Under de senaste åren har ca 50 000 svenskar årligen valt att flytta utomlands, många för nytt jobb eller studier men den största mängden är pensionärer som vill flytta till värmen och till ett behagligare skattetryck.
Länder som Portugal, Spanien, Frankrike, Italien, Malta och Cypern är populära val även om majoriteten av mina bekanta har valt att emigrera till Portugal.
Att Portugal är ett populärt val är knappast någon nyhet och jag har ibland tvivlat på om vårt val att emigrera till Frankrike så fort vi har möjlighet har varit helt slugt.
Under senaste år så har vi rest rätt intensivt i södra Europa för att underhålla vår rätt nördiga hobby att bocka av UNESCO:s världsarv men även för att skaffa oss en uppfattning vart vi vill flytta när vi slutar yrkesarbeta. Vi har noggrant dammat av samtliga länder i Sydeuropa och så även Portugal, från Faro i syd till småhålor norr om Braga.
Portugal är fantastiskt vackert med trevliga människor och dessutom är det ohyggligt billigt att leva och bo. Även i turistiga områden kring Algarve är det möjligt att köpa ett riktigt bra boende för €150 000-200 000 och lokala hak där man får sig en tapa och gett glas vin för €1 finns det gott om.
Portugal är sjukt billigt, skattemässigt förmånligt men.. fullkomligt aptrist. Visst, till skillnad mot snålbloggarna så anser jag att med lite kapital så kan man göra vardagen betydligt trevligare men det räcker nog inte - en weekendresa då och då till Portugal är fullt tillräckligt.
Men Frankrike då? Återkommande läsare vet att vi redan har ett boende i centrala Nice. Det är en liten lägenhet i det mest exklusiva området och dessutom med en fet uteplats. Det är knappast billigt och kvadratmeterpriserna motsvarar en lägenhet i centrala Stockholm. Nice och Rivieran, i varje fall längs kusten, är allt annat än billigt och summa summarum är det nog motsvarande levnadskostnader som i Sverige.
Att vi valt att bo som vi gör beror på nuvarande levnadssituation - trots att vi bor på fel sida om Stockholm för att komma ut till Arlanda så tar det oftast inte med än 6 timmar att ta oss från dörr till dörr vilket motsvarar tiden för en 08:a att ta sig till landstället på Österlen förutsatt att man inte har en väldigt tung högerfot.
Men det är knappast i Nice vi kommer att bosätta oss permanent när vi väljer att lämna Sverige. Drar man sig någon mil bort från kusten så sjunker priserna markant, både på bostäder och för levnadsomkostnader. Visst, det är inte i närheten som i Portugal men det är betydligt billigare än i Sverige.
Ok då - det ÄR dyrare i Frankrike än i Portugal och har man jobbat upp en fet tjänstepension så är Portugal oslagbart då svenska kapitalinkomster och svenska privata tjänstepensioner är helt skattefria under tio år.
Men för vår del som siktar på att tidigt lämna arbetslivet vilket kommer att resultera i en urkass pension och behöver förlita sig till kapitalinkomster - är då Frankrike ett dåligt val?
Nej, inte speciellt - det är naturligtvis inte i nivå med Portugal men ohyggligt mycket bättre än i Sverige. För att göra en direkt jämförelse mellan skattesystemen så behöver man vara en utbildad skattejurist men i stora drag:
Inkomstskatt
Siffrorna ovan ljuger än smula då det franska skattesystemet tillämpar sambeskattning vilket ofta resulterar i ett väsentligt lägre skatteuttag än ovan.
Reavinstbeskattning
Kupongskatten är 15 procent jämfört med 30 procent i Sverige.
Reavinstskatten på aktier beskattas enligt ovan tabell men med följande skattereduktion - 50 procents reduktion av reavinsten medges på aktier som ägts mellan 2 - 8 år och 65 procent på innehav över 8 år.
Naturligtvis så finns det en mängd andra regler att ta hänsyn till men man kan lätt konstatera att det är betydligt mer förmånligt att leva i Frankrike än i Sverige - speciellt för oss som kommer att få en låg pension då vi planerar att sluta yrkesarbeta långt innan 65 och primärt leva på direktavkastningen.
Visst, det är billigare i Portugal men Frankrike är fan så mycket roligare och dessutom så skulle jag i Portugal se rätt lustig ut i flanellskjorta, keps, ett pétanque-kolt i ena näven och en ricard i den andra..