5 dec. 2019

Då kom den där dagen till slut..

Trots att vi under ett par års tid ställt in oss på en permanent flytt från Sverige så känns det rätt surrealistiskt när det faktiskt blivit verklighet.

I förra veckan sålde vi och skrev på slutkontraktet för vår svenska bostad och veckan innan dess så sålde vi bilen.

Under ett par månader har vi avvecklat ett boende och jag kunde inte drömma om att det skulle vara så mycket mer jobb än med en "vanlig" flytt där lastbilen kommer och hämtar bohaget när det väl är dags. Trots ett ganska avancerat schema så har allting klaffat och alla våra möbler och övriga pinaler finns nu hos vänner och bekanta.

Även om det har varit lite omtumlande så är det egentligen inte någon större förändring med att flytta till Nice.

Vi har ägt vår franska bostad i snart tio år och även om vår primära bostadsadress har varit Stockholm så är vi rätt hemtama här nere och vet precis vad vi kommer att reta oss på framöver som permanentboende.

Den stora och omtumlande livsförändringen gjorde vi för sex månader sedan då vi valde att lämna våra uppdrag och inte bli för giriga och köra på "i ett år till". Visst, ekonomiskt vansinnigt men och andra sidan så blir vi inte yngre och den där 50-årsdagen närmar sig oroväckande snabbt.

Jag har på Twitter varit rätt kritisk till samhällsutvecklingen i Sverige de senaste åren men det är inte därför vi lämnar landet. Vi är bara så vansinnigt trötta på klimatet och mörkret.

De närmaste veckorna kommer vi ägna till att fixa till bostaden för ett permanentboende då den tidigare varit riggad för uthyrning. Kanske inte något jättejobb för en händig person men för oss är det garanterat ett heltidsjobb och det gäller att inte bli allt för osams.

När väl bostaden är fixad så blir det till att hårdplugga franska även om man kommer rätt långt med skolfranskan i Nice. Framåt våren kommer vi att fokusera på att hitta vårt nya hus och det kommer att bli otaliga resor till Portugal och runt omkring i Frankrike. Vi har letat efter vårt perfekta boende i 7-8 år men under våra semestrar - nu kommer det att bli vårt jobb så nu jäklar ska vi hitta det vi vill ha.

Trots att vi inte arbetar längre så undrar jag hur tiden ska räcka till när man adderar lite exotiska resor och annat kul.

Ekonomi
Jo, vi har slutat jobba och njuter mest av tillvaron. De senaste åren har vi arbetat i egen regi och det fiffiga med det är att vi själv sätter våra löner och förmåner. Som vi planerar just nu så kommer vi att lyfta lön ett par år till utan att behöva nalla på övrigt sparkapital (primärt vinst från bostadsförsäljning) eller från vår privat utskattade aktiedepå. Visst - vi kommer inte att ta ut löner som tidigare men vi tar det vi behöver och det tidigare överskottet gick ändå bara till sparande.

Aktiedepån
Som jag tidigare publicerat så ligger depåvärdet ungefär på 13 miljoner just nu. Men som bekant så går det fort i hockey och dagligen varierar värdet med 100 000 kronor eller mer.

Aktiedepån är norra Europas tråkigaste men inriktningen är primärt att bevara värdet än att plocka in nästa 100-procentare. Vi straffas vanligtvis i uppgång men står emot bättre när börsen surar - precis som vi vill ha det...

Tidigare har jag varit rätt negativt inställd till utdelningsoptimering av aktiedepån men har på senare tid omvärderat det på grund av rådande levnadssituation. På finanstwitter flödar inläggen om alla små aktieutdelningar och även om det är trevligt med "gratis" pengar så är det en strategi som på sikt är rätt olönsam om man har en längre sparhorisont. För vår del så kommer vi behöva höja våra utdelningar om 4-5 år och därför viktar om en smula i portföljen.

Jag ger inte några större courtageintäkter till Avanza men under de senaste månaderna så har jag gjort följande transaktioner:

- Köpt Vinci SA 100@99.74€
- Köpt Siemens 100@105,62€
- Sålt SHB 2500@98,88SEK
- Köpt Sampo 250@36,39€
 

26 kommentarer:

 1. Ja, men den portföljen bör ni klara er bra. Även om det framöver blir till att teckna dyrare privata sjukförsäkringar och annat förmodar jag?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukförsäkringar? Han har ju flyttat till Frankrike, inte Uzbekistan.. sjukvården håller högre klass än den svenska.

   Radera
 2. Och lycka till med flytten nu, hoppas allt blir som ni tänkt er.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att det går bra! Ni lever verkligen drömmen!

  SvaraRadera
 4. Följer med spänning fortsättningen och hoppas på mycket uppdateringar. Nice är en kanonstad att utgå ifrån. Vår plan är att flytta först om 6 år dock, då hoppas vi portföljen och ekonomin har hoppat upp lite. Vi tänkte köpa en liten vingård på 1-2ha Max.
  Några frågor: har ni sålt av allt boende i Sverige eller har ni kvar något så ni pendlar 6mån här och 6mån i Frankrike? Var vill ni helst bo? Har du några bra siter att dela med dig av för att hitta hus? Sen undrar jag hur ni gör med aktieportföljen, behåller ni
  Avanza/Nordnet eller hur gör ni med utdelningsmaskinen? Kan man behålla den fast man flyttar till nytt land? Sorry för ”förhöret” ��

  SvaraRadera
 5. Tycker du tävlar lite med Lundaluppen om norra Europas tråkigaste Aktiedepå:-)

  SvaraRadera
 6. Kör ni skidor i Alpes-Maritimes? Tycker det var en skön känsla när jag bodde i Nice att sticka från promenaden och kunna vara uppe i skidbackarna på ca 1,5h.

  SvaraRadera
 7. Grattis till öppnandet av ett nytt kapitel!

  En sak jag funderar på är skatten på utdelningarna. Jag har läst mig till att som boende i Frankrike så betalar man 15% kupongskatt på utdelningar i Sverige. Betalar man 15% till i Frankrike eller betyder det här lägre skatt för er?

  SvaraRadera
 8. Stort grattis till att ni nu äntligen har kunnat göra slag i saken. Ser fram emot ett uppföljande inlägg där du berättar mer om:

  - Budget, hur mycket flis har ni räknat med att bränna i månaden? ni är ju inga snålgrisar direkt...

  - Vad händer med era aktieportföljer om ni skriver över er till Frankrike? Visst fungerar det bra med KF men inte med ISK?

  - Jobbar ni på distans mot Sverige, eller har ni startat ett nytt bolag i Frankrike med franska kunder?

  - Som jag tolkar det kommer ni att använda utdelningar för att spä på inkomsterna om några år? Annars har ni ju en utmärkt portfölj att börja knapra "4%" av...

  Lycka Till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också vilja veta svar på ovan!

   Grattis och all lycka framöver, följer med spänning!

   Radera
 9. Önskar er all lycka och är (lite klädsamt) avundsjuk :-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 10. Härligt att drömmen blev verklighet. Själv har jag drabbats av inte bara one utan snarare two more year syndrom. Svårt att kasta sig ut i det okända men ni är en bra källa till inspiration.
  Så nästa år blir det nog av. Eller året efter.... :-)

  SvaraRadera
 11. Hallå CM! Fantastiskt kul att läsa inlägget, nu händer det! Förstår att du inte har så mycket tid för en massa frågor inom en närtid men ställer den o hoppas på svar längre fram: du skrev i inlägget "så är det en strategi som på sikt är rätt olönsam om man har en längre sparhorisont" och jag skulle uppskatta om du kan utveckla lite mera kring den meningen!

  SvaraRadera
 12. Oj, riktigt bra sparat! Och grattis till allt!

  SvaraRadera
 13. Grattis!
  I en annan situation än er, precis börjat!
  Inspirerande
  I Jan kommer det in nästan lika mycket som det gjorde 2019!
  Mackan

  SvaraRadera
 14. Hej chansar mest!
  Drommaren önskar god fortsättning på året och hoppas att flytten blir till belåtenhet.

  Hoppas du inte tappar kontakten med Sverige allt för mycket nu när du förråder landet. Dina sarkastiska politiska inlägg behövs i bloggdjungeln här. Kan lätt bli enformigt annars!

  Ha det gött!

  SvaraRadera
 15. Liten uppdatering..... snarast

  SvaraRadera
 16. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  SvaraRadera
 17. När jag gifter mig med min fru för 15 år sedan fick hon en pojke åt mig efter några månader.
  Vi bodde lyckligt tillsammans som en familj, men hon hade aldrig gillat mitt jobbs natur,
  hon klagar alltid på att jag inte tillbringar mycket tid med henne och hon vill att jag ska sluta jobbet.
  Jag sa till henne att jag snart kommer att gå i pension, jag ber henne att klara mig just nu och hon instämde med mig.
  Så en dag gav jag ett uppdrag att åka till Pakistan för 4 månaders jobb,
  Jag berättade för henne om det hon accepterade på ett villkor att jag måste komma hem för att besöka 3 dagar efter någonsin tre veckor.
  Detta var vårt avtal innan jag åkte till mitt uppdrag, så efter två veckor ringde min son till mig på telefon och han ledsen pappa snälla skynda tillbaka hem, mamma ser en annan man, kommer hem varje kväll för att tillbringa tiden, jag tror mamma fuskar på dig. Jag var så orolig och jag rusade hem igen just den dagen för att hitta min fru
  med en annan man som har en kärleksaffär med en annan man. Jag var så arg och ledsen i chock i två dagar vilket ledde mig till sjukdom.
  Hon kom till mig och sa att hon ville skilja sig från mig, jag tror aldrig på mina ögon, men jag har inget annat val än att gå vidare med mitt liv.
  Hon visste att det var min son som berättade om det när hon tog min son till skolan nästa dag
  han kallade min son Bastard i presenten av sina vänner och alla hans vänner kallade honom Bastard från den dagen
  och min son grät alltid hem och sa till mig att han vill sluta skolan igen, och han sa att han inte vill träffa sin mamma längre
  Jag måste be honom så att han kan fortsätta med sina studier. Jag hör av honom via e-post en gång i taget,
  de senaste tre åren har jag inte riktat blicken mot honom på grund av mitt jobb. Jag älskade fortfarande min fru och jag vill att hon ska älska och ta hand om vår son, jag vill inte att min son ska skiljas från sin mor. så jag kontaktade Dr. Oduduwa Love stavning Caster för att hjälpa mig med en magisk kärlek stava charm för att få min fru att återvända till sina normala sinnen och att älska mig och vår son som tidigare.
  Dr. Oduduwa försäkrade mig om att han kommer att hjälpa mig att föra henne tillbaka med kraftfull kärleksmagi och Oduduwa sa också att min fru är under en kärleksförtrollning från den andra mannen, det är därför hon beter sig på vissa sätt som inte är bra för familjen. Jag trodde Dr. Oduduwa eftersom jag vet hur min fru älskar vår son Felix och vårt hem var lyckligt. Så jag bestämde mig för att utföra kärleksförtrollningen med hjälp av Dr.Oduduwa. Strax efter 2 dagars aktivering av kärleksformulär fick jag ett telefonsamtal från min fru, hon gråter och ber om ursäkt till mig för allt som händer. Jag sa till henne att lugna sig och jag bjöd in henne till middag nästa dag hon kom hem och knäböjde för att be om ursäkt för mig och vår son Felix var väldigt glad att träffa sin mamma igen. Från de senaste tre månaderna till datum bor vi alla tillsammans som en lycklig familj. Dr. Oduduwa kärleksförtrollning är riktig och fungerar bra. Jag rekommenderar honom uppriktigt till alla som vill få tillbaka ex-kärlek idag. kontakta (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 18. Emergency Cash Loans Hello Everybody, My name is Mrs. Phyllis Sue South. I live in UK London and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $350,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 2 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $350,000.00 U.S. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs. Phyllis Sue South that refer you to him. contact Dr. James Eric via email: financialserviceoffer876@gmail.com Whats-App +918929509036

  SvaraRadera 19. Jag erbjuder dig online: Företagslån, personliga lån, finansiella lån, bostadslån och allt från 50.000 kr till 500.000 kr upp till 25.000.000 kr. De begärda lånen erhålls inom 48 timmar efter att filerna lämnats in. Mitt erbjudande är allvarligt, du kommer att kunna förverkliga det genom det förfarande som är det juridiska förfarandet för att bevilja lån mellan individer. För mer information, vänligen kontakta mig via min e-post: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 20. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 21. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 22. Want to Sell Junk Cars Near Me Houston?

  Here We are, Pandr Junk Cars, a Cash for junk cars, is a locally owned and operated company in Houston that buys junk cars without titles. Our principal activity is the buying junk cars for recycling. We buy any year, make, or model regardless of whether the car is running or not; in other words, we pay cash for junk cars without title. Our services include a neither price quote over the phone and free pickup and removal of your car from your selected location. We will arrive in our own tow truck. Our drivers will take care of everything, and customers will receive cash for junk cars without title or no keys at the time of pickup. This is the correct location for those who buy junk cars; this is the correct location for persons.

  Website: https://www.pandrjunkcars.com
  Phone: (346) 394-1322

  SvaraRadera
 23. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  VI HAR SNABBA LÅN TILL DIG ALLA BELOPP DU BEHÖVER vi erbjuder alla typer av lån kom och få ditt lån hos oss inom 6 till 12 timmar lån finns på ditt bakkonto

  REMY.INC


  behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  VI HAR SNABBA LÅN TILL DIG ALLA BELOPP DU BEHÖVER vi erbjuder alla typer av lån kom och få ditt lån hos oss inom 6 till 12 timmar lån finns på ditt bakkonto

  REMY.INC

  SvaraRadera