28 juli 2019

Nedräkning

I helgen är det elva veckor sedan vi lämnade in våra passerkort och lämnade arbetslivet för gott. Många av våra bekanta frågar hur det känns men det känns faktiskt inte något speciellt - ungefär som en längre semester.

Nu har vi kanske inte varit "riktigt" lediga i mer än tre veckor då det har varit arbetsläger att fixa till våra bostäder i både Sverige och Frankrike.

Den svenska bostaden ska säljas inom kort och jag inser att det är en "viss" skillnad på att flytta jämfört att faktiskt avveckla sig själv från Sverige och bli av med majoriteten av alla prylar man samlat på sig under livet.

Fru Cm har kastat 35 par skor och jag tror att vi är uppe i 24 stora svarta plastsäckar med kläder som lämnats in till välgörande ändamål. Alla möbler får vi göra oss av med så snart vi hittat en köpare.


Framtid
Som många av er redan vet så vill vi fly Sverige då vi för varje år känner oss mer obekväma att bo kvar. Visst - kylan och mörkret är den störst bidragande orsaken till att vi lämnar landet. Vi börjar snart bli för gamla för att hata bort vinterhalvåret men det finns fler aspekter vi ogillar med Sverige och då är det bäst att helt enkelt fly landet.

Återkommande läsare vet att vi primärt har haft siktet på Frankrike men med tiden har vi blivit lite ambivalenta. Hjärtat säger Frankrike men hjärnan säger Portugal - vart det landar vet vi inte i nuläget utan vi får ta det som det kommer.

Vi har redan en bostad i centrala Nice som är helt fantastisk men den är för liten för ett permanentboende så vi måste på sikt hitta ett boende vi kommer att trivas med.
Vi har tillbringat rätt många månader med att hitta det där boendet men gått bet och hoppas att vi kommer att vara mer framgångsrika nu när vi kan ha bostadsjagandet som ett heltidsjobb.

Vi har egentligen inte några större krav på vårt framtida boende.
- Villa, gärna under 120 kvm
- Hyfsat stor tomt - minst 1500 kvm
. Pool, eller möjlighet att anlägga en
- Öppen spis eller möjlighet att installera en
- Gångavstånd till en by med ett bageri, en mindre affär, något café och ett par restauranger

Med andra ord så har vi inte några större pretentioner men ack vad svårt det är att hitta lämpliga objekt.

Initialt så kommer vi ge fan i allt och flytta ned till Nice som får vara vår hemmabas det närmaste året.  Som det ser ut nu så kommer vi att ge oss ut på en längre resa och leka nomader ett tag. Det gäller att passa på så länge man är på "rätt" sida om 50 år och inte ser helkorkad ut med ryggsäck.
Om vi reser runt i 6 månader eller 2 år får framtiden utvisa...

Ekonomi
Det är kanske inte helt klokt att ge upp arbetslivet när både jag och fru Cm kan håva in ordentligt med pengar i egna bolaget men det är så ohyggligt lätt att köra på ett år till för att man blir lite girig.

Som flera har påpekat så är vår privat utskattade depå kanske inte så mycket att hänga i julgranen men den ligger ändå runt 12 miljoner och genererar årligen lite utdelningar.
Men vi kommer att kunna lyfta lön från egna bolaget i ytterligare något år och sedan så borde vi få en skvätt över från vår svenska bostad när skatterna är betalda.

Så rent krasst så kommer vi inte behöva nalla från den privata aktiedepån de närmaste åren även om vi kanske borde byta ut skumpan till cremant framöver.

Den som lever får se...

25 kommentarer:

 1. Vad skönt! Unnar er allt gott! (tänk dock på att gräset alltid är grönare på andra sidan....)

  SvaraRadera
 2. Skriv mer om detta, vi ska göra liknande resa om 7 år så följer med spänning alla tankar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka skärpa till mig med inläggsfrekvensen. Har förstått att det är många som går i liknande tankar.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Hoppas få läsa många inlägg om detta! Kommer också göra något liknande på sikt, viss oklarhet dock ifall vi tar det fullt ut och säljer allt i Swe eller har kvar som bas och hyr ut.

  Stor osäkerhet för oss i val av land, Portugal, Spanien eller Frankrike. Likt er gillar vi Nice men priserna på hus gör kalylen svagare. Extremt smidigt att ta sig till Nice med flyg från Sverige, men ska man flytta permanent spelar det ju ingen roll utan räcker med 1h till valfri hyfsat stor flygplats.

  Vi tittar allt mellan Lagos till Genoa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Ska skärpa till mig men inläggsfrekvensen så snart vi sålt vår svenska bostad.

   Börja med att hyra ut om ni är osäkra men sälj sedan. Det är ett sort jobb med att hyra ut.

   Bestäm er inte för land omedelbart utan åk runt och reka. Nice är fantastiskt enkelt att åka till men problemet är att husen är orimligt dyra längs Rivieran.

   Hör av dig när det är dags så kan jag komma med lite inspel.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Superkul för er & jätteintressant för oss att läsa mer om er flytt.
  Vilka är de andra aspekterna ni ogillar med Sverige? Är det hur våra politiker behandlar de skattemedel de tar in & hanteringen av migrationen? Det är de frågor - utöver mer behagligt klimat - som gör att vi kommer bo utomlands om 5-10 år. För oss i Spanien.
  Ni kommer med andra ord skatteskriva er utomlands?
  I Spanien (dit vi kommer styra kosan) likställs ett ISK/KF med en aktiedepå skattemässigt, vilket gör att man betalar relativt hög skatt på utdelningen.
  Man har även förmögenhetsskatt.
  Det gör att vi i nuläget tvekar något att helt skriva oss i Spanien. Skulle Sv återinföra förmögenhetsskatt igen (vilket i mitt huvud inte är långsökt när vänsterpolitiker slösat bort de skattemedel man får in idag) finns det inget skäl överhuvudtaget att vara skriven i Sverige. S är ju väldigt kreativa i att hitta nya sätt att pungslå sina skattehjon. Men tills man inför dessa skatter kommer vi dock vara skrivna i Sverige och sedan tillbringa 183 dagar i Sverige per år (1 dag mer än hälften av 365...), vilket gör att vi har "anknytning" till Sverige. Ändras förutsättningarna kommer vi sälja huset i Sverige, lämna Sverige & aldrig någonsin se tillbaka.
  Hur gör i framgent? Hur mkt tid kommer ni tillbringa i Sverige nu när ni inte har boendet kvar längre?

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar varför ni måste visa att ni har väsentlig anknytning till Sverige så länge ni betalar skatt här? Det är väl bara om man inte avser vara skattskyldig som frågan kring hur många dagar man spenderar här blir aktuell? Då på det omvända hållet, dvs du får inte vara här för många dagar och inte ha kvar bostad för åretruntbruk osv.

   Radera
  2. Hej Lars!
   Det jag ogillar med Sverige är precis de orsaker du nämner. Även om det kanske inte är de främsta orsakerna till att vi vill lämna Sverige så har det helt klart en påverkan.

   Vi kommer att skatteskriva oss utomlands men inte direkt då vi ännu inte bestämt vilket land vi vill bo i.

   Jag är fullt medveten om att länderna i södra Europa har en massa skatter, likt förmögenhetsskatt, men var inte allt för orolig - ofta är det marginella pengar vi pratar om och den årliga skatten kommer att vara lägre än i Sverige.

   Ta en första sväng via https://www.sparsamskatt.se/ men boka sedan en tid med en skatterådgivare innan permanent utflytt. Det kostar en del men kan vara värt det.

   Vi har väl inga direkta planer på att semestra i Sverige framöver men om vi gör det så kommer vi hålla oss till en sommarmånad per år. Skatteverkets "180 dagar" är enligt deras tolkning...

   Hoppas att ni snart kommer iväg!
   Mvh//Cm

   Radera
 5. Härligt att läsa.

  En kul detalj är att det huset jag bor i och som jag funderar på att sälja uppfyller exakt era kriterier, förutom på en en enda punkt.

  Och det är att det ligger i fel land. Ja, Sverige alltså. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)

   Haha! Jag sålde ett motsvarande hus för några år sedan. Så jäkla trist att vi inte ett trevligare klimat i Sverige.

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Spännande. Vi har liknande funderingar, men har inte råd att göra samma resa ännu på ett antal år. Däremot har vi köpt ett hus som är anpassat för vår framtid när barnen flyttat hemifrån. Vi har samma tankar om hus som er och har köpt en sådan villa ute på landet i Var med gångavstånd till en större by.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!
   Tror att det är rätt klokt att köpa en bostad långt innan eventuell utflytt. Den bästa affären jag har gjort var att headga mot Euro.

   Mvh//Cm

   Radera
 7. I stället för att ta ut lön ur det egna bolaget kan ni lägga bolaget i träda och sedan likvidera det. Det tar fem kalenderår och under tiden kan ni plocka ut 3:12-utdelningens schablonbelopp på cirka 170kSEK/år med 20% i skatt. Sedan skattar ni väl 20-25% vid själva likvidationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle Kula!
   Du har helt rätt men vi har för lite pengar för att bråka om det. Sedan så är det en hel del restriktioner med vad man får göra när bolaget är i träda.

   Bra och relevant tips!
   Mvh//Cm

   Radera
 8. Tack för en spännande uppdatering! Jag hoppas själv få göra ett liknande inlägg om ca 10 år när även vi har sparat ihop tillräckligt med deg för att kunna göra en exit. Det är så många praktikaliteter sm måste redas ut först, speciellt när man har barn under 18 år.

  Det som är mest läskigt med att säga upp sig från jobbet är nog att allt i Sverige utgår från vad man tjänar. Kapitalinkomster bryr man sig inte om över huvud taget verkar det som. Möjligtvis går det inte att tigga socialbidrag, men i övrigt verkar samhället föga intresserad av sparat kapital, mer än att det ska beskattas så hårt det bara går.

  Ser fram emot fler inlägg om livet på andra sidan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen!
   Relevant kommentar. Innan man beslutar sig för att lämna yrkeslivet så bör man vara medveten om att man blir en persona non grata om man behöver låna pengar. Viss, "one more year syndrom" men jag vill ha lite större marginaler än många andra "FIRE-personer" om någon inte går som planerat.
   Mvh//Cm

   Radera
 9. "Som flera har påpekat så är vår privat utskattade depå kanske inte så mycket att hänga i julgranen men den ligger ändå runt 12 miljoner och genererar årligen lite utdelningar."

  Jo, det är ju förjävligt...att inga pengar genererar eller inneha!
  Ha ha ha

  Skåål på dig och hoppas du och CM får det bra i framtiden!
  Ni har som arbetare fixat det här för er framtid och lyckats ordna till det, så jag kan inte mer än önska er Lycka till i framtiden!

  Skåååål från HB+Cola (ingen jäffla finskumpa härinte) ha ha ha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Belseful :-)

   Hoppas att vi kommer att hålla kontakten framöver!
   Mvh//Cm

   Radera
 10. Grattis, kul med lite konkreta exempel på att det mesta går även i Sverige, trots en kultur med politiker som arbetar stenhårt för att sabotera för folket.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack investeraren.
   Men jag gråter en skvätt vad jag skattat genom åren.

   Mvh//CM

   Radera
 11. Man ber att få gratulera till möjligheten att ta detta steg.

  Lite trist att det finns fler skäl än vädret. Det låter verkligen tufft att överväga att byta ut skumpan. Jag kommer att ha svårt att somna när jag tänker på hur tufft ni kommer att ha det.

  Lycka till med försäljning, flytt och letandet efter ny bostad.

  En liten detaljfråga: Hur löser ni det här med sjukförsäkring förresten?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon!
   Förstår att du lider med oss.
   Sjukförsäkring kommer vi att ha och vi kommer snällt att betala för det även om det sannolikt kommer att vara vår största utgift.
   Mvh//Cm

   Radera
 12. Talar ni bägge franska flytande? Vid mitt senaste besök i Frankrike lyckades jag vid frukosten beställa kaffe med choklad i. Jag insåg då att min franska lämnar mycket i övrigt att önska.

  SvaraRadera
 13. Läser du här Chansar Mest så måste jag juhh fråga!
  Hur lever livet nu?
  Måste änna va gött nu eller :D
  Fyfan va "svartsjuk" jag är på er båda...ha ha ha
  Skåål å ha det jävligt trökitt var ni nu än landar (land)!!
  Ha ha ha
  Skåååål på er :D
  Hoppas ni hittar vad ni letar efter...

  SvaraRadera