21 aug. 2016

Systembolaget

Jag kan konstatera att ungefär 50 procent av den svenska befolkningen är idioter och har uppenbarligen otur när de tänker. Det är faktiskt så illa att nästan häften av befolkningen tycker att det är bra med systembolagets detaljhandelsmonopol och då är det inte många politiker som bryr sig nämnvärt.

Att vi som EU-land 2016 fortfarande tillåts ha ett monopol som uppenbart innebär en diskriminering enligt EU-rätten övergår mitt förstånd men tydligen har det godkänts av "folkhälsoskäl".

Jag kan då konstatera att vi svenskar, tillsammans med norrmän och finnar, är mer svagbegåvade än våra Europeiska vänner då detaljhandelsmonopolet endast finns i 15 länder enligt World Health Organization och i vårt sällskap har vi länder som Malawi, Mongoliet och Franska Polynesien.

Det främsta argumentet för att idiotförklara den svenska befolkningen är för att minska alkoholskadorna och informera om alkoholens risker - något som vi medborgare, till skillnad mot resten av världen, inte klarar av att hantera själv.

Systembolagsvurma brukar framhäva att tack vare Systembolaget så erbjuds vi en fantastisk kvalité och ett brett utbud - ni är så ohyggligt lurade!

Kvalitet
Systembolaget borgar för en hög kvalitet och man kan minsann lita på att man får det man betalar för! Har du hört det där argumentet förut?

En stor del av Systembolagets viner är designade av systembolaget för svenska lågpriskunder och existerar inte utanför landets gränser. Ett exempel är leverantören Oenoforosgruppen som har marknadsandel på 10 procent av den svenska vinförsäljningen. Oenoforos importerar råvin som sedan blandas och smaksätts och sedan förpackas på bag-in-box eller flaska.

Ett exempel på Oenoforosgruppen "fantastiska" viner är det omåttligt populära Mauro.
En korrekt beskrivning av ursprungsland torde vara "Unilevers gamla fabriksområde i Simrishamn, ungefär mellan återvinningscentralen och bensinmackarna".

På Systembolagets hemsida kan vi läsa följande:


Om man köper ett vin för 69 spänn så får man förvisso skylla sig själv men Systembolagets information ovan är rätt felaktig. Det här vinet har skånska Takis Soldatos själv vevat ihop.

Utbud och tillgänglighet
Ett annat förvirrat argument som systembolasvurmarna brukar köra med är att Systembolaget har ett så fantastiskt utbud!

Jo vars, om man gillar Norrandsguld och Mauro så kanske man inte bryr sig så mycket.

Utbudet på Systembolaget är urkasst. För någon vecka diskuterade jag roséviner med en kollega och jag kom med massor av tips på anständiga roséviner. När vi sedan besökte systembolagets hemsida så kunde vi konstatera att de minsann hade hela fem viner från Bandol i sitt utbud - rätt uselt.

Återkommande läsare vet att vi är rätt frekvent nere i Nice och där dricker jag gärna Château Rasque oavsett kulört. Ett fantastisk vin som jag gärna skulle köpa några kartonger av men det är rätt körigt att få med sig det på flyget då det är vårt primära transportsätt när vi åker till Nice.

Åker vi med bil är det inget problem men om jag från Stockholm vill beställa hem några kartonger så kan jag konstatera att Systembolaget tar rätt bra betalt för sina fantastiska tjänster så det alternativet går fetbort...

De senaste veckorna har jag konstaterat att jag som boende i Stockholm ändå är rätt bortskämd med utbudet om man jämför med övriga landet. Det finns rätt många mat- och vinnördar i bloggkollektivet och det blir rätt mycket tips om matrecept och tillhörande viner. För någon dag sedan så tipsade jag om en fantastisk Gigondas till en av mina bloggvänner som bor ute i landet men när jag loggade in på det lokala Systembolaget så kunde jag konstatera att de hade noll Gigondas i butiken och Systembolaget marknadsför ändå 28 Gigondas.

Likadant var det för något år sedan då vi firade Nyår i Åhus. Jag vill absolut dricka "ludde" vid 12-slaget men naturligtvis så fanns det ingen Louis Roederer och jag argumenterade med Fru Cm om att åka in till Kristianstad. Jag slutade först när hon började blänga på mig och då insåg jag att andra kunder glatt flinade över den där förbannat dryga noll-åttan och jag tystnade rätt snabbt och gick med böjt huvud till kassan med min tilltryckta Pol Roger i näven..

Utbudet är urkasst men ute i landet är det rent horribelt...

Tillgänglighet då?
Vi bor i en förort till Stockholm och vi har rätt många Systembolag i vår närhet. Problemet är att på vardagar så har de öppet när vi är på våra arbeten och vill vi köpa någon form av alkohol så får vi snällt göra det på lördagar mellan 10.00 - 15.00.

Vi har förstört alldeles för många viner som vi lagrat hemmavid och numer så lagrar vi våra viner i en vinkällare inne i stan. Naturligtvis så har vi alltid ett "nödlager" hemma men om jag får för mig att klockan 15.01 en lördagseftermiddag att spontanbjuda mina vänner på en trevlig middag så är jag förpassad till att åka in till Grevgatan - en resa som ToR tar en timme med bil vilket känns rätt trist med tanke på att vi bor 5 minuters promenad från landets näst största Ica-Maxi-butik...

Men allvarligt nu mina vänner - hur är det ens möjligt att detaljhandelsmonopolet har fortsatt stöd bland medborgarna?

43 kommentarer:

 1. I just love this! :-)

  SvaraRadera
 2. Tror svaret ligger i följande stycke:

  "Vi har förstört alldeles för många viner som vi lagrat hemmavid och numer så lagrar vi våra viner i en vinkällare inne i stan. Naturligtvis så har vi alltid ett "nödlager" hemma men om jag får för mig att klockan 15.01 en lördagseftermiddag att spontanbjuda mina vänner på en trevlig middag så är jag förpassad till att åka in till Grevgatan - en resa som ToR tar en timme med bil vilket känns rätt trist..."

  Folk vill helt enkelt kunna garva åt dig och dina gelikar. :)

  Tilläggas bör att jag inte stöder monopolet och tycker att våra kära nyadliga politiker kan fara och flyga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej D.L,
   Precis - jag är övertygad om att det här är personligt!

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Jag håller helt med dig i sak, men som vinintresserad svensk så är monopolet i praktiken ett litet hinder. Det är helt problemfritt att nyttja andra eu-länders distanshandlare. Spontanarna är ju såklart svårfixade på det här sättet, men har man framförhållning så är bolagets sunkighet en icke-fråga (praktiskt, inte politiskt). Ett tips är att testa wine-searcher.com (pro är att föredra).

  /Claes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Claes,
   Tack för länken!
   Det såg riktigt intressant ut. Jag har varit försiktig med distanshandlare sedan jag gick på pumpen enter att ha shoppat från Royal Mile Whiskies men det är massor med år sedan! Bra att det finns prisvärda alternativ till dyra systembolaget.

   Då återstår bara problemet hur man fixar spontanarna...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. http://www.varforsystembolaget.se
  Fast om detta stämmer så är väll det icke så dumt eller??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det stämmer sannolikt änven om jag tror att man lite får svar som man frågar.
   Men trots ovan så anser jag att alkoholkonsumtion är ett eget ansvar - ungefär som resten av välden.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Visst. Bra idé Om du vill ha fler människor med alkoholproblem i Sverige. Och väsentligt sämre utbud.

  Systembolaget är riktigt bra. Vi har ett kontrollerat sätt att inhandla alkohol - och som ölintresserad har vi ett fantastiskt utbud där jag kan beställa hem vad som helsr till butiken utan att det kostar en krona.

  Vad tänker du skulle bli så bra utan bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Utbud, kvalitet och tillgänglighet.

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Bättre:
  Öppettider. Går i och för sig OM Systembolaget ändrar sina tider.

  Nischade butiker som kan tillhandahålla större utbud inom valda segment.

  Priserna kanske snarare ökar då ju marknadsekonomin säkerställer högsta möjliga pris, men dock aldrig så höga priser att kunderna slutar handla. Systembolaget har ju viss skala på verksamheten...

  Tillgängligheten i och med mycket större antal försäljningsställen.

  Några exempel på vad som blir bättre, finns säkert fler.

  SvaraRadera
 7. Systembolaget är dock på tårna gällande en avmonopolisering och därför gör allt för att öka kundnöjdheten. Därför man kan se det ökade antalet lokalproducerat att beställa för att efterfrågan fanns och politiker började tala om gårdsförsäljning, vilket dock finns i Finland. Norges motsvarighet började med hemleverans och Systembolaget i Sverige har haft hemleverans på test och vill permanenta detta tex.

  Sedan så tror jag att man tänker att det finns andra som skulle fara illa om tillgängligheten ökade. Aldrig en själv men någon annan. Lite som att det finns undersökningar som säger att svenskarna vill att vi konsumerar mindre alkohol. Men hade du frågat om personen själv behöver minska sitt alkoholintag så hade svaret varit nej, utan det gäller för någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   I Europa är det bara Sverige, Norge och Finland som har ett detaljhandelsmonopol.
   Borde inte den individuella alkoholkonsumtionen vara en privat fråga?
   I 96% av Europa så anser man det.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Ölutbudet slår allt jag sett i övriga europa i alla fall.. Vin tycker jag är ok, är dock ingen nörd som du och gillar amerikanska och italienska viner, även Sydafrika är mycket bra generellt.
  Öppettiderna är dock katastrof, fick panik när jag skulle göra en Boeuf förra hösten och var helt ren på rödvin hemma, en söndag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stringfellow!

   Spana in den här länken och gråt en skvätt :-)

   Den där minan med boeuf bourguignon har även jag gått på!
   Och även med sherry - fantastiskt i såser men inget jag direkt brukar ha hemma då det är rätt äckligt att dricka...

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Klassiker...
   Länken - http://www.belgiumking.com/top-10s/top-10-beer-shops/

   Radera
 9. Alla som ska dricka "spontant" är alkoholister! Inse att öppettiderna räddar era levrar!

  Skämt åsido, hur funkar det med att beställa hem specialviner till närmaste systembolag CM? Har själv aldrig gjort det men har för mig att det ska gå utan extra kostnad, fast med viss leveranstid. Det löser lite problemet om man ska handla på landet, fast det förutsätter att produkten finns i huvudsortimentet antar jag. Själv dricker jag standardviner så för mig är det mest alkoholskatten och öppettiderna jag gnäller på. Just att köra middagsbjudning på helgen och inse lördag 15:01 att vinförrådet sinat blir lite jobbigt...

  Hur som helst Maxa Allt står på din sida! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maxa Allt!
   Att beställa hem viner från andra bolag fungerar fantastiskt bra så länge de finns i sortimentet. Det tar bara en till två dagar och precis som du säger så kostar det ingenting.

   Tyvärr är systembolagets utbud inte tillräckligt och det är rätt irriterande att vara förpassat till att göra sina alkoholinköp mellan kl. 10.00 och 15.00.

   Tack för stödet! :-)
   Mvh//Cm

   Radera
 10. 50% idioter? Det var generöst. Empirisk forskning (gjord av en god kamrat till mig) visar snarare på 70%! Jag tror tyvärr verkligen på detta och sållar mig väl därmed automatiskt till hans 70% (eller dina 50%).

  Skämt åsido: Du har en poäng.

  Tack för en trevlig blogg!

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon Investor!
   Jag brukar köra med Paretoregeln men jag kände att jag provocerade tillräckligt ändå :-)

   Tack för berömmet!
   Mvh//Cm

   Radera
 11. Nej nu får du ge dig CM. I egenskap av ölnörd håller jag bolaget högt. Mitt bolag har över 150 olika öl. Utan bolaget hade det varit ICA som gäller, de hade väl haft ett tjugotal olika öl med mängdölen från Kopparbergs som flaggskepp samt maltläsken från Carslberg. Nej fy vad påvert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus Sork!
   Jag är rätt övertygad om att större matvarubutiker skulle ha ett relativt ok utbud då ölintresset är stort i Sverige - tillgång och efterfrågan. Men de skulle natuligtvis inte ha 150 olika sorter.
   Men klockan 18 en lördagkväll kanske skulle det vara ok.

   Och för ölnördarna så skulle det säkert poppa upp butiker som de här:
   http://www.belgiumking.com/top-10s/top-10-beer-shops/

   Mvh//Cm

   Radera
 12. Ja det går ju inte att skrota ett monopol. Bättre att ha det kvar så det kan bussas in, öl vin och sprit från Tyskland. Annars vill man ju få in så många kronor som bara går till skattkisktan. Här verkar det bättre att låta kriminella köra på..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Korta Positioner!
   Precis som du är jag rätt övertygad om att en avreglering skulle minska den grova varusmugglingen.
   Jag är rätt hoppfull om en avreglering trots allt. Vi som EU-land kan väl inte tillåtas ha ett undantag för all framtid?

   Mvh//Cm

   Radera
 13. …och du(CM) tror din ICA-Maxibutik kommer att saluföra dina favoritviner? Ica kommer såklart att sälja viner dom har störst marginal på - "Ica Basic rödvin” ta 3 betala för 2. Suck.
  Visst kan jag hålla med att öppettiderna suger och att dom inte har ölen i kylskåp men det handlar om planering i slutändan. /Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus!
   "Ica Basic rödvin" skulle vara rätt kul att se - det skulle väl motsvara en BiB Mauro?

   Jag tror inte att en Ica-Maxibutik skulle saluföra just mina favoritviner men jag tror att de skulle ha ett tillräckligt bra utbud för att jag skulle hitta något jag skulle vara nöjd med.

   Gå in på valfri lite större matbutik i Europa så blir man rätt imponerad över utbudet. Nu menar jag inte bara Carrefour och E.Leclerc i Frankrike utan övriga Europa som t.ex. i Tyskland.

   Och om klockan är 20.00 en lördagkväll så kanske man inte är så kinkig. Favoritvinerna får man köpa i de vinbutiker som kommer att poppa upp vid en avreglering.

   Mvh//Cm

   Radera
 14. Du har flera poänger CM, men jag tror att både öl- och whiskeynördarnas behov till stor del hanteras av bolaget.
  På vinsidan är det dock värre. Sortimentet är, oavsett vad andra påstår helt anpassat för personer med minimalt intresse för vin.
  Bolagets vinbudskap handlar mest om att försöka matcha vinet med mat samt att ange vinets egenskaper mha obegripliga pajdiagram. Ekologist och biodynamiskt är modeord som ofta lyfts fram för att påvisa kvalitet.
  Distanshandel och webshopar löser mycket av vinentusiastens behov men det skulle vara ett trevligt komplement att kunna besöka specialiserade vinbutiker för att få nya intryck och ideer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Precis!
   Och i övriga Europa så fungerar det uppenbarligen.

   Mvh//Cm

   Radera
 15. Tjena CM och tack för en bra blogg! Underhållande läsning och kul att få följa någon som jag personligen identifierar mig mer med än de mer anala sparbloggarna (utan att trampa på några tår).

  När det gäller systemets monopol är jag dock lite kluven. Jag tror avskaffandet av monopolet skulle gynna större städer där det finns underlag för att driva mindre specialbutiker med bättre utbud inom öl eller vin eller sprit. Öppettider och placering skulle nog inte bli bättre så mycket bättre. Däremot tvivlar jag starkt på att ICA i Åhus skulle husera "Ludde" innför er nyårsfest, troligen inte pol roger heller (det skulle bli en 79krs prosecco ;). Och Åhus skulle ha svårt för att en specialbutik som importerar ett bredare sortiment då det är en liten ort.

  Vad baserar jag det här tyckandet på? Jo efter bott ett antal år utomlands i Skottland så kan jag säga att livsmedelsbutikerna har ett sjukt dåligt utbud i jämförelse med Systembolaget. Städer som Edinburgh och Glasgow har såklart vinbutiker med snarlikt eller bättre och whiskyshops MYCKET bättre utbud av whisky (såklart eftersom det är skottland). Förvånar mig inte att utbudet av viner är bättre på matvarubutikerna i frankrike då det är ett vinland. Ska du dock handla en whisky så får du leta om du ska ha något annat är famous grouse eler liknande.. Som ölnörd gråter jag oftast när jag letar efter god öl i sydeuropa.

  Nu blev det ett jäkla inlägg här, men en sak till. Gemene person vill ha det billigt och behändigt. Ingen åker till bordershop i Tyskland för att det är behändigt eller för att köpa finvin/öl. Dessa resor görs för att fylla bilen med boxviner och plattor ljus lager som finns på systemet. Det är priset som lockar och det är precis det som är underlaget för den framtida utbudet på ICA om monopolet slopas.

  Mina "två ören". :)
  /Jake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jake!
   Tack för berömmet :-)

   Jag håller med dig om att det finns en risk att "ute i landet" så kommer det inte finnas utrymme till specialbutiker i samma utsträckning i de större städerna. Men och andra sidan så sa man samma sak innan avregleringen av Apoteket. Innan avregleringen fanns det 900 apotek. Jag vet inte hura många som finns idag men det är betydligt fler trots att man numer kan köpa sina Alvedon på bensinmacken.

   Jag tycker nog att vinutbudet är rätt ok i matvarubutikerna i Frankrike. Jag håller dock med dig om ölutbudet - det är rent tragiskt. Natruligtvis så kommer tillgång och efterfrågan att styra. Med planering så får man garanterat tag i sin favoritöl men kanske inte vid spontanköp.

   Tänk att få se en butik som Royal Miles Whiskies i Sverige - fantastiskt!

   Jag hoppas verkligen att vi slipper se ett bordershop-utbud vid en avreglering i matbutikerna!

   Mvh//Cm

   Radera
 16. Hej CM,

  Ett litet tips: investera i ett vinlagringsskåp (ej vinkyl!). Vi gjorde det för ett antal år sedan och ligger alltid med 200+ flaskor hemma. Med minimal planering är risken att stå utan en flaska bättre rött minimal, även för en spontanmiddag på en söndag. Och dessutom mer eller perfekta lagringsförhållande.

  En positiv bieffekt är att vi i princip aldrig besöker Systembolaget, då vi istället fyller bilen vid alla bilresor söderut.

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Avfart Frihet!
   Tack för tipset!
   Vi har en vinkyl men den rymmer inte mer än 20 flaskor och kan vi hålla +200 flaskor hemma så kommer många av problemen vara lösta. Man kunde till och med ha en flaska sauternes hemma när snobbiga vänner kommer över och vill äta gåslever :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Ja, då är nog snarare gåslevern än sauternes som är problemet...

   // Avfart Frihet

   Radera
 17. Härligt att det är fler som tar upp monopolets vara eller icke vara. Det behövs verkligen en debatt om detta. Personligen önskar jag inget hellre än avskaffandet av monopolet. Maken till dubbelmoral som Systembolaget står för får man leta efter. Läs gärna mitt öppna brev till Systembolagets VD Magdalena som jag publicerat på vår hemsida:

  http://www.nj-wines.com/#!ett-ppet-brev-till-systembolagets-vd/c13t7

  /Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert!

   Tack för din kommentar och länken till ditt öppna brev till Maggan.
   Och jag kan inget annat än att hålla med dig!

   Mvh//Cm

   Radera
 18. Håller med till 100%. Helt sjukt att det får fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Chrimatistikos!
   Tack för kommentar!
   Mvh//Cm

   Radera
 19. Underbart inlägg (igen), även om jag är kluven till om jag skall hålla med dig fullt ut. Fick ju ett vintips av dig för ett tag sedan. Slog en signal till lokala Systemet som utan ens en suck beställde hem sista tillgängliga flaskan i Sverige (från Örebro, tror jag) till mig i södra delen av landet. Två dagar senare skålade vi för snabb service!

  Å andra sidan vet jag hur det ser ut i medelstora livsmedelsbutiker i Frankrike, men där är ju vinet nationaldryck och sortimentet kan hållas omfattande utan import. Vet inte hur många italienska eller spanska viner man hittar i gemene butik där, men får som tur är snart tillfälle att undersöka saken närmare! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack dr Deg!

   Förbaskat kul att du klippte den sista flaskan!
   Systembolaget är fantastiskt bra och snabba på att kostnadsfritt leverera till den lokala butiken och det ska de ha crez för. Problemet för mig är att just utbuten kanske inte är helt fantastiskt...

   Att gå in på den gigantiska Carrefouren i Nice för mig nästan att gråta av lycka. Även om majoriteten av vinerna är franska så är jag ändå rätt paff över utbudet av italienska, spanska och tyska viner. Senast hittade vi en Chateau Musar och den är Libanesisk :-)

   Hoppas att du får en trevlig resa till Frankrike!
   Mvh//Cm

   Radera
 20. Haha. Grymt bra inlägg CM!

  Älskar bilden av tjurande CM med Pol Roger-flaskan i handen på väg mot kassan som jag ser framför mig. Jag som mest dricker Champagne är dock inte lika arg på systembolaget. Deras beställningssortiment funkar rätt bra där men givetvis vore det bästa om monopolet avskaffades så att de lokala champagneälskarna skulle ha möjlighet att starta egen butik.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 21. Tack AP!
  Även om det gått några år sen dess så skäms jag fortfarande - en 4-åring hade haft ett mer vuxet beteende.

  Vi tillbringar rätt mycket tid i Champagne då vi har släktingar utanför Reims.
  Det finns riktigt bra bubbel runt €18-25 som aldrig når Sverige.

  Skulle vara rätt skönt att slippa inköpare som fokuserar på volym och att få välja själv...
  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 22. Tusen tack, jag håller med dig. Utbudet är uruselt och alla de till mixtrade viner i Skåne är vedervärdiga

  SvaraRadera