26 aug. 2017

Har Intrum Justitia bottnat?

Vi aktieägare i inkassobolaget Intrum Justitia är rätt härdade vid det här laget och bolaget har nästan handlats ned med 20 procent i år.

Orsaken till det ljumma intresset beror till största delen av att många ansåg att samgåendet med Lindorff skulle vara för dyrt och de större ägarna stoppade initialt affären. Tyvärr så backade sedermera SEB Fonder, AMF och Lannebo när riskkapitalbolaget Nordic Capital marginellt förändrade sitt erbjudande från 53-47 till 55-45 procent i ägarförhållande till Intrum Justitias favör.

Att det fortfarande var ett hög pris för Intrum Justitias aktieägare försvarade styrelsen med att synergieffekterna skulle vara stora. Nu blev det inte riktigt så då EU-kommissionen kräver att bolaget ska avyttra hela Lindorffs verksamhet i Sverige, Danmark, Finland och Estland och dessutom måste IJ avyttra sin verksamhet i Norge.


Proffstyckarna anser att att eftergifterna är klart större än vad som tidigare kommunicerats och det är inte någon överraskning att Intrum Justitia agerar bojsänken i mångas portföljer.

Men allt ovan borde nu vara inprisat i aktiekursen och köprekommendationerna trillar stadigt in med förväntningar på en rejält ökad aktiekurs, flertalet med riktkurser i spannet 300-350 kronor.

Tittar man på blankningen av aktien så har Intrum Justitia det senaste året krigat med Fingerprint om att inneha den mindre smickrande förstaplatsen som den mest blankade aktien på stockholmsbörsen.
Som mest var 16-17 procent av aktierna blankade men andelen har nu sjunkit till "endast 7 procent" vilket många privatpersoner tycker är en fantastisk köpsignal då blankarna täcker sina positioner.

Men nu är det ju inte riktigt så..
Antalet aktier har ökat i samband med samgåendet med Lindorff och det som initialt ser ut som täckningar beror snarare på att blankningspositionerna blivit mindre till följd av en större andel av aktier.

På Twitter och diverse forum är Intrum Justitia rätt hett och jag noterar att många köper aktien då den anses vara nedtryckt och i takt med att köprekommendationerna trillar in.
Själv har jag dryga 1 000 aktier i bolaget sedan lång tid tillbaka och vår kursresa har varit fantastisk. Trots den trista utvecklingen de senaste året är vi plus 340 procent.
Nu ligger innehavet i en VP-depå och att avyttra innehavet utan kvittningskandidater gjorde att vi valde att ligga kvar när samgåendet offentliggjordes - något jag ångrar nu med facit i hand.

Men är det inte läge att shoppa nu när köprekommendationerna trillar in? Personligen är jag rätt tveksam att investera mer pengar i bolaget med nuvarande ledning men vi behåller nuvarande innehav av skatteskäl.

Är riskkapitalbolaget Nordic Capital noterat? De verkar vara rätt sluga...

10 kommentarer:

 1. Tack för en bra genomgång. Köpte själv IJ tidigare i år men sålde efter de fick EU på sig. Har funderat på om det blivit stabilare i bolaget för jag vill äga sän här verksamhet. Men får nog vänta ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Sparaspendera!
   IJ var ett fantastiskt bolag och trots att jag är aktieägare så är jag rätt avvaknande just nu.

   //Cm
   Trevlig helg!

   Radera
 2. Jag köpte in mig första gången innan de offentliggjort att de skulle köpa Lindorff, men avstod från att köpa fler när den gick upp men nu upplever jag att den är köpvärd igen och passade på i fredags att snitta ner mitt GAV lite =) Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kneg till Deg!
   Intressant! Jag har varit rött avvaktande men har vi nått botten så är jag villig att öka. Skulle sock gärna se en annan ledning för at ara helt bekväm.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Tack för inspirerande texter! Köpte efter att den föll kraftigt, trodde den bottnat, men det var fel. Aktier som blankare flockas kring kan vara mer svårbedömda gällande priset, samma i Elekta med mycket blankning när jag tidigare ägde den! Vid eventuell uppgång på cirka 50 kr kommer du ligga kvar eller sälja? /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Jag kommer att ligga kvar då jag har rätt mycket pengar i orealiserad i IJ. Dock rätt tveksam om jag ökar i nuläget.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Ledningen i IJ gjorde missbedömningar som blir väldigt kostsamma, styrelsen borde ha avgått och rakryggat begärt möte med FI där frågor om försumlighet och näringsförbud skulle ha dryftats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig med dig!
   Styrelsen borde granskas och förhoppningsvis får vi en stark ägare på lite sikt. Det här kan inte fortgå.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Frågan är väl vad som händer med utdelningen? Har sneglat på IJ som ett intressant affärsområde med attraktiv utdelning, men nu när aktien sjunkit så här pass mycket, vad händer med kassaflödet? Kan de hålla utdelningarna uppe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen!
   Helt riktigt - vad händer med utdelningen nu?
   Personligen är jag rätt inlåst skattemässigt. Men om jag inte redan var investerad i aktien så skulle jag nog avvakta en smula...

   Mvh/Cm

   Radera