31 maj 2016

Modern Times Group

Idag så kom utdelningen från MTG in på kontot. Vi har 1 500 aktier och utdelningen uppgick till 11,50 kronor per aktie, en uppgång med 50 öre per aktie från föregående år.

Totalt uppgick bruttoutdelningen 17 250 kronor vilket innebär att samlade utdelningarna för maj månad inte blev så pjåkigt ändå.

Det har under de senaste åren inte varit helt spännande att vara aktieägare i MTG men det har ändå gått bättre än vad jag förväntat. Sedan vi köpte merparten av våra aktier i MTG så har linjärt tv-tittande i princip dött ut och fort har det gått..


MTG redovisade för helåret ett helt ok resultat och ambitionen är att accelerera bolagets tillväxt och att öka rörelseresultatet under 2016.

Jag har suttit beredd på säljknappen ett flertal tillfällen men stoppat i sista stund. Under det senaste året så har MTG varit framgångsrika och köpt på sig ett antal sporträttigheter och även gått in på marknaden för e-sport. Själv kan jag inte ett dugg om e-sport men det är en marknad som växer och det är tillräckligt intressant för att vi ska ligga kvar med innehavet.

Totalt sett så har vi för året erhållit 268 000 kronor i bruttoutdelning.


28 maj 2016

Valutafluktuationer

Återkommande läsare vet att vi sedan sex år tillbaka äger ett boende i södra Frankrike. Självklart är det rätt praktiskt att äga sitt boende nere vid medelhavet och det är inte ovanligt att jag en regnig torsdagseftermiddag tittar efter billiga flygbiljetter. Får jag napp så ringer jag till fru Cm och i stället för att åka hem och äta middag i Stockholmsförorten så blir det en sen och kontinental middag i Nice. Allting finns ju där nere och vi åker bara med våra datorer så vi kan distansarbeta den där fredagen vi skolkar från jobbet.

Ohyggligt bekvämt och fritt men det är ett rätt dyrköpt nöje. Utöver räntor och amorteringar så kostar vårt boende i Frankrike i runda slängar 10 000 kronor i månaden. Är det inte diverse skatter och avgifter så är det underhållet som drar iväg.

Är det då så slugt att äga ett boende på Rivieran - för ett par hundra tusen kronor om året kan man bo rätt anständigt på hotell?

Naturligtvis är det så men en av orsakerna till att vi valt att köpa vårt boende är för att hedga en smula. Så snart vi anser oss ha gnetat ihop ett tillräckligt kapital så planerar vi att permanent flytta till värmen och då är sannolikt Frankrike slutdestinationen. Tyvärr så kommer det dröja ytterligare några år innan vi är i mål och mycket kan hända med de franska bostadspriserna och eurokursen och det skulle vara rätt nesligt att behöva knega vidare i ytterligare några år om något av dem har dragit iväg åt fel håll.

Vi köpte vårt franska boende för drygt 3 miljoner kronor och finansierade rubbet med lån - €175 000 i en fransk bank och resterande lånade vi upp på vårt svenska boende. Nu är inte €175 000 fantastiskt mycket pengar men kostnaderna för räntor och amorteringar fluktuerar rätt rejält över kvartalen och det blir snabbt några tusenlappar.


När vi väl har fått ihop ett tillräckligt kapital för att sluta yrkesarbeta så kommer vi omedelbart att skriva ut oss från Sverige. Även om Frankrike knappast är någon lågskattedestination så är det ändå ohyggligt mycket förmånligare än att vara skatteskriven i Sverige. Även om vi har som målsättning att till stor del leva på kapitalavkastningen så kommer vi ändå att vara beroende av intjänad pension och den kommer som bekant att betalas ut i svenska kronor och det skulle vara rätt tryggt att veta att större delen av utdelningarna inte är i samma valuta - en valutafluktuation på 10 procent kan bli rätt trist när man har mindre pengar att röra sig med..

Orsaken till mitt nyfunna intresse kring valutakurserna beror på två händelser i veckan.

I onsdags så kom utdelningen från norska Yara in på kontot. Tacksamt nog så höjde Yara utdelningen från 13 norska kronor per aktie till 15 norska kronor per aktie och vi har för närvarande 500 aktier. Perfekt tyckte en annan tills jag sammanställde föregående inlägg - trots utdelningsökningen på 1 000 norska kronor så blidde det bara en ökning med 308 svenska kronor då Svenska kronan stärkts mot den norska. I nuvarande situation är det väl skitsamma och depåvärdet fluktuerar med sexsiffriga belopp per dag och då är några hundra- eller tusenlappar inget att bry sig om. Men när man väl sitter där utan fast inkomst så kan de där futtiga hundralapparna göra en viss skillnad.

Den andra händelsen som orsakade mitt nyfunna intresse för valutafluktuationerna inträffade för en timme sedan när jag loggade in på aktiedepån för att ta en skärmdump på aktiedepån för att publicera på bloggen. Sent igår, eller tekniskt sett, tidigt i morse så satt jag i en taxi hem från krogen. När jag hoppade in i taxin så tyckte jag naturligtvis att jag var helt nykter och var rätt irriterad övar att tre gånger behöva upprepa min destination. Efter först ha surat en smula över taxichaufförernas bristande språkkunskaper så insåg jag rätt snabbt att problemet låg inte hos min trevliga och livrädda taxichaffis utan hos mig - jag hade ett uttal som skulle göra den där butlern på nyårsafton grön av avund så jag höll käften och pillade med telefonen istället.

Det där med pinkoder och lösenord kan vara rätt lurigt framåt nattkröken men som tur är så räcker det med ett fingeravtryck för att komma in på Avanza och spana in den eländiga börsutvecklingen - svagt upp, 7 592 000 kronor och Kinnevik beter sig märkligt..

Varje helg tar jag en skärmdump på depåvärdet och publicerar på bloggen. För en timme sedan så var depåvärdet drygt 7,6 MKR rensat från belåning, sisådär en 8-10 tusen mer än tidigt i morse. Efter att ha dubbelkollat i telefonen så kan jag konstatera att dollarn under natten har stärkts mot svenska kronan efter Yellens tal om kommande räntehöjningar.


För att minimera risk så har vi medvetet diversifierat rejält med branscher och sektorer. Efter veckans händelser så kan jag dock konstatera att vi är rejält underdiversifierade avseende valuta och planerar man som vi att fly landet och svenska kronan så bör man nog ta valutaspridningen i högre beaktande...

25 maj 2016

Utdelning Yara

Utdelningstakten börjar tyvärr att avta men det kommer trots allt in lite slantar som betar av belåningen som nu uppgår till ca 46 000 kronor.

Idag så landade utdelningen från Yara på kontot. Norska Yara International är ett kemiföretag som specialiserar sig på den något osexiga marknaden för konstgödsel och nitrater.

Utdelningen uppgår till 15 norska kronor per aktie, en höjning med två norska kronor sedan föregående år, och med dagens växlingskurs så blev det 14,92 kronor per aktie. Innehavet uppgår till 500 aktier och total bruttoutdelning uppgick till 7 459 kronor.


Det har inte varit helt lysande att vara aktieägare i Yara i år och aktien är ned dryga 22 procent. Men allt är inte skitdåligt med lägre aktiekurser - Yara är aktiva med återköp av aktier och då är det bra med billigare kurser under en period.

Totalt sett för året så har vi fått 250 750 kronor i bruttoutdelning utan någon nämnvärd ansträngning.


20 maj 2016

HM, PG, WMT & AS

Köpt HM
Egentligen hade jag kommit överens med fru Cm att ligga lågt med nyinvesteringarna fram tills efter sommaren. Hennes råd brukar vara kloka men ack så tråkigt och förnuftigt. Nu har jag inte fått hybris på något sätt utan köper sällan och i sammanhanget för små belopp när jag anser att ett bolag fått oförtjänt med spö. Tidigare i maj köpte vi 200 Kinnevik och nu igår blev det 100 friska HM.


Vi ligger redan tungt i HM och innehavet uppgår nu till 3 200 aktier men efter JP Morgans prognossänkning då de oroar sig för "försäljningsdensiteten" (försäljningen i förhållande till butiksyta) så blev det genast rätt billigt. Billigt tycker även Stefan Persson att det är då han i början av april köpte 10 miljoner aktier till 282,5 kronor per aktie - rensat från utdelning så kan jag konstatera att Stefan himself var villig att betala 273 kronor per aktie.

Utdelning Procter & Gamble
I onsdags så landade kvartalsutdelningen från Procter & Gamble på kontot. Våra 300 aktier delade ut $0.67 per aktie och vi svensk valuta så uppgick bruttoutdelningen till 1 652 kronor.

Jag har varit sådär lyckosam med våra amerikanska investeringar det senaste året. Jag inbillade mig att börsen skulle söka sig till lägre nivåer än vad vi fick och tyckte det var alldeles förträffligt att investera i defensiva och halvtrötta aristokrater som har en ok intjäning oavsett konjunktur. McDonald´s och Johnson & Johnson har förvisso haft en trevlig utveckling sedan inköp men det kan man knappast säga om Procter & Gamble eller Wal-Mart. Procter & Gamble står och stampar och Wal-Mart har varit ruskigt trött - fram tills igår...


Rapport Wal-Mart
Wal-mart behöver sannolikt inte någon närmare presentation men det är världens största detaljhandelskedja inom lågprissegmentet med 2,2 miljoner anställda runt om i världen. Det är kanske inte något varuhus jag själv skulle besöka men Wal-Mart har varit en stabil aktör och utdelare genom åren.

Wal-Mart har under den senaste tiden brottats med en hög dollarkurs, höjda minimilöner och investeringar i e-handeln som naturligtvis har påverkat marginalerna.
Därför var rapporten igår rätt välkommen och Wal-Mart redovisade ett resultat om $0.98 aktie mot förväntade 0.88 och dessutom så spås vinsten för andra kvartalet ligga i intervallet 0.95-1.08. Resultatet uppskattades av marknaden och handlade under gårdagen upp aktien med nästan 10 procent (och det är svarta siffror även idag).

AS
AS är väl en lämplig akronym för Anders Sundström - ni vet den där gamla sossepolitikern som Carl Bildt döpte till "Minister Misslyckad" när det begav sig. De senaste månaderna har han varit aktuell som avgående styrelseordförande i Swedbank och inte ens det klarade han av - att det är ägarna som beslutar om vem som ska sitta i styrelsen har Anders Sundström inte förstått och naturligtvis så grät han ut under bästa sändningstid. Att han fortfarande har möjlighet att förstöra för KF bekymrar mig föga och jag trodde äntligen att jag skulle slippa höra om Sundström framöver.

Men icke - Igår så avslöjade Kinnevikhöjdaren Björn Rosengren att Stefan Löfven var andravalet till posten som partiledare för sossarna och mycket riktigt - det var Anders Sundström som först var tillfrågad. Om Socialdemokraternas valberedning tar syra kan jag inte uttala mig om men Sahlin -> Juholt -> (Sundström) -> Löfven talar sitt tydliga språk.

F-n, jag hade alla dagar röstat på Sahlin framför Sundström och hon skulle få en kader av privata livvakter att gulla med och hon skulle även få ett block med förifyllda löneintyg bara jag slipper Minister Misslyckad.

17 maj 2016

Investor och nettopengar

I vanligt ordning så öppnade börsen helt ok men sen tog det inte många timmar så såg det ut precis som vanligt och börsen stängde i rött. Nu var det förvisso ingen monsternedgång men ned var det likväl.

Jag tröstar mig med att utdelningen från Investor landade på kontot och betade av belåningen som nu uppgår till måttliga 26 200 kronor. Våra 1 200 aktier delade ut 10 kronor per aktie vilket innebär att vi fick 12 000 kronor i bruttoutdelning.


Bruttoutdelning var det ja...
Jag har länge envisats med att redovisa alla utdelningar brutto då jag inte har en aning om vad vi egentligen betalar i skatt innan vi får tillbaka våra deklarationer. Då vi har 92,5 procent av vårt innehav i en traditionell VP-depå så blir summorna rätt dopade och jag (läs fru Cm) har kompletterat utdelningssammanställningen med en kolumn med nettoutdelningarna.

Nu blir det inte helt rätt det heller men jag räknar en schablon på 30 procents beskattning i vanlig VP-depå och 15 procents beskattning för utländska innehav i ISK (trots att vi har ett kapitalöverskott).


15 maj 2016

Söndagssvammel

Det regnar i Stockholm och termometern visar 8 grader.

Men jag ska väl inte gnälla då det trots allt "endast" är 15 maj men visst vandrar tankarna bort till södra Europa dit vi planerar att flytta när vi anser oss ha en tillräcklig ekonomi för att lämna arbetslivet. Vädret i Nice är väl inte helt fantastiskt men det är ändå 18 grader och sol och det tar jag alla dagar i veckan.

Det enda positiva med skitvädret är att jag slipper det inplanerade trädgårdsarbetet och istället smuttar på en omsorgsfullt hemsläpad Château Rasque från Draguignan samtidigt om jag betar av mängder av ekonomibloggar.


Även de så kallade snålbloggarna läser jag med stort intresse även om jag tycker att några är tramsiga i överkant och speciellt de som avhandlar mångmiljonärer som samtidigt lever som fattiga studenter. Naturligtvis så ska vi alla leva det liv vi önskar men ibland är det nästan som om sparandet är religiöst betingat och alla som inte lever efter "normen" är dekadenta i varierande grad. En del av snålbloggarna är oerhört tacksamma att reta och naturligtvis så passar jag på och drygar mig så ofta jag får möjlighet och självklart så får jag svar på tal och genomgående är vi förtappade och dekadenta.

I bloggsfären så stämmer det säkert men i "verkliga livet" är vi rätt normala, kanske rent av rätt sparsamma, i alla fall om jag jämför med mina kollegor. Jag har arbetat på samma arbetsplats i många år och med åren så har vi blivit rätt tighta och umgås privat och semestrar tillsammans. Vi har även rätt bra koll på varandras privatliv och ekonomiska umbäranden.

Därför var det inte så konstigt att jag över en lunch beklagade mig över vår sexsiffriga AMEX-räkning och två dagar efter att den gått till betalning så shoppade vi glasögon och flygbiljetter för 20 000 spänn - att man aldrig lär sig... Någon större sympati fick jag inte från mina kollegor utan det var mest en axelryckning och att det där var väl ingenting att bry sig om. Jag kan konstatera att vi är rätt normala i vårt konsumtionsbeteende även om normen bland bloggarna visar något helt annat.

Det enda roliga som hänt den här veckan är att Miljöpartiet har haft sin kongress. Då jag inte är någon större vän av MP så kan jag bara beklaga att Alliansens främsta valarbetare, Åsa Romson, har avgått och jag hade hoppats att hon skulle få överleva till nästa val. Hennes efterträdare Isabella Lövin vet jag inte speciellt mycket om men det börjar i alla fall riktigt bra: "Miljöpartister kallas ibland världsfrånvända idealister, jag vill kalla oss visionära realister, säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Isabella Lövin i sitt tal vid partikongressen i Karlstad i dag".

Jo, tjena...

11 maj 2016

Ytterligare utdelningar

Även maj månad är en rätt ok utdelningsmånad för familjen Chansar mest och det gäller att passa på att njuta när pengarna kommer in på kontot.

Lyckan är inte för evigt och när vi kommer i juni så faller årets utdelningar ut mer sällan men den dagen den sorgen.


I går landade två utdelningar på kontot:

Vårt innehav i HM uppgår till 3 100 aktier och med en utdelning på 9,75 kronor per aktie så erhöll vi 30 225 kronor i bruttoutdelning.

Innehavet i Boliden är något mer blygsamt men våra 1 500 aktier delade ut 3,75 kronor per aktie vilket uppgår 4 875 kronor i bruttoutdelning - inte illa när vi har ett GAV på  15,87 kronor/aktie.

En helt ok vecka med andra ord och summerar vi ihop årets utdelningar så landar vi på 229 569 kronor.



8 maj 2016

Utdelning Sandvik och veckans underhållning

Då har ytterligare en vecka passerat och samtliga dagar har slutat i rött.
Det är rätt trist att se kapitalet krympa men som läget är nu så vill jag att utförsåkningen fortsätter så att vi får lite intressanta köplägen.


Den enda trösten denna vecka är Sandvik som delade ut 2,5 kronor per aktie. Det är förvisso en krona mindre i utdelning än föregående år men då vi ökade i Sandvik med 500 aktier under januari så är inte utdelningstappet så stort. Våra 2000 aktier i Sandvik ger oss 5 000 kronor i bruttoutdelning.

Totalt för året har vi skramlat ihop 194 469 kronor.



När börsen är trött och tråkig så får man underhålla sig med annat och är det inte Miljöpartiet som står för underhållningen så är det Mona..

Konspirationsteorierna flödar på Flashback men själv tror jag att hon helt enkelt gjort en "Mona" igen. Med en stor dos maktfullkomlighet, begränsat intellekt och trasslig privatekonomi så slutar det ju så här... Hos Miljöpartiet så har naturligtvis den ekologiska champagnen flödat då de fått lite andrum i massmedia men snart är det kongress och då kommer det bli intressant igen.

På tal om kongress så hade Vänsterpartiet sin idag och det var väl inte så nytt som framkom. Naturligtvis så ska skatterna höjas "för de rika" och får inte Sjöstedt med sina 8 procent något gehör så hotas budgetsamarbetet i vanlig ordning. Och naturligtvis så är 6 timmarsdag med full betalning en av kärnfrågorna och det är lika verklighetsfrånvarande som medborgarlön. Samma tugg som vanligt med andra ord förutom att Vänsterpartiet vill ta bort PKK:s terrorstämpel då de egentligen bara är rara och snälla kommunister.

Grattis Löfven som regerar med MP och V.

3 maj 2016

Nytt inköp - Kinnevik

Egentligen hade vi väl lovat oss själva att ligga lågt med investeringarna fram tills i september/oktober och spara lite i ladorna.

Men det är rätt kul när man har semi-semester och har möjlighet att följa börsen i en större utsträckning än normalt. Nu blev det kanske inte någon monsteraffär men 200 Kinnevik inhandlades till kursen 223,6 kronor.


Kinnevik har fått rejält med spö de senaste dagarna. Rapporten var väl ingen direkt hit och nu idag så meddelades det att Lorenzo Grabau, vd i Kinnevik, och styrelseledamoten Erik Mitteregger, kommer att lämna styrelsen för Rocket Internet.

Kinnevik äger 13,2 procent av den tyska internetinkubatorn Rocket Internet och de är inte helt eniga om värderingen av Rocket. Kinnevik anser att innehavet ska värderas lägre än övriga intressenter och det tycker en annan är mest positivt och vi kör vårt första och försiktiga inköp i Kinnevik.

Om det var klokt eller inte får tiden utvisa..

1 maj 2016

Månadsrapport april

Månadsrapport april
Depåvärde 7 409 580 kr (1,7 %) SEK
Bruttoutdelning 134 960 kr

Trots ett tråkigt avslut på månaden så ökade depåvärdet med ca 125 000 kronor under april månad vilket motsvarar drygt 1,7 procent. För året ligger är vi ned med nästan två procent och sedan 1 maj 2015 är vi ned 7,86 procent vilket motsvarar drygt 600 000 kronor men det är smells you got to take som investerare...


Portföljförändringar
Under april månad så har vi inte gjort några portföljförändringar men jag försöker hålla lite koll och spanar in depån någon gång i veckan. Dollarn har blivit lite billigare igen så jag sneglar en hel del på den amerikanska marknaden och sedan så har Procter & Gamble haft en rätt kass utveckling sedan rapporten så det är kanske läge att utöka innehavet inom kort.

Utdelningar
Vi har under april månad månad erhållit 134 960 kronor i utdelningar och totalt för året så har vi fått 189 469 kronor i utdelningar. April är vår bästa utdelningsmånad men även maj månad är rätt ok och vår belåning på 20 000 kronor kommer att vara dödad inom kort.

Sparande
Under månaden sparade vi noll (0) kronor då vi hade en rätt trist AMEX-räkning på runt 100 000 kronor. Vi har inte varit mer slösaktiga än vad vi brukar men ibland smäller det till rätt rejält..

Övrigt
Vi landade i Nice under gårdagen och naturligtvis så strejkade busschaufförerna sedan tre dagar tillbaka. Det var likadant förra året vid den här tiden och om grekernas nationalsport är skattesmitning så är fransmännen mästare på att strejka - man kan nästan tro att de alla är anställda på ett flygbolag. Att få tag i en taxi var stört omöjligt och man blev rätt avtänd att ta 23:an som faktiskt trafikeras under strejken - köerna var helt enorma. Det slutade med att vi gick in till stan - i slutändan blev det kanske inte billigare än att vänta in en taxi då det krävdes ett par stopp vid vattenhålen längs vägen men vi gjorde nog av med några hekto fläsk. Som tur är så ligger flygplatsen endast 7 kilometer från centrum och jag är glad att inte motsvarande hände på Arlanda - då hade vi ännu inte kommit fram.

Om man är sugen på att åka till Nice så kan jag tipsa om att väderprognoserna alltid är negativa i överkant och det gäller även France Meteo som normalt sett är lite mer träffsäkra. Enligt prognoserna idag så ska det regna men trots det så har vi en klar blå himmel och så brukar det faktiskt vara. Orsaken till detta är att Nice ligger nära gränsen till Italien som utgörs av rätt höga berg. När det är ostliga vindar, vilket det oftast är, så orkar regnmolnen helt enkelt inte över bergen och även om vädret är katastrofalt illa 5-6 mil österut så sitter vi i solen och lapar Ricard.