28 maj 2016

Valutafluktuationer

Återkommande läsare vet att vi sedan sex år tillbaka äger ett boende i södra Frankrike. Självklart är det rätt praktiskt att äga sitt boende nere vid medelhavet och det är inte ovanligt att jag en regnig torsdagseftermiddag tittar efter billiga flygbiljetter. Får jag napp så ringer jag till fru Cm och i stället för att åka hem och äta middag i Stockholmsförorten så blir det en sen och kontinental middag i Nice. Allting finns ju där nere och vi åker bara med våra datorer så vi kan distansarbeta den där fredagen vi skolkar från jobbet.

Ohyggligt bekvämt och fritt men det är ett rätt dyrköpt nöje. Utöver räntor och amorteringar så kostar vårt boende i Frankrike i runda slängar 10 000 kronor i månaden. Är det inte diverse skatter och avgifter så är det underhållet som drar iväg.

Är det då så slugt att äga ett boende på Rivieran - för ett par hundra tusen kronor om året kan man bo rätt anständigt på hotell?

Naturligtvis är det så men en av orsakerna till att vi valt att köpa vårt boende är för att hedga en smula. Så snart vi anser oss ha gnetat ihop ett tillräckligt kapital så planerar vi att permanent flytta till värmen och då är sannolikt Frankrike slutdestinationen. Tyvärr så kommer det dröja ytterligare några år innan vi är i mål och mycket kan hända med de franska bostadspriserna och eurokursen och det skulle vara rätt nesligt att behöva knega vidare i ytterligare några år om något av dem har dragit iväg åt fel håll.

Vi köpte vårt franska boende för drygt 3 miljoner kronor och finansierade rubbet med lån - €175 000 i en fransk bank och resterande lånade vi upp på vårt svenska boende. Nu är inte €175 000 fantastiskt mycket pengar men kostnaderna för räntor och amorteringar fluktuerar rätt rejält över kvartalen och det blir snabbt några tusenlappar.


När vi väl har fått ihop ett tillräckligt kapital för att sluta yrkesarbeta så kommer vi omedelbart att skriva ut oss från Sverige. Även om Frankrike knappast är någon lågskattedestination så är det ändå ohyggligt mycket förmånligare än att vara skatteskriven i Sverige. Även om vi har som målsättning att till stor del leva på kapitalavkastningen så kommer vi ändå att vara beroende av intjänad pension och den kommer som bekant att betalas ut i svenska kronor och det skulle vara rätt tryggt att veta att större delen av utdelningarna inte är i samma valuta - en valutafluktuation på 10 procent kan bli rätt trist när man har mindre pengar att röra sig med..

Orsaken till mitt nyfunna intresse kring valutakurserna beror på två händelser i veckan.

I onsdags så kom utdelningen från norska Yara in på kontot. Tacksamt nog så höjde Yara utdelningen från 13 norska kronor per aktie till 15 norska kronor per aktie och vi har för närvarande 500 aktier. Perfekt tyckte en annan tills jag sammanställde föregående inlägg - trots utdelningsökningen på 1 000 norska kronor så blidde det bara en ökning med 308 svenska kronor då Svenska kronan stärkts mot den norska. I nuvarande situation är det väl skitsamma och depåvärdet fluktuerar med sexsiffriga belopp per dag och då är några hundra- eller tusenlappar inget att bry sig om. Men när man väl sitter där utan fast inkomst så kan de där futtiga hundralapparna göra en viss skillnad.

Den andra händelsen som orsakade mitt nyfunna intresse för valutafluktuationerna inträffade för en timme sedan när jag loggade in på aktiedepån för att ta en skärmdump på aktiedepån för att publicera på bloggen. Sent igår, eller tekniskt sett, tidigt i morse så satt jag i en taxi hem från krogen. När jag hoppade in i taxin så tyckte jag naturligtvis att jag var helt nykter och var rätt irriterad övar att tre gånger behöva upprepa min destination. Efter först ha surat en smula över taxichaufförernas bristande språkkunskaper så insåg jag rätt snabbt att problemet låg inte hos min trevliga och livrädda taxichaffis utan hos mig - jag hade ett uttal som skulle göra den där butlern på nyårsafton grön av avund så jag höll käften och pillade med telefonen istället.

Det där med pinkoder och lösenord kan vara rätt lurigt framåt nattkröken men som tur är så räcker det med ett fingeravtryck för att komma in på Avanza och spana in den eländiga börsutvecklingen - svagt upp, 7 592 000 kronor och Kinnevik beter sig märkligt..

Varje helg tar jag en skärmdump på depåvärdet och publicerar på bloggen. För en timme sedan så var depåvärdet drygt 7,6 MKR rensat från belåning, sisådär en 8-10 tusen mer än tidigt i morse. Efter att ha dubbelkollat i telefonen så kan jag konstatera att dollarn under natten har stärkts mot svenska kronan efter Yellens tal om kommande räntehöjningar.


För att minimera risk så har vi medvetet diversifierat rejält med branscher och sektorer. Efter veckans händelser så kan jag dock konstatera att vi är rejält underdiversifierade avseende valuta och planerar man som vi att fly landet och svenska kronan så bör man nog ta valutaspridningen i högre beaktande...

24 kommentarer:

  1. Har också upptäckt att Kinnevik beter sig märkligt. Går liksom i offline mode efter att börsen stängt. Beror troligen på att det är utdelning på gång. Samt bonus utdelning/distribution av värdepapper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Investeralitemera,
      Jag har inte följt Kinnevik speciellt länge men vid utdelningen så uppförde den sig som förväntat.
      Däremot så blir jag inte klok på inlösenrätten på 18 kronor och kursen korrigerades endast med 12 kronor.

      Och andra sidan så förstår jag inte poängen med inlösenrätterna..

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Boendet i Nice har naturligtvis i ditt och din hustrus fall en valutarisk. Kanske inte själva lägenheten då fast egendom alltid är relativt säkert. Men i första hand den från Sverige kommande pensionen kan bli utsatt för en valutarisk. Men man vet inte åt vilket håll den slår... kan bli ett plus och kan bli ett minus. Köpte för 8-9 år sedan aktier i Novo Nordisk och blev vettskrämd under finanskrisen. Sedan dess avstår jag från utländska aktieköp.
    Men ärligt talat, skulle du kunna tänka dig att ge upp pensionsdrömmen? Jag skulle inte göra det. Tänk på Édith Piaf och gnola vidare på 'non, je ne regrette rien' med lite mer tillförsikt. Det är inte klokt hur mycket som kan hända när man minst anar. Här är min senaste olycksvecka, datorn kraschade (6000)(Microsofts uppdatering till Windows 10...), golvvärmen i badrummet lade helt sonika av(6.000), toalettstolen började forsa helt själv (8000) och, som om det inte räckte, måste jag byta fönster (ca 50.000)! I runda svängar...
    Väntar nu på att oturen vänder till någon form av medvind! Lite varm medvind mot kinden! Mais enfin, la vie en rose, quoi!
    Plötsligt händer det...
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Jag gnolar vidare på 'non, je ne regrette rien' och ger inte upp pensionsdrömmarna :-)
      I det korta perspektivet så oroar jag mig inte speciellt över valutan då vi har ett kapitalöverskott som täcker svängningarna.
      Vi har även endast 50% av bostadslånet i Euro så vi har försökt att även tidigare minimera fluktuationerna.

      Men det som slagit mig på sista tiden är att jag kommer på sikt ha ett trist beroende till den svenska kronan trots att alla omkostnader kommer att vara i Euro.
      Pensionerna kan jag inte göra något åt men jag borde nog minimera mitt svenska innehav och köpa bolag i Euro framöver så att eventuella svängningar inte blir så märkbara.

      Beklagar olycksveckan - det där ser inget kul ut alls. Jag hade mitt i förra månaden med bilen och tyvärr så är det fortfarande motvind - bilbatteriet la av i morse och ett nytt, monterat och klart, gick på 4350 kronor :-(

      Ha en bra vecka!
      //Cm

      Radera
    2. ursäkta mitt eventuellt nedlåtande inlägg men hallå?
      kostar en läckande toalettstol 8000:- att åtgärda? en ny kostar kanske 2-3000 ???
      måsta byta fönster? det är väl något man planerar?
      byta ett bilbatteri för 4350:- var det gjort i guld eller kör du lastbil eller en tesla?

      Radera
    3. Varför det kostar 8000 att byta toalettstol har jag ingen aning om men det kan säkert Gunilla besvara.

      Däremot så kan jag besvara kostnaden för bilbatteriet.

      Även jag trodde att det skulle vara betydligt billigare men det är det inte i dagens moderna bilar.
      Att göra som förr att åka ned till macken och tjacka ett nytt, lossa på två skruvar och trycka dit ett nytt funkar inte längre. Förutom att det blir ett smärre helvete med all elektronik när strömmen bryts så måste även det nya batteriet kodas till bilen. Batteri 1570:-, Kodning 558:-, arbete 1302:-.

      Mvh//Cm

      Radera
  3. I track my net worth in both SEK and USD. On May 31st 2014 the USD/SEK was 6,66 and I had just above 1,03 MUSD in net worth. Now two years later the net worth in SEK is significantly higher, but the USD/SEK is at 8,35, so in USD terms - despite significant savings - I am actually slightly poorer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Hnwi,

      Thanks for your comment.
      Acctually I should do the same but track my net worth in both SEK and EUR.

      Br//Cm

      Radera
  4. Var nyligen i polemik med känd snålbloggare om diversiering. Resonemanget gick typ ut på att vederbörande inte vågade ta en valutarisk genom investering i bolag i utlandet varpå jag poängterade att det även är en stor valutarisk att bara sitta med investeringar i SEK. Det förstod han inte varpå jag valde att inte utveckla mitt resonemang. en kollega sa en gång till mig följande: - Never discuss with an idiot, people may not know the difference between you and them. Typ så.. Säkert från en större tänkare än mig men ändå så rätt. Om ni nu är tydliga med er utlandsflytt är det nog bra med fortsatta dollarköp. Själv tittar jag på American express, Cisco och dissade Ericsson (som är en stor dollarvinnare).
    Annars:
    - Tog precis en storbil mellan sjöstaden och kocksgatan, 465:-, rån om du frågar mig. Trevlig kväll! //A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag håller med din kollega :-)
      Men jag blir lite nyfiken på hur snålbloggaren motiverade en valutaspridning ÖKADE risken i stället för att minimera den?
      Tack för tipsen! Jag tror jag ska försöka mig på en bra mix mellan EUR och USD (så att jag inte blir allt för beroende till USD när jag betalar räkningar i EUR).

      Fy f-n! 465:- för den resan är ett direkt rån. Nattetid så kan det väl inte ha tagit mer än 7-8 minuter om du hade otur med trafikljusen?

      Mvh//Cm

      Radera
    2. Nej han vägrade köpa norskt på pga valutarisken. Jag påtalade att det även är en valutarisk att bara sitta med allt investerat i SEK. Det höll han inte med om. //a

      Radera
  5. Hej och tack för intressanta synpunkter och en bra sida. Har gjort lite som ni, fast Norra Cypern i stället, och planerar en flytt dit så småningom. Tänker också att fastigheten är en diversifiering i sig och är inte ett dugg orolig för valutarisken. Har ett sparkonto där som ger 11%, vilket täcker alla kostnader på plats. Där är valutarisken större, men så länge pengarna används där och inte i Sverige är ju risken 0.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dan och tack för kommentar!
      Jag har inte riktig koll på just norra Cypern och jag får väl erkänna att jag bara varit i Famagusta och området kring det.
      Vart på Cypern har du köpt din bostad?

      Turk- och grekcyprioterna träter fortfarande och greksidan vill fortfarande ha tillbaka den mark som ockuperats.
      Själv är jag oerhört oinsatt men finns det någon politisk risk med att köpa på den norra delen?

      Jag skulle akta mig för att ha ett alltför stort kapital i en bank där nere. Nu vet jag inte hur turksidan agerat men på greksidan så konfiskerades allt kapital över €100 000 för några år sedan och mig veterligen har inget kapital återbetalats.

      Mvh//Cm

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Hej och tack för din kommentar. Huset ligger i Kyrenia på strandkanten. Turkar och greker träter, men sedan ett år med nya ledare och FN sändebud som medlare har lösningar öppnats. Infrastruktur i form av el, tele och vatten delas vilket är stort. Ny vattenledning från Turkiet (från AB Trelleborg) är i funktion. Ger 75 milj. liter per år. Under bankkrisen drabbades endast södra sidan. Norra stod och står under turkisk domvärjo och engelsk lag. Jag var hyfsat noggrann innan köp. Man köper via advokatbyrå som kvalitetssäkrar affären. Borde vi göra i Sverige också. Tror det är gängse även i Spanien (och Frankrike?) Man har samma insättningsgaranti som i EU. Man delar upp totalen på fler konton som gör att det täcks in även om man överskrider. Valutan Lira är hoppig men so what? Ska ju användas på plats. Hoppas det var lite svar i alla fall. Och helt rätt att inte ha alla ägg i samma korg. Har USD, CHF, SEK, TL, GBP och Euro.

      Radera
    4. Tack för info!
      Jag är som jag nämnt väldigt novis om den turk-cypriotiska sidan och all information hämtar jag från mina bofasta grek-cyprioter vänner som fortfarande är "rätt" upprörda för det som hände för 40 år sedan.

      Förfarandet med advokater vi köp av boende är detsamma i Spanien och i Frankrike - i frankrike kallas de notarier och deras omkostnader uppgår till 6-7 procent av totalbeloppet.

      Mvh//Cm

      Radera
  6. Den andra maj låg den på 7,9 och jag var säker på att den skulle bli ännu billigare men så funkar inte riktigt valutamarknaden och nu är den som du skriver där någonstans runt 8,3.

    Förmodligen till nästa månadsrapport så kommer jag äntligen kliva över miljonen :) så snart är jag ikapp hehe.
    Ha en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej FAM!
      Ja, dollarn har varit sjukt volatil under maj månad och trots att vi inte har några större summor i USD så är det ändå märkbart.

      Grymt kul! Då förväntar vi oss ett maffigt inlägg på onsdag :-)
      Och FAM, första millen kräver champagne! ;-)

      Ha en bra vecka!
      //Cm

      Radera
  7. Ett par nyfikna frågor:
    1) vsrför matchar ni inte underhållskodtnaderna i eur med utdelning i eur?
    2) ser ni ngn ökad kostnad med att flytta tilll frankrike? ( tex Sjukförsäkring mm)
    3) vad har ni för räntor/villkor på det franska bolånet?
    /nyfiken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      1) Naturligtvis är det så att omkostnaderna ska finansieras med utdelningar i Euro. Det jag inser nu är att jag rätt snart behöver minska vårt svenska innehav och köpa mer på marknader med Euro som valuta - om några år så kommer vi inte ha några svenska omkostnader.

      2) Sjukförsäkringen är väl det enda jag kan tänka mig som kommer att bli dyrare i Frankrike. När man blir lite äldre så kommer den dessutom vara ganska dyr och man får räkna med €300/mån för en riktigt bra försäkring. Men det kompenseras med att skatten är betydligt lägre på låga inkomster och även om Frankrike är ett högskatteland så rånar dem en inte på kapitalinkomsterna.

      3) Ca 1,40% i ränta just nu och vi amorterar drygt €1300 i kvartalet. Franska banker är betydligt hårdare än vad vi är vana vid här hemma. Så det krävs en högre kontantinsats och löptiderna är kortare.

      Mvh//Cm

      Radera
  8. Det är så jäkla skönt att läsa din blogg CM! Jag tycker du och fru CM gör helt rätt i att lägga 10 000/mån på Frankrike. Med tanke på de respektabla inkomsterna ni har så är det ju en rimlig summa. Det är alldeles för många bloggare som lever på vatten och bröd för att maximera sitt sparande. Det de inte har med i beräkningen är att de kan hända oförsägbara händelser i livet, t e x att man blir sjuk eller råkar ut för någon olycka. Detta är ju inte alls speciellt osannolikt.
    Därför är det så härligt att läsa om er som faktiskt kombinerar sparade och konsumerande.

    Kör hårt CM
    Tack för en bra blogg
    /Gnetaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gnetaren!
      Du är alltid lika vänlig :-)

      Naturligtvis så skulle vi kunna lämna arbetslivet lite tidigare om vi levde ett snålare liv men precis som du skriver så kan allt tråkigt hända en i livet.
      Vi befinner ju oss i Sverige så "lagom" är vår devis - man ska orka leva också :-)

      Sköt om dig!
      //Cm

      Radera
  9. Tänkte på att du skrev att ni skulle skriva ut er från Sverige i framtiden.
    Är det inte så att då kan man inte ha ett ISK konto, det får man bara ha om man är skriven i Sverige.
    Rätta mig gärna, jag är inte helt insatt i det.

    SvaraRadera
  10. Hej Belseful!

    Helt riktigt! ISK är en svensk företeelse och den måste man göra sig av med när man flyr landet.
    Fördelen är att det bara är att sälja när det är dags och man slipper skatten som i en VP-depå.

    För vår del så kommer jag att köra vidare med ISK då det är några år tills vi kommer att ha råd att flytta.
    Vi kommer även behöva knapra på en del sparat kapital när vi köper ett nytt boende och då kommer ISK-pengarna komma väl till hands.

    Mvh//Cm

    SvaraRadera