ambivalent

Det har snart gått två år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Innan bloggandet så dokumenterade jag aldrig några transaktioner och jag orkar inte med att privat underhålla några fräsiga Excel-ark och när det var dags för K4 så var det bara att scrolla igenom transaktionsloggarna.

Men bloggandet är inte bara för att dokumentera transaktioner, tankar och idéer utan även för att dokumentera vår resa mot att sluta yrkesarbeta.

Och det är inte en slump att bloggandet startade i augusti för två år sedan. Då som nu var man tillbaka i arbetet och det är något som med åren blivit jobbigare att gå tillbaka till.

Egentligen är vi några riktiga gnällspikar då vi båda har arbeten där vi till stor del kan anpassa våra arbetstider och vi har rätt ok betalt för vad vi gör men trots det så lockar friheten mer.

Vi har som bekant planerat att permanent flytta till Frankrike så snart vi har ekonomi till att göra det. Frankrike är knappast det mest begåvade valet då skatterna är relativt höga och det är ett rätt dyrt land att leva i. Det där med "dyrt" är naturligtvis relativt och förutom att klimatet lockar så kommer det att vara billigare för oss att leva i Frankrike än i Sverige.Att vi kommer flytta söderut är för oss en självklarhet så snart vi får möjlighet. Vi vill inte leva resten av vårt liv med att hata bort 5 månader om året för att det är kallt, mörkt, regnigt och jävligt i största allmänhet.

Problemet är att det krävs ett rejält kapital för att köpa det boende vi önskar och dessutom ha pengar över till det vardagliga. Vårt hus behöver inte vara speciellt stort men en öppen spis och pool är absolut ett måste nere i södra Europa där somrarna är varma och vintrarna kan vara lite råa. Sedan så vill vi gärna ha en trädgård att sysselsätta oss med och dessutom måste huset vara beläget så att det är gångavstånd till en by med lite restauranger, caféer och affärer.

Typ, ett objekt som alla andra vill ha och då drar priserna iväg rätt rejält...

I Portugal är det betydligt billigare att leva än i Frankrike. Vi har gjort 4-5 rekognoseringsresor till Portugal de senaste åren och betat av hela landet från norr till söder. Vi gillar Portugal - portugiserna är fantastiskt välkomnande och trevliga, det är billigt och inte en käft förutsätter att du pratar portugisiska. Det enda problemet är att vi inte tycker att Portugal har varit speciellt spännande.

Förra söndagen hatades bort på grund av måndagens jobbångest och jag frågade fru Cm om Portugal trots allt inte var ett alternativ - vi skulle säkert kunna kapa ett par år av knegande om vi valde Portugal framför Frankrike. När jag kom hem i måndagskväll så hade naturligtvis fru Cm nappat på mitt yrande och presenterade några alternativa boenden längs Algarvekusten.

Av upphovsrättsskäl klistrar jag inte in några bilder men klicka på den här länken - för €375 000 får man rätt mycket för stålarna.

Nu har vi ingen möjlighet att i närtid åka ned till Algarve men det blir garanterat en ny rekresa till Portugal i vinter.

Ekonomi då?
För tillfället ägnar jag börsen rätt lite tid men jag noterade i alla fall att innehaven:

Ica levererade är bra rapport och vd Per Strömberg skriver i rapporten "I Sverige var tillväxten i vår butiksförsäljning fortsatt bra och vi växte enligt preliminära marknadsdata dubbelt så mycket som marknaden i kvartalet"

Även Wal-Mart levererade en rapport som översteg förväntningarna och höjer prognosen för vinsten per aktie räkenskapsåret 2016/2017 till 4,15-4,35 dollar per aktie.

Utdelningsmässigt är det rätt trista tider för familjen Chansar mests aktieportfölj men Procter & Gambles kvartalsutdelning letade sig in i portföljen och för året har vi nu fått in 290 322 kronor i bruttoutdelningar.

16 kommentarer:

 1. Har ni övervägt att dela boendet? Enklare sommarstuga i Sverige, lyxigare vinterboende i solen. Omväxling förnöjer som bekant. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Absolut så har vi övervägt det!
   Men vi inbillar oss att Skatteverket är rätt kinkiga med boende i Sverige om man väljer att skatteskriva sig i annat land. Sommarstuga ska vara ok men vi får undersöka det närmare.

   Det är inte helt billigt med dubbla boenden vilket är helt ok nu när vi yrkesarbetar men jag inbillar mig att vi vill hålla rätt hårt i pengarna när vi tvingas leva på avkastningen.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Aha, ni tänkte skriva ut er från Sverige. Det har jag missat helt, slarv av mig. Ja, då får ni inte ha någon väsentlig anknytning till Sverige, och dit räknas sannolikt ett fritidshus.

   Men det finns ju inget som hindrar er från att hyra en stuga då och då. Inbillar mig att en midsommarafton i Portugal inte är riktigt samma sak som en sån där magisk svensk midsommarafton med skimrande björkar, fåniga hattar och ett rikt utbud av allehanda icke fullt så ädla drycker. :-)

   Trevlig helg på er också. Och ja, det ska tilläggas. Jag följde ditt råd angående val av rosévin i en tidigare tråd, tyvärr blev det inte så mycket filande på min kommande investeringsstrategi i samband med inmundigandet av drycken (helt värt sitt pris) eftersom jag efter några glas hellre zappade mig igenom Spotifys utbud.

   men det e en dag i morrn å…

   Radera
  3. Haha!

   Precis så är det :-)

   Vi kommer säkert försöka tillbringa lite tid i Sverige under sommaren då det är ett behagligt klimat här och alldeles för varmt i södra Europa. Och precis som du är inne på så är det inte helt fantastiskt att fira midsommar i södra Europa. I Nice, där vi har lägenhet, så finns det ett rätt stort community av skandinaver och de brukar fira midsommar och liknande högtider.

   Kul att du uppskattade vinet!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Var i Portugal i somras och bodde i ett hus i Ericeira. Mycket trevlig liten stad 45 min utanför Lissabon så vill ni bo fint och inte bry er om att havet är svinkallt så är det ett ställe jag rekommenderar :) även Mafra låg i närheten men då kommer ni ju längre ifrån stranden :) lite spontantips och tycker gör helt rätt som vill bosätta er utomlands :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktienovisen!

   Stort tack för tipset!
   Vi hade initialt tänkt hålla oss soder om Lissabon men efter lite googlande så blir jag rätt sugen på området kring Ericeira. Det blir till att göra en visit där!

   Jag är en extrem badkruka och jag badar bara i havet i Västindien, Indien och Thailand eller motsvarande. Tempererad pool är det som gäller!

   Tack för tipset och ha en fortsatt bra helg!

   Radera
 3. Måste ni bestämma var ni skall bo NU? När det är dags att pensionera sig om 10-15 år har kanske Europa-kartan ritats om både två och tre gånger för pensionärer både vad gäller skatter, sociala förmåner, bostäder, levnadsomkostnader etc.. Skuldkrisen (för den finns fortfarande kvar och frodas...) är kanske explosiv eller så är det - Gud förbjude - krig! Kan ni inte bara behålla Frankrike-drömmen som 'arbetsmål' och sas träna er på att leva franskt när ni är i Nice? Det är faktiskt inte bara att plocka ut en ort på kartan och slå sig ned där därför att skatten är låg!
  Nää, träna på i Nice, som ni känner ganska bra vid det här lagt, och håll drömmen vid liv! Man MÅSTE ha en något sånär realistisk dröm! Hatta inte omkring!
  Följer er med intresse!/ Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Mja, kanske borde vi bestämma oss inom de närmaste åren för att kunna göra någon form av rimlig prognos när vi kan kasta in handduken. Vi hade initialt hoppats på att lämna yrkeslivet vid 50 och dit är det endast 4 år. Nu våra tillgångar inte utvecklats i den takt som önskat och jag blir lite matt om vi ska behöva arbeta i ytterligare ett antal år.

   Du har helt rätt i att vi borde foka på Frankrike och Nice men jag vill ändå en gång för alla undersöka om Portugal är ett alternativ eller ej. Husen i Provence som håller den standard vi önskar är rätt dyra och jag vill inte beöva arbeta ytterligare 5 år för att ha råd med ett drägligt liv.

   Lägenheten i Nice är väl värd ca €350 000 och det för man inte mycket hus för i Provence. Vi planerar dock att göra en sommarsejour i Languedoc-Roussillon där omgivningarna inte är så fantastiska men det är lite billigare än i Provence.

   Efter nästa sommar så ska vi sluta hatta! Hoppas jag... Fru Cm vill checka av Australien innan flyttlasset går permanent.

   Ha en fantastisk helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. Låter härligt!!

  Hur ser du på SHBs VD-byte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har tyvärr inte längre någon större insyn i SHB.
   Jag blev dock rätt paff över att Frank Vang-Jensen fick kicken så snabbt. Vad jag har hört så var han rätt omtyckt. SHBs organisation är extremt decentraliserad och jag tror inte att det är ett helt enkelt bolag att leda.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Vad intressant! Vi har sparat i två år, har 3-5 år kvar till 50 och har ett hus och lägenhet med övervärde. Vi funderar väldigt mycket på vad vi ska göra i framtiden, bo i Florida, Spanien, Portugal, hus vid havet nära Sthlm (då barnen troligtvis kommer att bo där), eller i Skåne. Jag vill inte ALLS jobba med det jag jobbar just nu, ,min man älskar sitt jobb och ser panikslagen ut, när jag pratar om att vi ska sluta jobba fast vid 55-57. Det är väldigt ofokuserat just nu. Vad vill vi göra när vi inte jobbar med våra fasta jobb? Det är ingen lösning för oss på lång sikt att bara bo i ett annat land och sola hela dagarna. (Kul de första två veckorna med sen?) Vart vi än bor sen, så måste det vara vid havet. Jag trodde att Portugal var billigt, men det är ju jättedyrt även om man bara vill ha något en lägenhet vid havet. Eller vill vi ha ngt litet radhus i Sthlm och resa runt hela världen i några år? Volontärjobba? Det skulle vara otroligt intressant att höra mer om de områden/länder ni kollat på och vad ni tycker är för-och nackdelar. Vad vill ni göra efter att ha sagt upp er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   För vår del är det inte bara friheten att slippa yrkesarbeta utan även klimatet. Som jag skrev i inlägget så hatar jag verkligen att bo i Sverige under vintermånaderna. Alternativet att fortsätta jobba men göra det i ett land med ett bättre klimat är nog rätt kört för oss. Vi är för gamla och jag är rätt övertygad om att vi inte skulle få motsvarande jobb som vi har idag.

   Men vart ska man flytta? Vår dröm började redan för 15 år sedan och då var det Thailand som gällde. Idag så har vi nog rekat alla alternativa länder som vi kan tänka oss att bo i utom Australien. Våra högst subjektiva tyckanden.

   Florida och Kalifornien - Vackert och billigt! Men efter att bott och arbetat i USA under en period så orkar vi nog inte med amerikaner i allt för stor utsträckning.
   Thailand - Vackert och fantastiskt billigt. Tyvärr ett labilt land där förutsättningarna kan förändras över en natt och så vill vi inte ha det.
   Portugal - Bra klimat i de södra delarna, fantastiska människor, ingen förutsätter att du kan språket, billigt för att vara Europa. Problemet är att vi tycker att det är lite "trist" i Portugal.
   Spanien - Gillar Spanien som semesterland men rätt tveksam om jag skulle vilja bo där permanent.
   Frankrike - Är vårt primära mål då vi redan har ett boende i Nice. Problemet med Frankrike är relativt höga skatter (men bättre än i Sverige), rätt dyra levnadsomkostnader och halvjobbig byråkrati. Men trots det så älskar vi Frankrike.
   Italien - Vi har varit runt i precis hela Italien utom i den nordvästra delen. Vackert och något billigare än Frankrike. Det som skrämmer oss en smula är att de vänner som bor där permanent hävdar att byråkratin i Frankrike är fantastik trivial jämfört med Italien...

   Om jag ska vara lite krass så tror jag att det där med "att bo nära barnen" är rätt överskattat. Jag träffade mina föräldrar lika frekvent när de bodde i Stockholm där vi bor som när de flyttat ned till Österlen. Och från Stockholm tar det 5-6 timmar med bil - till Nice tar det 3 timmar med flyg :-)

   Det där med sysselsättning tror vi är rätt viktigt när man väl lämnat yrkeslivet. Nere i Nice så ser vi en hel del permanentboende svenskar som är rätt alkoholiserade. Och vi skulle garanterat trilla dit vi med om vi inte hade något vettigt att göra om dagarna. Det är ju rätt trevligt att sitta i solen och dricka rosé hela dagarna.

   Tyvärr så kostar sysselsättning pengar och det är därför vi jobbar vidare trots att många snålbloggare tycker att vi är idioter som fortfarande jobbar då vi har "råd" att sluta jobba redan nu.

   Vi kommer inte att bara umgås med svenskar när vi flyttat utomlands utan kommer plugga som f-n för att lära oss språket vilket är för förutsättning för att bli integrerade. Sedan så vill vi absolut ha ett hus med trädgård då det kommer att kräva en del arbete. Vi båda har spelat en hel del golf innan jobbet tog över och golfen kommer vi garanterat ta upp igen och just golfen är en riktig tidstjuv.

   Och sedan så vill vi ha tillräckligt med kapital så att vi kan fortsätta att resa även om det är av mindre omfattning än nu. Får vi det riktigt tråkigt så skulle jag nog kunna tänka mig att börja studera något intressant ämne bara för skojs skull..

   Önskar dig en lat söndag!
   Idag den 21 augusti är det i Stockholm 16 grader och ihållande regn.
   //Cm

   Radera
  2. Tack för svar! Ja det är svårt. Håller med om att Portugal verkar tråkigt och spanien känns mer som turistland.
   Vi vill också ha råd att resa även sen, så det krävs en hel del kapital.
   Det är bra med regn ibland, både för trädgård men framförallt att man med gott samvete kan sitta vid datorn och greja med sparande och ekonomiark. :-)
   Önskar er en trevlig söndag också!
   Mot miljonen

   Radera
 6. Jag tycker du själv redan har svarat på din fråga. Ni har inte funnit de spännande i Portugal trots att ni varit där på 4-5 rekresor. Frankrike gillar ni däremot och har bra erfarenhet om från er lägenhet i Nice.

  Tänk på att det ju rör sig om 30+ år som ni kommer att bo på det stålle ni väljer (även om det givetvis går att ändra). Jag skulle tycka att det är viktigare hur ni har det under dessa år än att kunna sluta arbeta ett par åt tidigare.

  Med ett stora kapital borde ni titta på Knockoutlånet hos Nordnet som skulle låta er låna ett par miljoner till 0,99% ränta och kan finansiera en del av husköpet istället för att ta av kapitalet. Det låga ränteläget lär bestå under ett antal år till och avkastningen på aktieportföljen kan under dessa år användas för att gradvis amortera av på värdepapperlånet.

  Jag är lite biased när det gäller Frankrike eftersom jag gjort en liknande sparresa som er är jämngammal med er och nu är i processen att leta boende i södra Frankrike för att om något år sluta arbeta.

  Tack för en bra och inspirerande blogg.

  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per!
   Och stort tack för en trevlig kommentar!

   Du har naturligtvis helt rätt när man ser nyktert på det. Förhoppningsvis så kommer vi att leva ett tag till och då ska man naturligtvis bo där man finner det bäst.

   Men jag är så urbota trött på att jobba trots att det är rätt välbetalt, "fint" och fritt. Vi kommer att dra ned till Algave över julen för att definitivt besluta oss om det är ett alternativ. Efter det så är det slut på "rekresorna" och nästa gång vi besöker Portugal är det bara för att turista.

   Tack för tipset om Knockoutlånet. Jag är helt enig med dig att räntorna sannolikt kommer att vara låga under många år framöver och att det skulle vara rätt vansinnigt att betala objektet med prngar från aktiekapitalet.

   Kul att även du sneglar på Frankrike! Jag vet inte hur långt du har kommit i processen men om du precis har börjat så är du alltid välkommen att maila mig om du har några funderingar.

   Och jag hoppas att du då och då tittar in och berättar hur det går för dig. Det skulle vara rätt kul att få veta då vi verkar ha samma förutsättningar.

   Önskar dig en fortsatt lat söndag!
   Mvh//Cm

   Radera
 7. Ja det kan väl kanske vara bra att ni ger Portugal en sista chans om inte annat för att se att det trots allt är Frankrike ni trivs bäst i. Jag har kommit ganska långt i mitt bostadsletande och kan uppdatera lite om hur det går i någon kommentar på kommande inlägg här.

  Önskar dig ett trevligt slut på helgen och en dräglig arbetsvecka.

  /Per

  SvaraRadera