26 dec. 2015

Delad eller gemensam ekonomi?

För någon vecka sedan så var jag ute på krogen med gamla vänner och käkade och drack gott. I takt med att alkoholintaget ökade så blev det en hel del intressanta och spännande diskussioner och allt från politik till ekonomi avhandlades fram till småtimmarna när vi vinglade hem.

Förutom aktiestrategier som jag avhandlat i inlägget After work så diskuterades det ekonomi i allmänhet och det framkom att hälften av oss som närvarade hade separat ekonomi och detta trots att alla övriga som närvarade är gifta sedan länge och har dessutom barn tillsammans.


Själv blev jag rätt paff över att så många tycker att det är helt naturligt att ha en delad ekonomi trots att man bor ihop och har barn. Jag blev så fascinerad att jag var tvungen att Googla en smula och hittade till slut en undersökning som Nordea gjorde för ett par år sedan.

Av undersökningen framgår det att drygt hälften har gemensam ekonomi, som även inkluderar personliga behov och utgifter. Det är dock viss skillnad på gifta och samboende. Bland gifta par har sjuttio procent helt gemensam ekonomi, men bara 38 procent av de som bor ihop som sambo. Av undersökningen framgår det även att 44 procent är ofta eller ibland oense om pengar och 13 procent tycker att partnern gör av med mer pengar än de har råd med.

Bland mina vänner så tror jag inte det är speciellt stora inkomstskillnader inom förhållandet utom i utom i några enstaka fall och då gör det väl kanske ingen större skillnad om man har en delad ekonomi. I ett av de senare fallen så hörde jag att mannen i förhållandet (som sannolikt har tre gånger så hög inkomst än sin partner) gick och shoppade en båt för ett par miljoner men frugan hade inte råd att åka på tjejträff i Paris - hur kan man leva i ett sådant förhållande när man är gifta, bor tillsammans och dessutom har barn ihop?



Vi är alla olika men jag kan inte i mitt liv förstå hur man inte har en gemensam ekonomi när man lever tillsammans. När herr och fru Chansar mest flyttade ihop och köpte en gemensam bostad för drygt 20 år sedan så var det självklart att vi skulle ha en gemensam ekonomi trots att jag vid det tillfället var en utfattig student och fru Chansar mest stod för alla omkostnader. Med tiden så fick herr Chansar mest helt ok jobb och har tidvis tjänat riktigt bra med pengar och fru Chansar mest skojar ibland om att jag trots allt har varit en ok investering även om jag nu mest är trött, fet och lat..

Under alla år vi levt tillsammans så har vi nog inte bråkat mer än ett tiotal gånger och jag kan jag inte minnas att vi någon gång bråkat över vår gemensamma ekonomi trots att ingen av oss är speciellt sparsamma.

Bloggvänner - ni har väl inte delad ekonomi om ni nu har det så får ni gärna berätta för mig med det förträffliga med det...

22 dec. 2015

Vit jul?

Njä, om jag ska vara riktigt ärlig så har jag nog inte haft någon vit jul på snart 30 år. Visst finns det vit sprit och vita viner men jag tycker nog att det är mer förknippat med sommarmånaderna...

Rent vädermässigt har det inte heller blivit så många vita jular de senaste decennierna. Det där med att det blir så vackert och ljust, det knarrar så mysigt när man promenerar är bara trams! Ingen med sina sunda vätskor kan tycka det är mysigt med snö om man råkar bo i Stockholm då det bara är slask och en grå sörja. Om man som Stockholmare tycker att det är så förbaskat trevligt med snö och en vit jul så tjacka ett vykort. Hammarbybacken är lämplig för barn upp till sju år så ska du åka skidor så bege dig norrut.


Nä, snö suger rätt hårt om man är 08:a och familjen Chansar mest drar så ofta som möjligt från landet om det finns risk för den där vidriga nederbörden. Innan vi köpte bostad i Nice så var det allt som oftast långresor till Västindien, Indien eller Thailand där klimatet är rätt trevligt under vinterhalvåret. 

Numer så måste vi hushålla med semesterdagarna i en högre utsträckning för att prioritera våra frankrikeresor och att flyga i tio timmar enkel resa för en veckas ledighet finns inte på världskartan.

Av ovanstående orsak så har vi hållit oss i södra Europa de senaste åren och firat jul i Sevilla, Toledo och nu snart i Syrakusa. Visst, ingen större värme men jag tar 15-18 plusgrader alla dagar i veckan och så slipper vi den där snön och spriten, vit eller ej, är rätt billig..

Vi som har en ambition att checka ut från arbetslivet lite tidigare än normalt tittar gärna på lämpliga länder att flytta till där både klimat och skattetryck är trevligare än är hemma – i topp, i alla fall skattemässigt, brukar Portugal och Malta hamna.

Vi har tillbringat mängder av tid i Portugal men det var första gången vi besökte Malta och vi var rätt nyfikna – är det här ett lämpligt land att flytta till när du väl väljer att arbetsvägra?

Det var med viss skepticism vi besökte Valletta då två av mina kollegor har förflutet i spelbranschen. Den ena har bott ett par år på Malta och den andra har haft klippkort på flyget mellan Arlanda och Valletta och båda verkligen avskyr Malta. Gnälliga kollegor tänkte en annan – de har ju ett lågt skattetryck, man slipper lära sig ett nytt språk då de pratar engelska och klimatet är ju rätt trevligt…


Men det gick inte många minuter innan vi gick på första minan och det var när Fru Chansar mest tar kontakt men någon på flygplatsen och kommunicerar naturligtvis på engelska som de pratar på Malta. Den stackars informationskillen fattade inte ett smack och vi blev snart varse om att det där med tvåspråkigheten är det lite sisådär med – det är Maltesiska som gäller och det är ta mig fan lika hopplöst som gaeliska. Språket och att alla kör som örnfulla sicilianare, dessutom på fel sida av vägen, gör att Malta går fetbort som pensionsalternativ oavsett skatteläge…

Pratade jag om vit jul? I någon bemärkelse fick vi faktiskt det – på 2500 höjd så ligger det snö på Etna.


Nu är vi tillbaka i värmen i Catania och dricker prosecco (torrt, vitt mousserande vin).

Vi önskar er alla en riktigt trevlig julhelg!

19 dec. 2015

Pyramidspel

Jag är alltid misstänksam till personer som sysslar med ekonomisk rådgivning i alla dess former.

Naturligtvis så drar jag inte alla över en kam och jag kan ha en viss respekt för de kunniga personer som i stor mängd erbjuder mig diverse Private Bankingtjänster. Jag är dock inte lika imponerad över alla de ekonomi- och rikedomscoacher som via spam-mail och bloggar vill sälja sina fantastiska tjänster till mig - genomgående är de faktiskt inte speciellt framgångsrika själv.


"Wall Street is the only place that people ride to in a Rolls Royce to get advice from those who take the subway." - Warren Buffett

Jag tvekade rätt länge om jag skulle skriva det här inlägget. Det är oerhört enkelt att som anonym kritisera andra personer men efter Jan Bolmesons senaste inlägg på bloggen rikatillsammans kan jag inte längre hålla käften. Även om jag anser att man ska ta eget ansvar och jag skrev ett kritiserat inlägg om det för en tid sedan men när vissa bloggare uppenbarligen fiskar i grumliga vatten så kan det vara lämpligt med ett litet förtydligande.

Charlie Söderberg, känd från tv-programmet Lyxfällan, säljer sina tjänster via bolaget Balansekonomi till intresserade och jag kan konstatera att de som faktiskt betalar för "utbildningen" primärt är de personer som absolut inte ska slösa bort sina surt förvärvade slantar  - ni kan med lätthet insamla motsvarande information från mina bloggkollegor.

En frekvent talare på Balansekonomis väckelsemöten är Jan Bolmeson som äger bloggen rikatillsammans.se där han aktivt marknadsför sina träd via Better Globe - mer info finns på forumet Flashback 

Balansekonomis ägarstuktur ser ut som följande enligt allabolag.se och notera ägarförhållandet.


Men tillbaka till Jan och hans blogg rikatillsammans.se
Jan bedriver en oerhört välbesökt blogg som dessutom är registrerad som ett aktiebolag.
I sitt senaste inlägg berättar han att han fått 50 000 kronor i avkastning från Better Globe och det är orsaken till att jag skriver det här inlägget.

Better Globe är ett fantastiskt bolag enligt Jan och hela inlägget handlar om hur förträffligt bolaget är. Jan inser själv att inlägget är på gränsen till sliskigt och avslutar med följande:


Nej Jan, Better Globe kanske inte betalar dig men problemet är att du faktiskt äger bolaget (notera även ägarstrukturen).


Nu är det inte bara jag som irriterar mig över rikatillsammans affärsmetoder och det finns en hel del information på den utmärkta bloggaren Sparsamt Levernes blogg.

Utdelning McDonald´s

I veckan så landade troligtvis årets sista utdelning in på kontot, troligtvis då utdelningen från Orange brukar komma vid årsskiftet och man vet aldrig om den kommer in på kontot i december eller i januari.


McDonald´s kvartalsutdelning uppgick till $0,89 vilket motsvarar en bruttoutdelning på 2 272 kronor.

För någon dag sedan så läste jag på Di.se att McDonald´s går som tåget här hemma i Sverige och att bolaget räknar med ett rekordår. Di.se skriver sedan att McDonald´s har problem i USA och under årets första tre kvartal backade moderbolagets omsättning med 5 procent jämfört med samma period 2014. I artikeln finns det inte ett ord om de satsningar och förändringar McDonald´s har gjort under de senaste månaderna vilket är lite förvånande för en affärstidning i di.se kaliber.

McDonald´s är faktiskt ett av de få innehav som utvecklats positivt under de senaste månaderna och VD Steve Easterbrooks förändringsarbete börjar bära frukt.


Årets totala(?) bruttoutdelningar landar på 274 649 kronor vilket är en ökning med drygt 12 procent jämfört med föregående år.


17 dec. 2015

Ja till amorteringsförslaget

Idag så har Lagrådet gett ok till förslaget om amorteringskrav.
"Det är ett stort steg framåt", säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Knappast - vad jag tycker om förslaget har jag redan skrivit här på bloggen för drygt ett år sedan - Omyndigförklarad av FI

Hur det kan vara juridiskt acceptabelt att godkänna politikernas upplägg för att kunna införa ett amorteringskrav övergår mitt förstånd.


Långfingriga politiker ska alltså få bestämma och påverka den affärsuppgörelse jag, och övriga bolånetorskar, gör med bolåneinstituten - det är väl något som ska hanteras av kreditgivaren och rimligtvis borde affärsupplägget kunna anpassas efter den enskildes betalningsförmåga.

En annan negativ effekt är att personer som jag själv berörs inte alls av amorteringskravet då det omfattar endast nya bolån och nybyggnation. Vad blir resultatet då för oss som inte vill amortera i rådande ränteläge? Jo, vi flyttar helt enkelt inte och en trög bostadsmarknad blir genast ännu trögare...

Att man beslutar att införa ett amorteringskrav framför en stegvis nedtrappning av räntebidraget är något jag inte heller förstår. Enligt politikerna är det fortsatt helt ok att subventionera mina och övrigas räntekostnader till en årlig kostnad av sisådär 30 miljarder, det känns friskt.


Björn Rosengren kallade en gång Norge för "den sista sovjetstaten" - jag tror att han hade fel...

15 dec. 2015

Uppdaterat portföljvärdet

Jag har under en längre tid funderat över att ta bort länken till Aktiedepån då den egentligen inte säger så vansinnigt mycket. Depåvärdet fluktuerar något oerhört och så snart jag publicerat en ny uppdatering så är det inte ovanligt att det är ett par hundra tusen upp eller ned efter bara en dag.

Jag är lite ambivalent, många av bloggkollegorna presenterar inte depåvärde i detalj utan endast sitt innehav i procent och det fluktuerar inte i samma omfattning och är enkelt att underhålla. Och andra sidan så är det sidan Aktiedepå som i särklass har flest sidvisningar och som anonym så har jag inga problem alls att redovisa mina tillkortakommanden.


Tidigare så uppdaterade jag portföljvärdet efter jag gjort någon portföljförändring och hade jag gjort något nyförvärv eller ökat i ett befintligt innehav så färgmarkerade jag innehavet i Excelsammanställningen. Det där var en ganska trist och tidsödande aktivitet och de senaste månaderna har jag helt enkelt smällt av en skärmdump som jag sedan publicerat.

Att endast uppdatera portföljvärdet vid portföljförändringar kan vara rätt missvisande då jag i praktiken inte gör så många affärer per år och sedan så är jag rätt förvirrad av mig och glömmer frekvent bort att uppdatera som nu efter inköpen i Swedbank och HM.

Ska sidan vara kvar trots att den alltid inte är helt aktuell? Om ja, hur ska det presenteras och i vilken periodicitet?

13 dec. 2015

Folkaktier

För en vecka sedan så skrev jag ett inlägg om vår strategi vid investeringar på börsen, eller rättare sagt vår avsaknad av en strategi. Vi har väl ett par förhållningsregler vi brukar förhålla oss till och en av dem är att primärt endast investera i stora, lite trötta och väletablerade bolag.

Orsaken är att vi inbillar oss att den typen av bolag är lite mer trögrörliga och det passar oss som utdelningsinvesterare rätt bra. Visst, vi kommer aldrig få vara med om en kursresa à la Fingerprint men vi minimerar även risken för att få in ett bolag som PA Resources i depån.


Och med facit i hand så brukar vi av någon anledning alltid bränna oss rätt rejält vid de få tillfällen jag spekulerar i lite mindre bolag - jag kan fortfarande få mardrömmar om TurnIT och Cybercom.

Nu är det ju så att det inte har varit speciellt listigt att efterleva våra förhållningsregler i år.

"Folkaktierna", dvs. de bolag som har fler än 100 000 enskilda aktieägare har haft en katastrofal utveckling i år och 9 av 13 har en negativ utveckling och 12 av 13 har utvecklats sämre än index.

Det är inte bara i familjen Chansar mest de s.k. storbankerna utgör en stor del av portföljen utan samtliga kvalificerar sig som "folkaktier". I år har samtliga gått sämre än index med SEB i botten som tappat 12 procent i år.

Portföljens utveckling har inte varit så spännande i år även om vi räknar bort Handelsbanken som inte justerats efter split och de aktier, J&J, PG och WMT, som vi inte ägt under hela året.


Det är kanske dags att omvärdera förhållningsreglerna en smula - mellanstora bolag har haft en fantastisk utveckling i år. Håller man sig borta från smålistorna så kan man säkert hitta intressanta bolag med låg risk...

11 dec. 2015

Ökat i Swedbank

Den här börsveckan är den sämsta sedan i augusti och stockholmsbörsen har tappat 5,7 procent. Familjen Chansar mest har gått sämre än så och vi är nästan 7 procent ned den här veckan.

25 procent av innehavet är investerade på andra marknader men de har nästan motsvarande utveckling som här hemma.

Naturligtvis så kan jag inte låta bli att shoppa på mig fler aktier nu när det blivit lite billigare då jag har svårt att tro att det här är startskottet på en längre nedgång. Visst, FED:s räntebesked i nästa vecka gör att det blir lite extra spännande i närtid.


Nu i nedgång så köper jag på mig lite mindre poster än tidigare om nu börsen fortsätter att falla. Idag så slog jag till på 300 aktier i Swedbank för 178,5 kronor och totalt uppgår innehavet till 5 300 aktier.


Vi har i veckan fått en bruttoutdelning från Johnson & Johnson på 633 kronor och totalt har vi för året erhållit 272 377 kronor i bruttoutdelningar. Det är alltid kul med utdelningar även om 633 kronor är en rätt klen tröst när portföljen tappat sisådär en halv miljon den här veckan...


9 dec. 2015

Köpt HM

Det är rätt typiskt - så fort det är lite spännande på börsen så sammanfaller det alltid när jag har snormycket att göra på jobbet och då är det inte direkt läge att sitta framför en börsskärm. Och naturligtvis händer det ingenting alls när det är lugnt på jobbet och jag faktiskt kan slänga ett getöga på börskurserna.


Som jag nämnde i föregående inlägg så har jag en ambition att öka vårt utländska innehav för att få en bättre jämnvikt i portföljen meeen gör jag då det? Nä, jag shoppar naturligtvis lite mer HM.

Den svenska börsen har gått sämre de senaste två dagarna och tyvärr ligger Johnson & Johnson stabilt över $100 dollar och det är väl egentligen i den aktien jag helst vill öka i. Hemmavid var jag rätt sugen på ytterligare köp i SHB men hejdade mig då vi har en oproportionerligt stor andel av portföljen i SHB och i Swedbank.

För att inte bomma att agera i en tillfällig (?) nedgång så köpte jag på mig 250 aktier i HM för 307,20 kronor och innehavet uppgår nu till jämna och fina 3000 aktier.

Om det var så begåvat eller ej får framtiden utvisa..

6 dec. 2015

After work

After work, den där "svenska" benämningen när man direkt går till krogen för att umgås förekommer som bekant inte i engelskspråkiga länder.. Det är högsäsong för AW:s, precis som i maj och halva juni så är kalendern i november och halva december fullbokad med diverse AW:s och nu i december så tillkommer även alla julbord. Jag inbillar mig att "alla" vill få till en utgång innan ledigheterna drar igång men jag skulle nog själv vilja smeta ut utgångarna över året, eller i alla fall så är jag övertygad om att min lever skulle uppskatta det..

Alla AW:s flyter ihop efter ett tag och jag skrattade högt när jag läste ett inlägg från en av mina favoritbloggare Gottodix och hans inlägg om Bästa aktiestrategin och blev påmind om en ganska intressant AW för en dryg vecka sedan.

Jag var ute med tre av mina gamla vänner, bekanta som jag känt i 25 år, och alla av dem är medelålders och normalt sett mycket sansade barnföräldrar. Problemet med att man känner varandra mycket väl är att diskussionerna kan bli rätt hårda och direkta efter "lite" alkohol, det finns ju inget incitament att vara speciellt försiktig och ödmjuk när man är bland vänner...


Framåt småtimmarna så kom ämnet in på investeringar i allmänhet och aktier i synnerhet. Efter alla år vi umgåtts så blev jag rätt paff över att få veta att två av mina vänner är riktiga hardcore-placerare och den tredje är rätt aktiv han med, i alla fall långt mer seriös än vad jag själv är.

Hardcore-vännerna gjorde själva djuplodande analyser och var båda mycket kunniga inom teknisk analys. När jag flikade in att jag inte har någon strategi överhuvud taget så blev det rätt irriterat och jag styrde lite fint över till annat ämne.

Kvällen avslutades med att vi avhandlade vår vice statsminister, Åsa Romson, och det är ett ämne vi har samsyn kring och vi vinglade alla hem som vänner.

När jag någon dag senare läste Gottodix inlägg så kunde jag till viss del förstå mina vänners reaktion när jag hävdade att jag inte har någon placeringsstrategi - jag har nog det trots allt även om jag inte skulle benämna det som en strategi utan mer som förvirrade förhållningsregler som ändras över tid.

Vad har då familjen Chansar mest för förhållningsregler?

- Rätt svävande men vi gör ett försök.

Portföljens nuvarande sammansättning är till stor det ett arv från 2008 då vi valde att göra ett återinträde på börsen efter att ha legat utanför ett par år och fokuserat på amorteringar. Vi belånade helt enkelt våra tillgångar och la en bombmatta och investerade i stora och stabila bolag som inte skulle gå i konkurs även om det lät så i media - vårt tredje blogginlägg beskriver närmare hur vi då resonerade, Vårt liv som investerare.

Vi har i princip fortsatt på det inslagna spåret och köper nästan endast aktier på Large Cap. Visst, det händer att jag försöker mig på investeringar på småbolagslistorna men det brukar allt som oftast sluta rätt illa för egen del. Med facit för 2015 så kan jag konstatera att mitt förhållningssätt kanske inte har varit helt lyckat då utvecklingen i småbolagen har varit rätt fantastisk och det kan man knappast säga om börsens tungviktare. Men i takt med att portföljvärdet ökar så är jag ändå rätt nöjd över att ligga tungt på Large Cap - jag inbillar mig att de bolagen är något mer stabila när det blir dags för utförsåkning och en stabil utdelningsmaskin, oavsett börsklimat, är det jag strävar efter.

Efter vår bombmatta 2008-2009 som med undantag för Citigroup endast bestod av svenska aktier så har jag under de senaste åren försökt att öka andelen utländska aktier då jag inte vill vara allt för beroende av Sveriges utveckling när vi väl flytt landet. Visst, dollarn är högt värderad men jag tror att den kommer att stå ännu högre om ett par år så jag fortsätter glatt att investera i USA och just nu består portföljen av 75 procent i svenskt aktieinnehav.

Teknisk analys och djupanalyser av enskilda bolag slutade jag av med för 15 år sedan. Jag trodde under senare delen av nittiotalet att jag var en fantastik investerare och la ned ohyggligt mycket tid på att analysera bolag. Med facit i hand var jag inte skickligare än någon annan och nu för tiden så spenderar jag mer tid på att läsa andras analyser än göra någon egen enigt principen att genomsnittet av tio personers analyser är mer rätt än vad jag själv kommer fram till.  

Vi är alltid fullinvesterade enligt Peter Lynch princip "Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves."

Vi är väl medvetna om börshistorik och börscykler men vi är ändå rätt övertygade om att vara fullinvesterade är mest lönsamt i längden. Om köptillfällen uppstår efter större börskorrigeringar så utnyttjar vi belåning förutsatt att ränteläget inte ser allt för illa ut.

Ovanstående är kanske inte mycket till riktlinjer men det jag vill komma fram till är att man knappast behöver vara något större geni för att få en ok avkastning om man har en lång placeringshorisont. Självklart så finns det placerare som redovisar fantastiska resultat men studerar man dem över tid så ser man i allmänhet att avkastningen minskar i takt med att portföljen ökar i värde.

3 dec. 2015

Månadsrapport november

Månadsrapport november
Depåvärde - 7 829 980 kr (+4,5 %)
Bruttoutdelning – 4 455 kr

Något försenat så kommer familjen Chansar mests månadsrapport för november.

November har väl varit sådär för familjen Chansar mest och rensat från insättningar så stannar depåvärdesutvecklingen på måttliga 1,67 procent. Under motsvarande period så ökade SIX 30 Return Index med 2,46 procent. Den största nyheten som berör våra innehav är att NCC kommer att slopa utdelningen för 2015 vilket inte är helt lustigt. Under innevarande år så fick vi 12 000 kronor i utdelning från NCC och det motsvarar ca 4 procent av familjen Chansar mests totala utdelningar. Jag gillar i grunden NCC men jag gillar även utdelningar så vi får se hur vi ska göra med innehavet framöver.


Vi ligger fortfarande med belåning som för närvarande uppgår till 57 149 kronor, en minskning med 138 433 kronor från föregående månad. Totalt sett så uppgår belåningen till 0,7 procent av depåvärdet vilket jag har för avsikt att utöka om köplägen uppstår.

Portföljförändringar
Under månaden så har vi köpt 50 Procter & Gamble till kursen $ 74,20 och totalt så uppgår innehavet till 300 aktier. Vi slog även till på 500 aktier i Handelsbanken till kursen 114,4 kronor och totalt har vi nu 8000 SHB A. Under månaden har vi även köpt och sålt Attendo samt avyttrat vårt tramsinnehav i Africa Oil, den senare med en mindre förlust


Utdelningar
Vi har under november månad erhållit 4 455 kronor i utdelningar från Procter & Gamble, Svolder och Citigroup. Hösten är utdelningsmässigt inte så spännande ur familjen Chansar mests vidkommande så vi är glada för det lilla...

Totalt har vi för året erhållit 271 744 kronor i bruttoutdelning.

Sparande
Att vi under november månad lyckades flytta över 210 000 kronor till aktiedepån beror inte på att vi har varit speciellt ekonomiska av oss. Större delen av beloppet härrör till en bonusutbetalning och själva "sparandet" uppgick inte ens till 15 000 denna månad. Vi har inte varit speciellt slösaktiga av oss under november, i alla fall inte mer än vanligt, men vi har haft en hel del oförutsedda utgifter. I Frankrike så rök det €1000 för en kommande fasad- och trapphusrenovering och här hemma så har vi haft inbrott i bilen och då de samtidigt byter vindrutan så åker vi på dubbla självrisker. Och sedan så har fru Chansar mest behövt lämna in sin klocka för översyn och går inte det på garantin så kan även det bli en kostsam historia..

Och för december är det inte bara solens upp- och nedgång som gör att det ser mörkt ut. Vi ska börja amortera på bolånet i Frankrike och sedan åker vi iväg på semester över jul- och nyår och som vanligt kommer det att bli mycket dyrare än vad vi tänkt oss...

1 dec. 2015

Tilldelning Attendo

I måndags så sattes vårdbolaget Attendo på börsen och inte helt oväntat var intresset för noteringen högt.

Familjen Chansar mest hade tecknat sig för 2 000 aktier och hade väl hoppats på att få tilldelat 1 000 - 1 500 aktier. Nu blev det inte riktigt så - vi fick 100...


Att vi inte skulle få full tilldelning hade till och med jag förstått men det är ju direkt fånigt att bli tilldelad 5 procent av vad man tecknat.
Nu har jag ingen aning om hur fördelningsprincipen ser ut vid övertecknande men jag är rätt övertygad om att Attendo knappast övertecknades tjugo gånger...

Mitt aktieägande i Attendo varade i 23 minuter och jag sålde av de där hundra aktierna för 68,75 kronor/aktie - en uppgång på 37,5 procent.
Nu blev den faktiska bruttovinsten väldigt blygsam och uppgick till 1 800 kronor och då jag låg med motsvarande förlust i mitt tramsinnehav i Africa Oil så även det innehavet fick styka på foten.