30 dec. 2017

Årsbokslut 2017

Då har ytterligare ett år passerat och det är dags att sammanfatta 2017.

Det var inte speciellt spännande att sätta samman alla siffror då jag redan visste resultatet. 5.35 procent är alldeles för dåligt och bara för en och en halv månad sedan så var det tvåsiffrigt i resultatutveckling. 


I mitten av oktober hade vi över miljonen i avkastning och jag kan än en gång konstatera att det går fort i hockey. Men jag är inte speciellt förvånad - portföljen är fulladdad med HM, bank och en massa annat som haft en rätt trist utveckling i år.


Portföljvärdet per den sista december uppgick till 10 642 151 kronor och depån är för närvarande obelånad. Det innebär en ökning med ca 1,4 miljoner kronor jämfört med föregående år vilket förvisso är rätt trevligt.


Utdelningarna ökade med 16,4 procent vilket resulterade i en bruttoutdelning på 362 744 kronor vilket netto ger 274 990 kronor som återinvesterades.


Sparandet för året uppgick till 900 000 kronor vilket mest beror på ett sparsamt och ansvarsfullt leverne. Lejonparten av sparkapitalet investerades efter sommaren så jag tror att den årliga målsättningen med 10 procent i utdelningstillväxt kommer att vara rätt lätt att nå för 2018.

Under nästkommande år kommer sparandet primärt ske i vårt bolag och vi kommer att försöka anpassa våra utskattade löner till det. Bolaget har redan 300 000 kronor investerat så jag kanske får återkomma med ett inlägg om det.

Gott Nytt! 

23 kommentarer:

  1. Få saker kan mäta sig med några hundår av sparsamt och ansvarsfullt leverne. Bra jobbat!

    SvaraRadera
  2. Gott Nytt År!

    Ett år har gått innan vi började blogga och jag vill minnas att det var du som pushade mig till det efter en massa kommenterande här. Någonting jag inte ångrar en sekund, det är oerhört givande att dela med sig av sina erfarenheter, glädeämnen år enstaka tårar och irritationer. Kommer fortsätta blogga ett år till, med nya utmaningar och besvikelser.
    Kommer inte i närheten av din utdelning och kassaflöde, men sakta men säkert som man säger :)

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning på dig Snålgrisen!
      Kul att du kom igång med bloggandet och jag följer din blogg med stort intresse.
      Även om det är tungt ibland och inläggentidvis är få så är det rätt trevligt att kunna gå tillbaka och titta på utveckling och resonemang.

      Utelningar och kassaflöde kommer med tiden - trägen vinner!

      Mvh//Cm

      Radera
  3. Gott nytt.

    Btw. Vad tyckte du om min kommentar 3 december? Se näst längst ned. ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning!
      Sorry - har bommat det.

      Är inte någon stjärna på Blogger och hittar inte ditt inlägg.
      Har du möjlighet att länka eller helt enkelt posta det igen?

      Trevlig helg!
      //Cm

      Radera
    2. Here it is:

      Done! :-)

      Helt rätt men akta dig för att spara pengar i bolagen. Maggan vill sno dem i vanlig ordning. Knåpar ihop ett inlägg i veckan...

      Trevlig helg!
      //Cm

      Svara

      Anonym17 december 2017 14:42
      He he såg det.
      Men du. Varför inte spara i bolaget. Regeringen är alldeles för feg för att stjäla pengar ur aktiebolag. Då får man Wallenbergarna på sig.
      Att stjäla från privatpersoner och andra företagsfirmer är enklare.
      Jag tar ut 336000:- i lön samt max utdelning.
      25% i pfonder och sen sparas resten som beskattat kapital i bolaget.
      Tror du inte det är bättre?

      Svara

      Anonym21 december 2017 15:03
      Finna det inte risk att Maggan & Co gör det dyrare att plocka ut det beskattade kapitalet i framtiden?

      Svara

      Radera
    3. Tackar!

      Jag är inte helt förtjust i att spara pengar i bolaget då Maggan och anhang kan med kort tid ändra förutsättningarna för oss småföretagare. Det är naturligtvis oss småföretagare som ska tryckas åt. Wallenbergarna och gänget har andra förutsättningar att skatteplanera.

      Om sossarna sitter kvar vid makten är jag helt övertygad om att 3:12 kommer att försämras.

      Jag tycker precis som du att man alltid ska maxa utdelningen men även ta ut så mycket som möjligt ur bolaget utan att behöva hetala statlig skatt. Med jobbskatteavdraget så landar summan för 2018 på ca 468 000 kronor.

      P-fonder tycker jag är fiffigt när man har en massa anställda och behöver en stabilitet i bolaget. Men som egen tycker jag inte det dyller någon större funktion.

      Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
      //Cm

      Radera
  4. Allt gott för det nya året och tack för det gamla!
    Sluttampen var inte strålande i aktieportföljen här heller och Stockholmsbörsen var en av de sämsta börserna. Hoppas på ett nytt gott första halvår på börsen sedan får vi se... Gäller bara att inte tappa sugen! /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Tack och god fortsättning!

      Nej, det var en rätt kass avslutning på året och även om det nya har böjar något bättre så fortsätter HM att tynga i portföljen.

      Helt riktigt och det gäller att inte tappa sugen. Det är är ett marathonlopp och trägen vinner!

      Trevlig helg!
      //Cm

      Radera
  5. Jag skissade på slutrapport för ett tag sedan och blev lite besviken när jag fick byta ut alla siffror mot längre siffror och ändra en del kommentarer. Vilket otrevligt årsslut.

    > sparsamt och ansvarsfullt leverne

    Jo, jo.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägre siffror, inte längre siffror.

      Radera
    2. Hej Daniel!

      Jo, inget kul avslut på året men även om du fick skriva lägre siffror i slutrapporten så lyckades du ändå riktigt bra i år!

      Och man måste vara långsiktig vilket jag tycker framkommer av ditt utmärkta inlägg här: https://danielinvesterar.blogspot.se/2018/01/talamod-det-gar-inte-alltid-sa-bra-som.html

      :-) Ok, då - det finns kanske ett litet utrymme att förbättra sparandet...

      Trevlig helg!
      //Cm

      Radera
  6. Gott nytt år chansar mest! <3
    En liten fråga som jag satt och funderade på när jag läste:
    Om du skulle bli tvungen att välja bort antingen Handelsbanken eller Swedbank; vad hade du då valt? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej KtM och god fortsättning på dig!
      Usch - svår fråga då jag gillar båda bankerna.

      Alla analytiker väljer Swedbank framför SHB men trots det är jag ambivalent då jag gillar tråkbanken SHB.

      Ok - måste jag välja så blir det i dagsläget Swedbank men helst en mix av båda.

      Trevlig helg!
      //Cm

      Radera
  7. Nu är jag lite snålare än du, och jag vet att du skrivit om detta innan, men blir du ändå inte väldigt sugen på att stötvis (när vinsten i respektive innehav är låg) skjutsa över innehaven i ett ISK?

    För 2017 hade du ju sparat in schablonskatten för ditt ISK redan på skatten som du sluppit på utdelningarna och dessutom sparat in ca 65 000:-. Därutöver utebliven skatt vid ev realiserade vinster.

    Länken och uträkningen är inte till för dig, jag vet att du fattar, men för övriga som ev tänker kommentera uträkningen:

    Skatt på utdelningarna med konventionell beskattning: 108 600:-

    Skatt på utdelningarna med ISK-beskattning: 0 :-
    Schablonskatt på ISK-kontot i Chansar mests fall ca 43 000:- (10 600 000+900 000/0,375 %)
    Besparing redan på utdelningarna: ca 65 000:- (108 600-43 000)

    https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/11/24/sparande-0375-skatt-pa-isk-och-kapitalforsakring-2017-ny.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för en bra kommentar!
      Jag har tidvis varit sugen på att flyta över kapitalet till ett ISK och under förra året flyttade jag ut delar och ISK uppgår nu till 20 procent av det totala kapitalet.

      Men med facit i hand så var det rätt oklokt, eller i alla fall rätt oturligt, att jag flyttade mitt innehav i HM till ISK. Precis som Lawyer nämner nedan så har jag ca 1,5 miljoner i latent skatt som jag kan kvitta bort vid dåliga investeringar.

      Mitt HM innehav ligger i dagsläget på minus 250tkr och trots att jag får lägre beskattning på mina utdelningar så känns det rätt surt att jag inte längre kan kvitta bort förlusten mot upparbetade vinster.

      Det är inte helt enkelt med ISK vs VP-depå. Tomten Hemberg missionerar om att ISK är det enda alternativet då "börsen alltid går upp på sikt". Men jag är rätt avvaktande inuläget och väljer primärt ISK som alternativ efter att vi fått en rejäl sättning på börsen.

      Tack för uträkinngen och länken.

      Jag kontrar med den här:
      https://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/45-8-jl.pdf

      Trevlig helg!
      //Cm

      Radera
    2. Hrm... poängen med mitt inlägg var att ett ISK är långt mer fördelaktigt om man, liksom du, i huvudsak satsar på utdelningsaktier.

      Om jag förstod artikeln från nationalekonomi.se rätt så gjordes där endast en jämförelse av beskattning i ISK/aktiekonto vid realisation av kapitalvinst/kapitalförlust? Då kan möjligen ett vanligt aktiekonto vara mer fördelaktigt..

      Att ett aktiekonto är mer fördelaktigt om man sparar i aktier som går dåligt och inte lämnar någon utdelning är vi helt ense om, men ett sådant sparande har jag inte tagit upp till diskussion :)

      Hittills har jag inte hittat någon studie/artikel/uträkning som visar på att ett ISK är sämre än ett aktiekonto när det gäller att spara i utdelningsaktier. Det är ju just effekten av ”utebliven” utdelning på såväl utdelning som ev vinst som gör ISK så fördelaktigt.

      Tack för goa inlägg!

      Radera
    3. "Utebliven" skatt på såväl utdelning som ev vinst....

      Radera
  8. 10 600 000+900 000*0,375% menade jag. I övrigt rätt tror jag.

    SvaraRadera
  9. Hur tänker du anonym vad gäller den latenta skatten på innehaven? CM har ju ca 5 MSEK i anskaffningsvärde på 10MSEK innehav = 1,5 MSEK i skatt om han flyttar till ISK. Allt annat lika blir det betydligt färre aktier i ISK:n efter en flytt. /Lawyer

    SvaraRadera
  10. Jag tänker ungefär som jag skrev, dvs. "att stötvis (när vinsten i respektive innehav är låg) skjutsa över innehaven i ett ISK".

    Om kursuppgången i olika innehav är nära noll kan man ju beträffande de innehaven flytta över dem till ett ISK. Insättningen kommer ju att räknas med i kapitalunderlaget, vilket jag missade i min uträkning, men tanken i övrigt är alltså att man gör detta stötvis när det inte finns några större vinster i olika innehav att skatta för.

    SvaraRadera