9 jan. 2017

Europas mest jagade

Återkommande bloggbesökare känner till att vi har en lägenhet i centrala Nice som vi även hyr ut. Det är inte några större pengar att tala om när väl alla omkostnader är betalda men det är ändå värt det. Lägenheten underhålls kontinuerligt och citrusträd och blommor vattnas året om.

Nu har vi haft vår lägenhet i rätt många år och med tiden blivit rätt ruttade när det gäller uthyrningar. I början av vår "karriär" så hyrde vi ut till vem som helst utan någon närmare bakgrundskontroll.

Men efter att ha hyrt ut lägenheten till fyra 20-åriga tjejer som levt rövare nätterna igenom så att polis behövde tillkallas så var det dags att tänka om och nu är vi väldigt restriktiva med vem som får hyra vår lägenhet även om det innebär lägre intäkter.

Jag har full förståelse att man som potentiell hyresgäst känner ett viss obehag över att förskottsbetala en massa pengar till en okänd person och risken finns ju alltid att man kan bli blåst och då är den semestern åt helvete.

Men det är precis samma sak för oss som hyr ut vårt semesterboende. En dålig uthyrning som med tjejerna ovan kostar på rätt rejält på grannsämjan...

Varför skriver jag det här inlägget?

Jo, jag satt och slösurfade och kom in på Expressens hemsida och läste om Europas mest jagade personer som flytt Sverige. Är man på flykt från rättvisan så är det rätt opraktiskt att ta in på hotell då man alltid måste visa pass. Att hyra ett privatboende är betydligt enklare då inga större kontroller görs vid kontraktsskrivandet.Med lärdom av våra tidigare uthyrningar så gör jag numer en ganska grundlig undersökning av våra potentiella gäster och jag är faktiskt rätt duktig på det efter mina erfarenheter från yrkeslivet.

Förrförra sommaren så ville "Peter" hyra vår lägenhet men efter lite research så kunde jag konstatera att han var efterlyst via Interpol. Nu var det inget snaskigt brott men jag ringde trots att till polisen och tyckte att det här var väl ett enkelt sätt att plocka in en brottsling - jag hyr ut lägenheten till "Peter" och där står polisen och väntar. Jag kunde till och med lämna ett exakt klockslag när den lysta skulle anlända.

Efter en kvarts väntan i telefonkö så kom jag äntligen fram och kunde framföra mitt ärende. Efter ett inledningsvis tveksamt intresse så blev kvinnan jag pratade med rejält intresserad och frågade om det var ok att en representant från Interpol ringde upp mig. Visst tyckte jag och väntade på att bli uppringd...

Men blev jag det? Nej, så klart inte - och jag tackade efter en veckas förhalning nej till "Peters" förfrågan.

"Peter" är numer borta från Interpols "most wanted" men han låg kvar på deras hemsida i mer än ett år efter mitt samtal till polisen...

Att polisen har problem kan väl knappast ha undgått någon men det här agerandet är så nonchalant att jag än idag blir förbannad!

18 kommentarer:

 1. Polisen i ett nötskal, blev väl jobbigt när dom behövde fylla i ett halvt A4-papper, så dom helt enkelt sket i det. Är väl lättare att ta cyklister utan lyse och bilister som kör 5km/h för fort, då är dom fanimej bäst. Spyan Eliasson, hur länge ska en sån få sitta kvar innan nästa smörjobb landar i hans knä?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Belseful!
   Kan inte annat än att hålla med dig om Eliasson - att han inte fått kicken än är rätt bedrövligt...

   Och sen går det ju inte annat att konstatera att mer arbetet för mitt case hade varit minimalt för den svenska polisen. Den franska polisen hade gripit honom serverad på korrekt adress och klockslag och sedan så hade de bara behövt skicka ned någon för att hämta hem honom...

   Enkelt och praktiskt..

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Fantastiskt att ni kan hyra ut ert boende under tiden ni inte är där för att sedan njuta av bostaden själva.

  Förstår att privata fastighetsbolag inte vill hyra ut till vem som helst utan först och främst väljer folk i deras närhet. Allmänheten tycker ju att det här är sjukligt och att alla ska ha lika rätt, men vadå? Om dessa klagande personer skulle ha sin egen lägenhet och hyresgäst x betalar a kronor och hyresgäst y betalar a kronor men samtidigt är y efterlyst och har ett eländigt register så skulle nog inte valet vara särskilt svårt för dessa heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kronantillmiljonen!

   Håler helt med!
   Jag har full förståelse att det kan vara obehagligt att boka och betala till en privat uthyrare men rent krasst står vi som hyr ut vår bostad för den största risken.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Usch och fy. Däremot när jag angjorde Barolo i höstas så tog de pass som de fotade på alla hyrboenden, kändes som någon ny lag men osäker... Ja ungt tjej/killgäng livsfarligt, äldre människor (som du) och barnfamiljer (som jag) ;)
  borde vara att föredra som gäster. //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det far faktiskt detsamma för mig när vi röjde runt i Italien förra sommaren. Foto på pass och massor av papper som skulle fyllas i... Jag ska ta ett snack med min property manager och vill be henne om något liknande.

   Haha, het riktigt och man blir lite ruttad (luttrad) med tiden. Det är bäst att hyra ut till trötta och gamla som oss :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Tråkigt när det blir så! Har en kompis som hyrde ut sin lägenhet i ett halvår, ingen hyra betalade han totalt 35 000:- plus att han slog sönder wc bla. Men de pengarna får de nog aldrig tbx då kronofogden etc. står före i kön ^^.


  Föresten, vad har du för tankar kring credit suisse och deras baissande på SHB och bankerna som kom idag?

  Vänligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt tråkigt att höra!
   Vi har det lite lättare då vi kräver förskottsbetalning men ersättning för vandalisering får vi nog stå för själva trots att vi har korrekt försäkring för att kunna hyra ut.

   Jag har tyvärr inte kunnat följa börsen pga av arbetsbelastning men har läst ikapp en smula ikväll. Personligen ligger jag kvar och bryr mig inte nämvärt då nästa rek kommer att säga att svenska banker är ett riktigt kap...

   Analytiker :-) ....

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Helt tokigt ibland undrar jag om verkligen polisen ens är intresserade av att lösa brott överhuvudtaget.

  Jag gav polisen en adress där en mobil telefon befann sig som hade stulits på adressen fanns endast 2st lägenheter trots de kunde polisen inte göra ett skit.
  Även fast de fanns personer på adressen som var kände av polisen sedan tidigare.

  De slutade med att fick tillbaka telefonen via vänner som hämtat hem den och mycket riktigt fanns den på exakt den adress jag anget.

  Jag kan tycka att de borde finnas lite tid till detektiv arbete men de finns nada för de för många som skall ha hjälp kärringar som snor grejer på ICA någon pundare som slår ihjäl någon i parken eller några fulla ungdomar som inte kan bete sig ocksåvidare.
  Så jag har en viss förståelse för mindre brott men de aldrig okej ändå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   Helt enig med dig även om jag normalt sätt håller polisen rätt högt.
   Men det är väl sannolikt resursbrist som gör att det skiter i "mindre brott" och ser mellan fingrarna.

   När man själv är drabbad eller påverkad så blir man naturligtvis med all rätt förbannad!

   Skönt att det löste sig för din del och jag bör väl inte ens fråga hur det gick till när dina vänner "hämtade" tillbaka telefonen ;-)

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Ibland undrar man om polisen ens VILL lösa några brott. Det verkar inte så i ditt fall. Och sen blir de förvånade över att deras förtroende hos allmänheten är lågt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Det som verkligen irriterar mig är att arbetsinsatsen för den svenska polisen hade varit minimal.
   Ett par samtal, fransk polis gör gripandet och sen skicka ned någon för hemtransport...

   Fan, jag blir fortfarande upprörd när jag tänker på det här...

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Ja man undrar vart samhället är på väg. Hade en enkel fråga till polisen om en bil som stått parkerad en längre tid i området med en massa suspekta grejor i baksätet. Ringde 114 14 en tisdagskväll, 10 samtal före i kön. Väntetid 45 minuter och svaret från någon som inte verkade känna till området alls blev ungefär "Jaha, och?"

  Jag har förresten blivit med blogg, du pushade ju mig för ett tag sedan i ditt kommentarsfält. Nu gjorde jag slag i saken. Länka gärna och få äran att bli den första att kommentera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Och av dina första inlägg så kan jag konstatera att det var ett helt rätt beslut att börja blogga.

   Kul!

   Normalt sett brukar jag invänta tio inlägg innan jag länkar men då du varit aktiv i kommentarsfältet med vänliga inlägg så gör jag ett undantag :-)

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Tack för det Herr CM. Ska försöka hålla ångan uppe :=)

   Radera
 8. Tråkigt att läsa, även om jag inte är det minsta förvånad. Polisen går på knäna och är på gränsen till kollaps. Man måste ersätta Eliasson (NU!) med en person som klarar att styra upp det här och se till att få en fungerande polis.

  Märkligt dock att de inte bara kunde lyfta luren och ringa fransk polis..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålcoachen!
   Håller helt med dig. Det har trots allt gjort sig omaket med att sätta upp honom på Interpols "most wanted" och när jag kan servera en exakt tidpunkt när han kan gripas så bemöts man med tystnad. Visst, det var i semestertider men ändå..

   Att Eliasson får sitta kvar är en skandal. Då jag umgås med en stor flock poliser så vet jag att ingen rikspolischef har varit så illa omtyckt.

   Kanske dags att ändra på förutsättningarna - Av tradition är rikspolischefen en jurist som inte har någon koll på verksamheten. Det är kanske dags att utse en riktig polis till posten..

   Önskar dig en trevlig och slö söndag!
   //Cm

   Radera
 9. Idioter. De är upptagna med att jaga ungdomar som röker på med helikopter..

  SvaraRadera