30 juli 2016

Månadsrapport Juli

Månadsrapport Juli
Depåvärde 7 709 587 kr (3,3 %)
Bruttoutdelning 10 920 kr

Nu under semestern så har jag inte ägnat börsen många minuter och jag kan konstatera att portföljen har rört sig mest sidledes efter uppåtrekylen efter Brexit. Plus 3,3 procent motsvarar nästan 250 000 kronor men det kan som bekant gå lika fort åt andra hållet. Jag är rätt nöjd med att depåvärdet är högre nu än innan Brexit och vi kan äntligen redovisa lite blå siffror - 1,8 procent upp i år vilket är marginellt bättre än SIXRX.


Portföljförändringar
Det har blivit några transaktioner under juli månad men det har bara blivit ett nettoköp och det var i Handelsbanken där vi köpte 1 000 aktier för 91,05 kronor per aktie. Utöver det så realiserade jag en mindre förlust i Yara och passade samtidigt på att "växla ut" 250 H&M från VP-konto till ISK för att kvitta bort lite vinster. Även Yara återköptes i ISK och jag kan konstatera att det handlas högre idag och den där förlusten jag gjorde är korrigerad dubbelt upp - skönt när det går rätt...

Återkommande läsare vet att vi i princip alltid ligger fullinvesterade oavsett börsklimat, och så även nu. Då vi för tillfället är panka så handlar vi helt enkelt på krita. Belåningen uppgår just nu till ca 230 000 kronor och det är därför månadsrapporterna skiljer sig från de dumpar jag publicerar under fliken aktiedepå. I månadsrapporterna så presenterar jag depåvärde efter belåning men skärmdumparna under fliken aktiedepå visar marknadsvärde med belåning.

Utdelningar
Det är ju inte som i april eller maj men ändå trillade det in 10 920 kronor under månaden. Orange delade ut 7 680 kronor och ABB bidrog med 3 240 kronor. Totalt för året så har vi fått 288 644 kronor i bruttoutdelningar.

Sparande
Efter att fru Chansar mest betalt månadens räkningar så kan vi snabbt konstatera att det inte blev något sparande den här månaden - det är dyrt att semestra...

Övrigt
Mest spännande under juli månad var att Sofokles- lämnade den anonyma tillvaron i samband med lanseringen av sitt bokprojekt Marius. Cristofer Andersson som han egentligen heter var innan lanseringen av sitt Kickstarter-projekt lite orolig över att han inte skulle komma upp i de 45 000 kronor han behövde för att publicera boken. Själv var jag övertygad om att det skulle gå helt smärtfritt då vi i den samlade ekonomibloggsfären sannolikt når hundratusentals läsare. Sofokles- kommer sannolikt att nå sitt ursprungsmål men jag är rätt förvånad att endast 72 personer i nuläget har varit villiga att backa upp projektet. 45 000 kronor behövs för att få boken på pränt men insamlingen behöver överstiga det så att boken för en större spridning så att ett förlag nappar och trycker upp en större upplaga.

Själv har jag inte läst en inbunden bok på flera år då jag älskar min läsplatta, men vad gör det - det är Sofokles- livsprojekt och den typen av initiativ är värt att sponsra. För en dryg H&M-aktie så får man boken hemskickad efter tryckning.

Sofokles- publicerade tidigare idag bokens prolog och visst kan man snabbt konstatera att han kan det här... 

27 juli 2016

McDonald´s

Bojsänket på Dow Jones igår var McDonald´s som presenterade sin rapport för andra kvartalet.

Det var inte någon kanonrapport direkt och omsättningen minskade med 3,5 procent under andra kvartalet vilket motsvarar hiskeliga 54,5 miljarder kronor. Försäljningsökningen för befintliga restauranger ökade med 1,8 procent mot förväntade 3,2 procent.

McDonalds straffades rätt rejält och handlades under gårdagen ned med 4 procent och fallet fortsätter idag och aktien är ned med ytterligare 1,5 procent.


Men jag misströstar faktiskt inte - första kvartalet var fantastiskt och McDonald´s har varit en riktigt bra investering det senaste året. Orsaken till det anses vara CEO Steve Easterbrook som nästan har rockstjärnestatus. I oktober förra året började McDonald´s i USA servera frukost under hela dagen och det blev en dundersuccé - själv provade jag för första gången deras frukost under min sommarsemester och jag kan väl inte säga att jag var direkt imponerad.

Det andra den fantastiska förändringen Easterbrook har gjort är att fasa ur den i USA berömda dollarmenyn och ersätta den med McPick 2 där kunderna får köpa två produkter för två dollar mot tidigare en produkt för en dollar - helt fantastiskt!      

Men jag ska inte gnälla över korkade amerikaner utan är mest nöjd över den utveckling vi haft som aktieägare i McDonald´s.

Är det dags att ta hem vinsten? Nej, inte för vår del i alla fall.

McDonald´s har en rätt trevlig kvartalsutdelning på €0,89 per aktie och proffstyckarna gillar aktien och har en samlad riktkurs på $130,8. Enligt en undersökning som Bloomberg har genomfört så har 42.4% av analytikerna "köp", 51.5% har "behåll" och endast 6.1% har "sälj" på aktien.

I allmänhet så ger jag inte mycket för överbetalda aktieanalytiker men jag uppfattar att amerikanska analytiker i allmänhet är lite mer långsiktiga och det gillar jag...

Under hösten kommer även McDonald´s att öka frukostutbudet och det är något som bekant fungerar i USA. Det får nog bli en Big Mac i veckan...

22 juli 2016

Skrivkramp

Ibland så får jag en släng av skrivkramp och det är inte så att den uppkommer av att jag inte har något att skriva. Tycker jag inget och inte har några idéer så ger jag helt enkelt fan i att posta något inlägg..

Nä, problemet är snarare att jag gärna bloggar under sena kvällar och då ibland efter ett visst intag av alkohol. Normalt sett så bryr jag mig rätt lite om språkbruk och meningsuppbyggnader men jag inser att jag kanske borde göra det. I bloggsfären har vi ett par författare som sannolikt svär över hur jag misshandlar det svenska språket.

Författaren Lars Wilderäng med sin blogg Cornucopia? läser knappast min blogg men författaren Sofolkes- med bloggen Fermentum Vitae gör det och figurerar rätt ofta i kommentarsfältet.

Och det är faktiskt Sofokles-, eller Cristofer Andersson som han egentligen heter, som det här inlägget kommer att handla om.


Förutom att han har en välskriven och intressant blogg så har jag alltid tyckt att den där Sofokles- är en trevlig, kul och begåvad herre. Det där med begåvad har jag fått revidera den senaste tiden då han har gjort det många av oss drömmer om men som för normalt funtade personer stannar vid en dröm och det är att skriva en bok.

Man kan inte vara vid sina sunda vätskor om man ger sig på ett sådant gigantiskt projekt som det är att skriva en bok och Sofokles- har inte författat någon liten sketen pocketbok utan nu snackar vi om ett fullödigt verk på sisådär en 400 sidor. Efter dialog med Sofokles- så vet jag att han lagt ned 6 år med research och skrivande så man kan lugnt säga att det är hans livsverk som vi snart kommer att få möjlighet att få läsa.

Jag och några till har fått möjlighet att läsa prologen till boken om Gaius Marius, ni vet han som var gift med Caesars faster Julia, och jag måste säga att jag är mycket imponerad - det är som att läsa en bok av Conn Iggulden, en författare Sofokles- för övrigt har haft kontakt med under författandet av boken.

Som ny författare så är det i princip hopplöst att hitta ett förlag som finansierar kostnaderna för att få boken på pränt utan den kostnaden får man snällt själv stå för.



För att lösa finansieringen så har Sofokles- lagt upp ett projekt på crowdfunding-siten Kickstarter där han behöver samla sisådär en 45 000 kronor för att kunna publicera den första upplagan. Efter samtal med Sofokles- så vet jag att det är ett nollsummespel för hans del och han kommer inte tjäna en spänn på det här. De sex åren han investerat för att skriva boken går på blåskontot...

Jag har ingen reklam på bloggen, jag skriver inte några sponsrade inlägg och jag själv kommer inte att tjäna några pengar på det här inlägget - tvärt om så har det kostat mig 500 kronor då jag vill ha ett signerat exemplar av boken. Kom igen nu - det är inte bara en bok för Sofokles- utan hans livs projekt och kanske en början till en ny karriär.

Mer information finner ni på hans hemsida eller på Kickstarter

21 juli 2016

Rapportskörden

Vi är mitt uppe i rapportsäsongen och på det stora hela så har det varit rätt ok för familjen Chansar mest. Våra tre största innehav Swedbank, H&M och Handelsbanken har alla rapporterat helt ok och bolag som Intrum Justitia rapporterade ett fantastiskt bra resultat. Men sedan så har vi bolag som rapporterar "mindre bra" resultat och ett av dem är SKF...

När jag skriver det här inlägget så känns det nästan som en repris av det inlägg jag skrev efter SKF rapporterat i oktober förra året - då som nu så handlades bolaget ned 6-7 procent efter rapporten.

Det redovisade resultatet före skatt var på 1 656 miljoner kronor för det andra kvartalet och väntat var 1 781 miljoner kronor.

Försäljningen landade på 18 370 miljoner kronor och de välbetalda proffstyckarna hade räknat med en försäljning på 18 591 miljoner kronor.

Sedan så spår SKF att efterfrågan under det tredje kvartalet 2016 kommer att vara lägre för koncernen jämfört med föregående kvartal.

Inte helt uppmuntrande med andra ord...


Den enda trösten är att portföljen är väldiversifierad och totalt för året så ligger vi faktiskt på årshögsta...

19 juli 2016

Svensk Polis

Nu är det här inlägget kanske inte helt neutralt då jag i praktiken är uppväxt på ett polishus - inte som intagen men med två föräldrar som poliser.

Bloggens primära fokus är ekonomirelaterade ting men ibland flyter jag ut i andra ämnen när jag är irriterad och irriterad är jag då polisens nuvarande omorganisation är ett skämt.

Även om det är massor med år sedan så glömmer jag inte bort det tillfälle när min mor skulle övertyga mig om att söka till polishögskolan. Aldrig i livet tänkte jag och mindes alla de tillfällen där jag som fem till sjuåring påträffat min mor en tidig morgon sovandes på badrumsmattan nära toalettstolen efter ett nattpass. Även om jag var väldigt ung så insåg jag att det där kanske inte alltid var den mest bekväma sovplatsen och när jag frågade henne varför hon sov på badrumsgolvet så fick jag alltid till svar att något "hemskt" hade hänt med ett barn.

När jag kom upp i de äldre tonåren så kunde jag konstatera att sova på badrumsgolvet kanske inte var helt bekvämt men trots det inträffade det rätt frekvent...

På den tiden, för massor av år sedan, var polisyrket ett kall. Du hörde knappt talas om en före detta polis utan det var en livsstil och ett yrke man hade för livet. Trots att de jobbade långa dagar ihop så var det med just poliser man umgicks med på fritiden. Visst, det var jobbiga och kanske inte alltid så vettiga omorganisationer redan då men de var inte helt vansinniga och man accepterade det som en del av tillvaron.


Polisyrket har kanske inte varit det mest välbetalda men historiskt har det ändå varit "rätt ok" då man som polis kunnat inhämta en massa tillägg. Med "rätt ok" menar jag inte bra och jag hade som 30-åring en högre lön i IT-branschen än vad min mor som då var kommissarie och 35 år i yrket. När min mor väl gick i pension med en hel del guld på axlarna så kunde jag konstatera att jag uppnådde hennes slutlön vid 33 års ålder. Och det har inte blivit bättre med tiden - jag kan konstatera att om en polis väljer att sluta och ta anställning på migrationsverket så kan de sannolikt se fram emot en löneökning på minst 5 000 kronor.

Vi har en brist på poliser i Sverige och avhoppen från polisyrket är fler än någonsin tidigare. En orsak till avhoppen kan tillskrivas rikspolischefen Dan Eliasson, en politiskt färgad politiker och jurist som knappt någon i polisorganisationen har något som helst förtroende för. Förutom att försöka centralisera organisationen och slå sönder den framgångsrika närpolisen så tar han som rikspolischef en politisk ställning med sitt utspel att han avgår om Jimmie Åkesson blir statsminister. Att som rikspolischef göra ett sådant uttalande är inget annat än en katastrof då polisen ska vara opolitisk och han borde faktiskt inse det själv och börja packa ihop kontoret.

Med tiden så har jag börjat bli mer irriterad över stigmatiseringen av Sverigedemokraterna som är ett demokratiskt valt riksdagsparti. Att media, och nu även myndighetschefer, konsekvent kallar Sverigedemokraternas företrädare och anhängare för rasister gör mig bara förbannad. Jag har faktiskt tagit mig tid att läsa deras partiprogram och det finns inget rasistiskt i det och nu när nuvarande regering anammat deras flyktingpolitik så blir det rätt svårt att hävda att en önskan om en mer restriktiv invandring är jämställt med rasism.

Själv röstar jag inte på Sverigedemokraterna då de förutom att vara sossarna light även attraherar och engagerar en stor del idioter precis som med Miljöparitet och Vänstern - och dem överväger jag inte heller att rösta på. Men det är en åsikt som jag som anonym bloggare med få besökare kan yttra -knappast du som rikspolischef, Dan Eliasson.

Men tillbaka till polisen - hur ska återväxten säkras nu när så många poliser tröttnat och säger upp sig i protest? Jo, vi sänker helt enkelt kraven för att bli antagen...
Under de senaste åren så har antagningskraven sänkts avseende ålder, fysiska förutsättningar och språk. Men tydligen är inte det tillräckligt utan nu vill man även sänka begåvningskraven för att kunna bli antagen och det hela kommer att sluta med en kader av Kling och Klangpoliser.

När jag mönstrade för värnplikten för eoner av tid sedan så var man tvungen till att genomföra ett intelligenstest och enligt uppgift så fick alla som fick högre än 7 på Stanineskalan göra ett telegrafitest som för min del rätt snabbt gick åt helvete. Jag anser mig vara normalbegåvad men för att bli polis med de nya antagningsreglerna så är det tillräckligt att nå 3 på motsvarande skala.

Jag är ingen Twitterangängare men jag snubblade över den här från Pellepolis:
"Att ha en jurist som rikspolischef är som att ha en överbefälhavare i krig med optimistjollecertifikat. Kul att segla men kommer man fram?"

16 juli 2016

Utdelningar och annat

Igår så kunde jag konstatera att utdelningarna från ABB och Orange hade kommit in på kontot.

ABB delade ut 6,48 kronor per aktie och då innehavet uppgår till 500 aktier så fick vi 3 240 kronor i bruttoutdelning. Orange delar ut två gånger per år. Nu fick vi €0,4 per aktie och i december kan se fram emot en utdelning på €0,2 per aktie.

Innehavet i Orange uppgår till 2 000 aktier och totalt så fick vi 7 680 kronor i bruttoutdelning.


Igår så presenterade H&M och Handelsbanken starka rapporter.

H&M ökade försäljningen med åtta procent i juni jämfört med motsvarande månad i fjol vilket var en procent bättre än vad proffstyckarna förväntat sig och aktien handlades upp med 0,89 procent.
Handelsbanken överträffade även dem proffstyckarnas förväntningar och meddelade samtidigt att de anser sig uppfylla de kapitalkrav FI flaggat för och aktien handlades upp med nästan 2 procent.

Depåutvecklingen har varit ganska stark efter Brexit och vi ligger faktiskt på plus för helåret vilket bara inträffat ett 10-tal gånger i år. Men det är sannolikt högst tillfälligt då det inte skulle förvåna mig om vi får ett litet tapp i svallvågorna av kuppförsöket i Turkiet när börserna öppnar på måndag.


Svenska kvällstidningar rapporterar om att det är utlyst undantagstillstånd i Nice och att stränderna skulle vara stängda. Men vad jag kan se så börjar livet normaliseras och det är fullt med folk på Promenade des Anglais och på stränderna.

15 juli 2016

Nice

Det här inlägget skulle egentligen handla om Handelsbankens och H&M:s anständiga rapporter men det känns inte så viktigt länge.

Precis som många andra så har jag följt nyhetsrapporteringen om terrordådet i Nice och jag är märkbart berörd. Vi har firat ett flertal 14 juli i Nice och då befinner man sig i området där lastbilen åkte. Hade inte polisen fått stopp på föraren vid Rue du Congrès så hade antalet döda varit ännu fler. 200 meter längre fram vid Avenue Gustave V avfyrar de raketerna och där brukar det vara så mycket människor att det knappt går att röra sig.

Promenade des Anglais

Tidpunkten var väl vald. Fyrverkerierna i Nice är fantastiska - nästan i nivå med dem vi hade under Vattenfestivalen för ett gäng år sedan och det är det som är orsaken att så otroligt många barn omkom igår kväll.

Terrordådet inträffade bara 400 meter från vårt franska boende och vi har tillbringat dagen med att jaga våra vänner och bekanta nere i Nice. I nuläget så verkar det som om alla är oskadda vilket är ohyggligt skönt. Både jag och fru Chansar mest har under dagen fått ett 70-tal sms som alla ville veta vart vi befann oss - man blir lätt rörd över hur många vänner som bryr sig.

Tyvärr så är terrorattackerna i Europa någonting som vi framöver kommer att se fler av och det är bara en tidsfråga innan det smäller i Sverige. Det går rätt illa för Daesh i Syrien och i Irak och bara i år så har de förlorat drygt 12 procent av sitt självutnämnda Kalifat och ju sämre det går ju fler terrordåd kommer att inträffa.

Usch, det blev en tråkig avslutning på veckan och våra tankar går till alla dem som blev berörda.

14 juli 2016

Anka

För ungefär ett halvår sedan så skrev jag inlägget Matlåda i veckan? där jag flippade på det italienska köket och postade mina egna recept på italienska maträtter. Jag hade väntat mig att få en hel del spö i kommentarsfältet över att jag postade recept på en ekonomiskt relaterad blogg men alla kommentarer var oväntat snälla..

Så det blir ett inlägg om matlagning igen och kom igen nu - det har faktiskt gått sex månader sedan förra gången...

I slutet av nittiotalet, för snart 20 år sedan, så tillbringade jag i arbetet en hel del tid i England. Jag var stationerad i London men även i hålor som Camberley och Farnborough som båda är belägna 5 mil utan för London. Med tiden så kom jag att avsky England - det var dyrt, alldeles för mycket människor, de kör på fel sida om vägen och dessutom var maten katastrofal. Det enda positiva med det där landet var att de hade en rätt trevlig pubkultur.

När det gäller så maten intogs luncherna i personalmatsalar och jag får mardrömmar än idag över de där sönderkokta grönsakerna de alltid slevade upp på tallriken. Middagarna var rätt ok så länge man undvek det brittiska köket - höll man sig till italienska, indiska och det kinesiska köket så käkade man riktigt bra och det finns väl en orsak att chicken tikka masala anses vara Englands nationalrätt...


En kväll gjorde en brittisk-kinesisk kollega oss sällskap och vi styrde direkt mot en lokala kinarestaurangen för middag. Som kines så fick han naturligtvis fria händer att beställa vad vi skulle äta. Det började bra men sen så skulle han tvunget ha anka till förrätt och just anka tycker jag är ett fullkomligt vidrigt kött då det är vansinnigt fett. När måltiden var över kunde jag konstatera att den där ankan jag precis käkat var förmodligen bland det bästa jag ätit men sen tänkte jag inte mer på det.

Något år senare så hade fru Cm ett längre gig i London och någon kväll gjorde en kollega från Hongkong henne sällskap och naturligtvis så blev det anka till förrätt - något hon normalt sett undviker. När hon sedermera kom hem och vi pratade om hur förfärligt England är så kom just den där ankrätten upp på tal - den var ju fantastisk!

Efter lite research så kunde vi konstatera att den underbara maträtt vi ätit var en "aromatic crispy duck with pancakes" som serveras som förrätt på kinesiska restauranger i London. Maträtten är en variant på Pekinganka och Schezuananka och uppfanns just i London och är mäkta populär i London.

Trots att jag hade en "crave" efter min krispiga anka så vägrade jag i drygt ett decennium att återvända till det avskydda England. Visst, det blev en avstickare till Skottland och Edinburgh men där smakade ankan inget vidare. Fru Cm däremot hade klippkort på flyget till London och slafsade i sig mängder med anka under flera år. Varje ny kollega som var med i hennes resesällskap blev alla omvända och insåg att den där vidrigt feta ankan faktiskt kunde vara underbart god.

Det tog faktiskt ända till 2013 innan jag återvände till London, detta trots att vi har ett stort antal vänner som bor i London som vi alltid tvingat till Sverige om de vill umgås. Orsaken var att jag efter ett halvårs letande äntligen hittat min klocka i en butik i London. Klockorna herr och fru Cm bär är lite speciella och även om du är villig att betala så är väntetiderna enorma och vem fan vill vänta i flera år när man väl bestämt sig? Det första vi gjorde efter incheckning på hotellet var att styra mot Fru Cm:s favoritrestaurang i China Town och vår dubbla portion av aromatic crispy duck with pancakes var fantastisk och jag tror att vi fick alla turister i restaurangen att beställa in vår maträtt.

Det blir rätt dyrt att bränna till London för att stilla sina matbegär men tyvärr så misslyckas restaurangerna i Stockholm rätt kapitalt. Vi har testat tre restauranger som har rätten på menyn men tyvärr så har ankan på samtliga ställen varit sönderfriterad och inte "crispy". Den enda lösningen för att stilla begäret är att testa att laga det själv och det är precis vad vi gjort ikväll - i praktiken är det en hårt stekt pekinganka så avancerat var det faktiskt inte.

Ingredienser för två personer:
2 små eller ett stort anklår.
2 teskedar salt (saltmängden ska vara en tredjedel och två tredjedelar five spices)
1 påse Five Spice (den kinesiska varianten)
Hoi Sin-sås
10  kinesiska små pannkakor
1 gurka
1 knippe salladslök

Tillagning
1. Ställ ugnen på 170 grader
2. Torka av anklåren och "scorea" skinnsidan - ni vet, gör ett sånt där rutmönster i skinnet.
3. Gnugga in blandningen av salt och five spice på både kött- och skinnsidan.
4. Lägg anklåren i en långpanna och in i ugnen i två timmar.
5. Vänd anklåren varje halvtimme och avlägsna fettet (viktigt - annars blir den inte knaprig).
6. När det ser klart ut så höj ugnstemperaturen till 225 och kör vidare i 15 minuter för att få ankan så krispig som möjligt.
7. Ta ut ankan och låt den svalna ett par minuter. Massakrera sedan köttet med två gafflar à la pullad gris.
8. Värm pannkakorna
9. Servera med skalad och urkärnad gurka som är skuren i tunna och långa stavar och vårlöken som även den är skuren i tunna långa stavar.
10. Ta en pannkaka, lägg på lite kött, på med lite Hoi Sin-sås och lägg på ett par stavar gurka och salladslök. Rulla sedan ihop och ät!

voilà 

Fantastiskt enkelt och gott!

13 juli 2016

Bilkörning i Europa

Under åren så har det blivit många tusen mil ute i Europa och även på andra kontinenter.
Att bila är ett förhållandevis dyrt transportsätt och rätt tidsödande för oss som inte bor nere i Skåne och kan åka ned till kontinenten på nolltid.

Normalt sett så brukar vi ta flyget till lämplig ort och sedan ta en hyrbil och då sparar man i allmänhet rätt mycket av sin dyra semestertid. Problemet med det är att det blir rätt krångligt att frakta hem allt vin och övriga spännande produkter man handlat på sig under sin turné.

Så lösningen för familjen Chansar mest brukar vara att vi vart annat, eller vart tredje år, ger oss ut på en bilsemester och när vi åker hem så brukar bilen vara så fullastad så att den går på dämparna.



Nu i år så var vi bland annat i champagne och vi har handlat med oss så mycket vin och champagne att vi klarar oss ett bra tag och vi har även släpat hem massor med spännande och lokala matprodukter från Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Vi har även släpat hem massor med marc vilket är den franska versionen av grappa. I Frankrike får man en anständig marc du champagne för €20 och i mataffärerna går det att hitta marc de bourgogne för dryga €12. I Sverige med sitt fantastiska Systembolag med det enorma utbudet så finns det hela sex olika marc att köpa och priserna börjar på 326 kronor och sedan drar det iväg rätt kvickt - fantastiskt!

Även om det är ett flexibelt sätt att semestra och man får se mycket så är inte själva bilkörningen så enormt underhållande - om man inte är i Tyskland förstås. Det är barnsligt kul att köra på i 250 och även om det är färre vägar idag med fri fart så är det fortfarande rätt många kvar ändå, speciellt i de östra delarna i Tyskland där vägarna är fantastiska och trafiken är lätt.

En sak som slår mig är att tyskarna i allmänhet laddar på som fan när det är fri fart men är otroligt noga med att hålla hastigheten när den är reglerad. Efterlevnaden av hastigheten beror sannolikt på att tyskarna vet att det faktiskt finns en orsak till hastighetsbegränsningen och då respekterar man den.

I Sverige så är förhållandet annorlunda - vem fan ligger i 110 på vägen mellan Jönköping och Värnamo mitt i natten när det inte är någon trafik? Inte många då flera av oss anser att Länsstyrelsen består av en samling byråkratiska tomtar som inte varit utanför Sveriges gränser och insett att motiverade hastighetsbegränsningar i allmänhet efterlevs till skillnad mot här hemma.

Ekonomi då?
Rapportsäsongen har precis dragit igång och det är med spänd förväntan jag ser fram emot hur bankernas rapporter kommer att tas emot. Vi ligger tungt viktade i bank och hela 25 procent av portföljen består av Handelsbanken och Swedbank. Handelsbanken rapporterar på fredag och med sina 187 kontor i Storbritannien så är det intressant att få se hur marknaden resonerar efter Brexit.  

11 juli 2016

NCC och portföljförändringar

Jag brukar varje helg smälla av en skärmdump över portföljen och publicera alstret under fliken "Aktiedepå". Nu i helgen så bommade jag det då det är semestertider och jag var väl inte nykter nog men idag så såg jag att Avanza automagiskt har justerat mina anskaffningsvärden för NCC och Bonava.

Bonava delades ut av NCC den 3 juni och på Skatteverket hemsida kunde man tidigare läsa att information skulle komma senare hur man beräknar anskaffningsvärdet. Nu är det uppdaterat på på Skatteverkets hemsida går det att läsa följande:

"Utdelning från NCC AB. För varje aktie av serie A i NCC AB erhålls en aktie av serie A i Bonava och för varje aktie av serie B i NCC AB erhålls en aktie av serie B i Bonava. Lex Asea är tillämpligt."

Och

"Av anskaffningsutgiften för aktier i NCC AB, serie A, bör 66 procent hänföras till dessa aktier och 34 procent till erhållna aktier i Bonava AB, serie A. Av anskaffningsutgiften för aktier i NCC AB, serie B, bör 64 procent hänföras till dessa aktier och 36 procent till erhållna aktier i Bonava AB, serie B."

Vadå bör? Är det valfritt hur man väljer att deklarera sina affärer?

Under utlandssemestern har vi inte ägnat börsen någon större uppmärksamhet. Naturligtvis så bommade vi tillfället att shoppa första börsdagen efter Brexit men ett par transaktioner lyckades jag med trots långsam uppkoppling, plottrig mobiltelefon och ett "visst" intag av alkohol.

- 1000 aktier i Handelsbanken inhandlades i ISK till 91,05 kronor per aktie.

- Yara såldes från VP-kontot och återköptes i ISK med en mindre förlust.

- Förlusten i Yara utnyttjade jag till att flytta över ytterligare 250 aktier i HM till ISK till ett belopp av 243,90 kronor per aktie. Nu har jag fått över 1 100 aktier till ISK utan att behöva betala en massa skatt och det är något jag gärna undviker (och nej, jag röstar inte på Sjöstedt).

2 juli 2016

Månadsrapport Juni

Månadsrapport Juni
Depåvärde 7 462 677 kr (- 2,0 %)
Bruttoutdelning 8 174 kr

Trots att det blev en Brexit så var portföljnedgången i juni bara ned 2 procent vilket var lindrigare än befarat. Jag välkomnade en Brexit för att kunna köpa lite billigare men tyvärr så rekylerade det upp snabbare än väntat så jag hann inte med att göra några inköp i början av veckan. I måndags så var vi ned nästan 7 procent men nu så ser det det rätt dyrt ut igen.

Jaja, det kommer säkert att komma fler köptillfällen under sommaren.

Chansar mests portfölj första handelsdagen efter Brexit.  

Portföljförändringar
I början av juni så blev det lite småinköp och följande inhandlades till portföljen:
200 H&M för 250,30 kronor
500 SHB för 100,90 kronor
200 Kinnevik för 197,50 kronor

Aktierna köptes för lånade pengar och portföljbelåningen uppgår nu till 144 000 kronor vilket motsvarar 1,8 procent av depåvärdet.

Vi fick även tilldelat oss 100 aktier i AcadeMedia som avyttrades för 57 kronor på aktie.

Utdelningar
Vi har under juni månad erhållit 8 174 kronor i bruttoutdelningar och totalt för året så har vi fått 277 724 kronor brutto. Wal-Mart delade ut 1 416 kronor, Johnson & Johnson 971 kronor och McDonald´s 2 187. Och sedan så fick vi 3 600 kronor för rätterna i Kinnevik.

Sparande
Vi har varit genant dåliga på sparandefronten under våren men i juni lyckades vi i alla fall flytta över 20 000 kronor till depån. Juli ser rätt mörk ut utgiftsmässigt då det kostar på att semestra...

Övrigt
Trots Brexit så har vi inte ägnat börsen många minuter då vi susat fram i Tyskland i 240 blås mellan världsarven. Ja, när det inte har varit umleitung förstås och vägarbeten finns det mängder av under sommarmånaderna. Det har varit en hektisk första semestervecka men nu bor vi i ett riktigt fint hus utanför Épernay och dricker oss fulla på champagne i 4-5 dagar...

Champagneprovning är ett tungt arbete men vi offrar oss..