29 apr. 2016

Veckans utdelningar

Det blev en ganska trist börsdag idag och då får man roa sig med att räkna ihop veckans utdelningar.

ICA Gruppen delade ut 10 kronor per aktie och då vårt innehav uppgår till 1 625 aktier så erhöll vi 16 250 kronor i bruttoutdelning.


Samma dag så delade Intrum Justitia ut 8,25 kronor per aktie och då vårt innehav uppgår till 1 056 aktier så erhöll vi 8 712 kronor i bruttoutdelning.

Och sista utdelningen för veckan var Trelleborg som delade ut 4 kronor och då vårt innehav uppgår till 1 500 aktier så erhöll vi 6 000 kronor i bruttoutdelning.

En helt ok vecka med andra ord och summerar vi ihop årets utdelningar så landar vi på 189 469 kronor - helt ok!


24 apr. 2016

Passivitet och privatekonomi

Vi har som strategi att alltid ligga fullt exponerad mot aktiemarknaden. Orsaken är rätt enkel då vi inte anser oss ha tillräcklig kunskap att kunna parera upp- och nedgångar och sannolikt säljer för tidigt och köper för sent. För oss som inte är några finanshajar så är det rätt bekvämt att förlita sig till utdelningarna som är relativt stabila oavsett börsrörelserna i övrigt för att få en rimlig avkastning på kapitalet.

Därför är jag något förundrad över varför vi är så passiva med investeringar för tillfället då vi tidigare i år köpt aktier på betydligt högre nivåer än vad vi kan köpa dem för nu. Visst, rent tekniskt så är vi väl fullinvesterade då vi arbetar med belåning men belåningen uppgår just nu till måttliga 40 000 kronor som snart är helt reglerat med tanke på kommande utdelningar och det är alldeles för passivt då vi bara betalar 1,70 procent i utlåningsränta och det smiskar man rätt lätt om man väljer att investera på OMX30.


Jag hade nog trott att Kinaoro, en eventuell Brexit, flyktingkrisen, och Grekland som i vanlig ordning kommer att behöva mer pengar skulle skicka ned börsen med ett 10 tal procent men icke - nedgången räknas i ett fåtal procent.

Hur vi kommer att agera de närmaste månaderna vet jag inte men det lutar åt fortsatt passivitet då vi historiskt sett kommer in i en period med svag utveckling. Hela vår plan på att lämna arbetslivet inom några år bygger på att vi kontinuerligt investerar i aktier med hög avkastning och det känns oerhört trist att sitta vid sidlinjen och bara titta på...

Privatekonomi
Rätt frekvent, och senast idag från 2020, så får vi kommentarer och frågor om vår privatekonomi och om inte upparbetat kapital borde vara tillräckligt för att lämna arbetsmarknaden.
För att vara en ekonomiblogg så skriver jag rätt sällan om vår privatekonomi då jag inbillat mig att det är rätt ointressant. Vi yrkesarbetar och inkomsterna är relativt konstanta och även om vi lever ett rätt avslappnat liv så brukar det ändå bli några tusenlappar över som flyttas till vår aktiedepå.

Rätt ofta får vi kommentarer att vi är dekadenta vilket jag tycker är rätt kul. Visst, om normen är vad snålbloggarna håller på med så lever vi naturligtvis ett slösaktigt liv men det är ändå under rätt kontrollerade former och vi brukar trots allt få en slant över när räkningarna är betalda. Självklart så borde vi ha en högre "sparkvot" men vi nyttjar tyvärr både alkohol och tobak som är rätt kostsamt och sedan så har vi valt att ha dubbla boenden och då drar utgifterna iväg rätt ordentligt.

Jag inser naturligtvis att med ett mer ekonomiskt leverne så skulle vi kunna lämna yrkeslivet lite tidigare och jag blir rätt matt i pälsen när jag inser att vår senaste AMEX-räkning är på ett sexsiffrigt belopp. Trist, men för pengarna har vi fått nya däck och service till bilen, lite flygbiljetter, rätt många och trevliga uteluncher och naturligtvis den där avskydda och årliga kortavgiften på 6 000 kronor...

Men depåvärdet på 7 500 000 kronor borde väl vara tillräckligt för att sluta knega? Nej, tyvärr är inte 7,5 mille speciellt mycket pengar när man väl sätter sig ned och räknar på det. Vår svenska bostad kostar oss i runda slängar 12 000 kronor i månaden i rådande låga ränteläge och det är en kostnad vi slipper om väljer att sluta yrkesarbeta och lämna Sverige. I Frankrike kommer vi undan något billigare - även om vi amorterar på det franska bolånet så är boendekostnaden, inklusive amortering, "endast" 8 000 kronor.

Vår nuvarande bostad i Frankrike är helt fantastisk men kanske inte helt optimal för ett permanentboende. För att inte bli några halvalkade pensionärer så behöver vi bo i ett arbetsläger (hus) med en mindre tomt som delvis sysselsätter oss om dagarna. Vi har redan nu insett att huspriserna i Provence blir snabbt absurda om man väljer att köpa sin bostad i närheten av medelhavet och vi tittar främst på hus några mil inåt landet. Men det är inte helt billigt det heller - då somrarna i Frankrike kan vara rätt varma så krävs det en pool för att överleva och vintrarna kan vara rätt fuktiga och kalla och det skulle vara trevligt att ha en öppen spis när det är som jävligast. Tyvärr så drar kostnaderna lätt iväg och innan vi köpt det boende vi önskar så kan vi inte ens räkna på hur mycket kapital vi kommer att anse oss behöva för att leva ett drägligt liv.

Vårt aktiekapital ligger för närvarande till 93 procent i en traditionell VP-depå och vi beskattas med 30 procent av utdelningarna. Netto kommer vi i år få ca 220 000 kronor i utdelningar vilket motsvarar ca 18 000 kronor i månaden och det är alldeles för lite om man vill leva ett någotsånär drägligt liv även om man väljer att till viss del tulla på sparkapitalet.

Jag vill inte vara någon dysterkvist men det är rätt lätt att konstatera att 7,5 miljoner är rätt lite pengar om man väljer att lämna yrkeslivet och en fast inkomst.

22 apr. 2016

Rapport McDonald´s

Idag så presenterade Mcdonald´s sin rapport för första kvartalet och den var bättre än väntat.

Globalt så ökade den jämförbara försäljningen med 6,2 procent mot förväntningar om +4,5 procent. Det är inte bara i USA det går bra utan även Storbritannien, Kanada, Australien och Kina visade höga tillväxtsiffror.


Resultat per aktie uppgick till $1,23 för det det första kvartalet mot förväntade $1,16. En riktigt bra rapport men hur kommer det sig att Mcdonald´s gått så bra det senaste halvåret - aktien har ju varit iskall under ett par år?

Den främsta orsaken till McDonald´s framgångar anses vara att de i USA numer serverar frukost hela dagen. Bara intäktsökningen av Egg McMuffin ökade den totala försäljningen med 2,5 procent. Om nu en enskild produkt kan göra en så stor påverkan så undrar jag lite stillsamt varför man inte kläckt den idéen lite tidigare?

Den andra orsaken anses vara att Mcdonald´s fasade ur den i USA berömda dollarmenyn och ersatte den med McPick 2 där kunderna får köpa två produkter för två dollar mot tidigare en produkt för en dollar.


CEO Steve Easterbrook är i det närmaste geniförklarad efter den dramatiska förändringen och en annan läser amerikansk finanspress med stigande häpnad.

Men jag ska inte gnälla - som aktieägare är jag glad att det går bra för bolaget oavsett vilka omvälvande förändringar som genomförts.

21 apr. 2016

Utdelning SCA

Idag så landade utdelningen från SCA på kontot.
Vårt innehav i SCA uppgår till 1200 aktier och med en utdelning på 5,75 kronor per aktie så erhöll vi 6 900 kronor i bruttoutdelning.


Inte nog med att SCA höjde utdelningen med 0,5 kronor per aktie så har även aktiekursen hämtat sig rätt rejält efter turbulensen med privatjet och diverse jaktresor.

Summerar jag ihop årets utdelningar så kommer vi upp till 158 507 kronor vilket ligger i linje med vår prognos..



20 apr. 2016

Swedbank och Miljöpartiet

Swedbank
Kammaråklagare Olof Kronlund meddelade idag att hela polisutredningen mot Swedbanks tidigare vd Michael Wolf läggs ner. Beslutet kom två månader efter att Swedbanks dåvarande styrelseordförande sparkat sin vd och anmält honom till Finansinspektionen för misstänkt insiderbrott.


Att sparkandet av Michael Wolf var en smutsig och märklig historia har jag redan avhandlat i det här inlägget och rätt snart så kunde man ana att Wolf fick agera bondeoffer för att Sundström, i sann pamp-anda, ville rädda sin egen rumpa.

Som bekant gick det sådär för före detta ordförande Sundström som idag kritiseras av ägarna för hans agerande.

Miljöpartiet
Naturligtvis så kan jag inte låta bli att lite kort kommentera de senaste turerna i Miljöpartiet. Som jag hävdat tidigare så ska inte ett verklighetsfrånvarande parti som Miljöpartiet sitta i en regeringsställning utan gör sig bäst i opposition så man slipper att genomföra det mest sjövilda idéerna.


Det är därför jag är något skadeglad när jag sammanfattar början av den här veckan:

Måndag - Mehmet Kaplan avgår som bostadsminister efter att det framkommit att han myst med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Och senare så framkommer det att han jämfört Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland. Högst obra tycker alla normalbegåvade personer utom firma Romson/Fridolin som hyllar honom.

Tisdag - Då var det dags för en "Åsa" igen. Trots att hon sannolikt fått strikta instruktioner att inte uttala sig i media utan tyst och snällt hämta hem ministerlönen så var det var ju bara en tidsfråga tills det skulle hända igen. På morgonen när hon satt i SVT:s morgonsoffa för att svara på frågor om före detta bostadsminister Mehmet Kaplan så benämnde Sveriges vice statsminister terrordåden i USA 11 september 2001 som "11 september-olyckorna". Precis som när Margot Wallström uttalar sig så blir det en världsnyhet och vi får skämmas igen. Bloggaren Cornucopia skrev ett rätt underhållande inlägg om ämnet och undrade hur hon benämner t.ex. mordet på Olof Palme - "Olof Palme-olyckan"?

Tisdag - När TV4 Nyheterna intervjuade Yasri Khan, tidigare kandidat till partistyrelsen, med anledning av bostadsministern Mehmet Kaplans avgång så vägrade miljöpartisten att ta den kvinnliga reportern i hand. Att valberedningen för det feministiska partiet redan kände till att Khan inte tar kvinnor i hand när han hälsar ansågs inte vara något större bekymmer. Högst obra tycker alla normalbegåvade personer utom Miljöpartiet och Khan meddelade senare att han lämnar alla sina politiska uppdrag.

Onsdag - Aktuellt hade bjudit in miljöpartistiska riksdagsledamoten Jabar Amin för att kommentera hur partiledningen hanterat de senaste dagarnas "olyckor". När Aktuellts programledare ringde till Fridolins presskontakt Magnus Johansson för att se om språkrören ville bemöta kritiken så sade Johansson: "Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?".

När sedan programledaren nekade och bad honom förklara vad han menade så svarade Johansson "Okej, men du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er". Magnus Johansson är tillsvidare entledigad men i vanlig ordning så kommer inte firma Romson/Fridolin anse att han betett sig olämpligt.

Olycklig start på veckan kan man ju säga och det är bara onsdag...

19 apr. 2016

Rapport Johnson & Johnson

Tidigare idag så redovisade den amerikanska tillverkaren av hälso- och sjukvårdsprodukter sitt resultat för Q1. Intäkterna låg på 17,5 miljarder dollar vilket var förväntat och resultatet uppgick till €1,68 mot förväntade €1,65.

En helt ok rapport men inget speciellt och jag hade väl hoppats på en nedåtrekyl då jag så gärna vill utöka mitt innehav i JnJ. Men icke - strax innan stängning var kursen på $112,92 och toppade under dagen på €113,95 vilket är nytt ATH.


Den främsta orsaken till den starka utvecklingen beror på den svagare dollarn och en ökad försäljning av förskrivna läkemedel. Många tunga investerare andades även ut över informationen om att JnJ:s flaggskepp, läkemedlet Remicade för psoriasisartrit och psoriasis, inte verkar få någon seriös utmanare under året.

På grund av ovanstående så höjdes även vinst- och intäktsprognoser något.

Johnson & Johnson är en snuttefilt bland många av ekonomibloggarna men jag kan tyvärr konstatera att det nog kommer att dröja innan aktien kommer ned till köpvärda nivåer så att vi kan utöka vårt förhållandevis blyga innehav.

17 apr. 2016

Söndagssvammel

Våren är en trevlig tid för familjen Chansar mest då vi inkasserar 80-90 procent av årets utdelningar. Tyvärr så blir det rätt många inlägg om just detta och jag har inbillat mig att det inte är så roande läsning för alla andra förutom oss själva som av egoistiska skäl vill dokumentera våra utdelningar.

Därför är det lite extra kul att få kommentarer som från "Gnetaren" som tycker att det är motiverande och inspirerande att läsa den här typen av inlägg. Självklart så har jag även fått kommentarer som tycker det motsatta och tycker att det är lätt deprimerande att läsa hur mycket kapital som krävs för att få 300 000 kronor i avkastning.

Men nu behöver man inte ha så förbaskat mycket pengar för att komma igång med investeringarna - huvudsaken är att man tar sig i kragen och faktiskt börjar. Jag blir lite matt i pälsen när det diskuteras privatekonomi på jobbet där mina mycket välbetalda kollegor inte bryr sig alls med ursäkten att de inte kan något. Jag brukar kontra med att jag chansar mest och är man helt ointresserad så köp några investmentbolag så slipper man bry sig nämnvärt - bara man kommer igång.


Herr och Fru Chansar mest har under många år varit aktiva på aktiemarknaden men i början av år 2007 så hade vi möjlighet att bli helt skuldfria förutsatt att vi avyttrade vårt aktiekapital på ett par hundra tusen kronor. Då skuldfrihet hade varit ett hägrande mål under flera år av snålande och sparande (läs snålande à la Chansar mest och inte snålbloggsnivå) så var det inget snack och vi avyttrade hela innehavet och blev skuldfria.

Att vi så vältajmat avyttrade hela innehavet år 2007 har ingenting med skicklighet att göra utan vi hade bara en tokröta som sålde innan raset 2008....

I slutet av 2008 så ansåg vi att börskorrigeringen var rätt absurd och alla svenska bolag på Large Cap knappast skulle gå i konkurs även om det stod precis så i pressen. Och det där med att vara skuldfri var ju efter en tid inte så ju inte så spännande trots allt.

I slutet av 2008 så satte vi in hela vårt sparkapital på 300 000 kronor, belånade försiktigt vår bostad med 600 000 kronor som vi på ett par år kunde amortera bort om det fullkomligt gick åt helsike, och köpte en bombmatta med företrädesvis aktier på svenska Large Cap. Visst vi träffade kanske inte någon botten med majoriteten av aktieköpen men rätt snart hade de ökat rejält i värde och vi valde att belåna vår depå med ytterligare 400 000 kronor.

Sedan dess har vi under de här 8-9 åren tillfört ett kapital genom sparande på ca 2 500 000 kronor vilket genomsnittligt motsvarar ungefär 25 000 kronor i månaden. Bostadslånet har vi ännu inte reglerat utan tvärt om utökat för att delfinansiera vårt franska boende och vår aktiedepå har varit nollad vid ett flertal tillfällen och uppgår i nuläget till minus ca 45 000 kronor.

Vår portfölj är idag värd drygt 7 400 000 kronor och det utan någon större kunskap av aktiemarknaden. Visst, förutom ett par lindriga dippar så har vi i snart 10 år haft en fantastisk börsutveckling och naturligtvis så kan det gå fort åt andra hållet men på lite längre sikt så är det alltid uppåt som gäller. Även om jag njuter av att posta våra utdelningsrapporter så kan jag och andra sidan konstatera att vår portföljutveckling kanske inte är helt spännande och vi är ned 850 000 kronor det senaste året.


Vad jag vill säga med där här något svamliga inlägget är att det inte krävs någon större skicklighet för att få en ok avkastning om man är långsiktig och inte heller krävs det något större startkapital. Det enda som krävs är att man får tummen ur och agerar! 

16 apr. 2016

Fortum och Volvo

Utdelningarna fortsätter att trilla in på kontot och bra är väl det då depåutvecklingen i övrigt är inte så intressant att titta på.

Våra 2 600 aktier i Fortum gav oss 26 187 kronor i bruttoutdelning och det lindrar lite då aktieutvecklingen har varit rent katastrofal det senaste året. Tyvärr är det väl inte mycket som tyder på att Fortum kommer att vara någon direkt kursraket i närtid men vi ligger snällt kvar då Fortum har en gigantisk kassa och faktiskt investerar i rätt spännande projekt som t. ex. solenergi i Indien.


Våra 1 000 aktier i Volvo genererade 3 000 kronor i bruttoutdelning och precis som i Fortum så har aktieutvecklingen varit sisådär de senaste åren. Det har varit mycket snack och köprekarna haglar men likt förbaskat så står aktien och stampar.


Totalt sett så har vi för året fått in 151 607 kronor i bruttoutdelning.


12 apr. 2016

Katshing!

Så lät det tidigare idag när Swedbanks utdelning letade sig fram till familjen Chansar mests aktiedepå.

Vårt innehav i Swedbank uppgår till 5 700 aktier och med en utdelning på 10,70 kronor per aktie så blev det en bruttoutdelning på 60 990 kronor.


Sextiotusenniohundranittio kronor är en rätt bra dagsförtjänst och jag kan inte annat än att hålla med Fru Cm att det är rätt trevligt att vara aktieägare nu på vårkanten.


Totalt sett så uppgår årets bruttoutdelningar till 122 420 kronor vilket känns rätt bra då vi inte slitit nämnvärt för stålarna...

10 apr. 2016

"Experten" varnar för rörlig boränta

Då var han i farten igen, Tor Borg - ni vet den där filuren som är chefsekonom på SBAB.

Den här gången varnar han för att så många bolånetagare väljer rörliga boräntor för nya bolån. "Sett ur ett riskperspektiv så borde nog en del låntagare sprida sina räntebindningstider lite mer än vad de gör i dag." skriver han i ett pressmeddelande.

Naturligtvis så tycker vår kära Tor att vi ska binda våra räntor och går man in på SBAB:s hemsida så kan man snabbt konstatera att det skiljer 0,75 procent mellan 3-månadersräntan och en ränta med en bindningstid på fem år. 0,75 procent låter inte så mycket men det är ändå 16 500 kronor mer per år vilket motsvarar 1 375 kronor i månaden - pengar man kan ha roligare för.


Visst, att räntan kommer att stiga på sikt håller vi alla med om men trots det så har rörlig bolåneränta i princip alltid varit med mest lönsamma alternativet och du slipper att vara med och finansiera bankernas felmarginaler och dessutom så undviker du inlåsningen och kan byta bank när du känner för det.

För ett par år sedan så läste jag ett inlägg av Günther Mårder där han konstaterade att bunden ränta under 2000-talet var det mest gynnsamma alternativet under 110 dagar - information som vår käre Tor inte nämner i sitt pressmeddelande...

Familjen Chansar mest gör som 84 procent av alla bolånetorskar och kör 100 procent rörligt.

Återkommande bloggläsare känner till vilket enormt förtroende jag har för den gode Tor och älskar hans försök till att skrämma de stackars bolånetagarna att binda räntan.

Att affärspressen envisas med att titulera honom "expert" ger mig både mjäll och utslag.

8 apr. 2016

Veckans utdelningar

Då har ytterligare en vecka passerat och ett par utdelningar har trillat in på kontot.

I tisdags så kom kvartalsutdelningen från Walmart och våra 350 aktier gav oss 1 421 kronor i bruttoutdelning.

Och i onsdags så betalade SKF ut 5,50 kronor per aktie och då vi har 1 000 aktier så fick vi ytterligare 5 500 kronor i utdelning.

Totalt för året har vi fått 61 500 kronor i bruttoutdelningar.



Årets utdelningar har amorterat ned belåningen till 113 587 kronor vilket jag tycker är rätt lågt i rådande ränteläge. Tyvärr så stängde börsen upp rätt rejält idag vilket är lite synd då det börjar suga i köptarmen.

6 apr. 2016

Årsstämma - Swedbank

Tidigare idag så hade Swedbank sin stämma och det viktigaste var väl känt sedan tidigare. Anders Sundström får inte nytt förtroende och Idermark greppar ånyo ordförandeklubban.

Och väntat var även att stollen och rättshaveristen Torwald Arvidsson skulle hålla låda och att Lars-Erik Forsgårdh, tidigare vd för Aktiespararna och personligt inblandad i infekterad konkurstvist med Swedbank, skulle fara ut en smula.

Mer oväntat var det att Anders Sundström och Michael Wolf inte beviljades ansvarsfrihet. Att vd eller någon i styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet är extremt ovanligt och även frekvent flygande jägare i SCA beviljades ansvarsfrihet trots deras övertramp.


Inför stämman så höjde jag en smula på ögonbrynen över att Swedbank laddade så förbaskat och kontaktade Johan Munck, före detta justitieråd och ordförande i HD, för att skriva ett utlåtande där han konstaterade att det inte fanns ''någon som helst grund'' att neka vd eller styrelse ansvarsfrihet. Utlåtandet publicerades sedan på Swedbanks hemsida.

Visst, det amerikanska rådgivningsbolaget ISS hade skickat ut ett råd till sina medlemmar att inte bevilja Sundström och Wolf ansvarsfrihet men vad hjälper det då alla av de svenska storägarna sluter upp bakom den avgående ordföranden - även första AP-fonden, AMF och gänget som såg till att Sundström inte fick nytt förtroende till ordförandeposten?

Tydligen var Anders Sundström så skraj att han till och med mobiliserade den S-märkta miljardären Carl Bennet, även kallad "Den röde friherren", till att hålla brandtal innan och under stämman. Sir Bennet for naturligtvis ut mot den största ägaren Folksams vd, Jens Henriksson, som kontrade snyggt med "Du pratar utifrån egna pengar jag pratar som förvaltare av andras pengar".

Och det är precis det Sundström blivit så kritiserad för - att använda andras pengar för att främja sina egna syften.

Dagens misstroende mot Sundström kommer sannolikt inte få några ekonomiska konsekvenser då rättsliga processer är både kostsamma och tidsödande men det är naturligtvis ett personligt nederlag för Sundström då ingen framöver kommer att nominera honom till sin styrelse - utom Bennet då förståss...

3 apr. 2016

Karriärtips

Ni föräldrar med tonårsbarn oroar er helt i onödan. Att de sitter uppe hela nätterna och spelar spel för att sedan gå upp strax efter lunch, högljutt gäspandes, kliande sig i skrevet och sedan uppehålla sig i badrummet i minst en timme är inget att oroa sig över. Att ungjävlarna är skoltrötta och resultaten är under all kritik är helt ok det med - bekymra er inte...

Det enda en ansvarstagande förälder behöver tänka på är att de så snart som möjligt engagerar sig politiskt och då gärna inom SSU som har ett lysande track record. Borta är det där ekonomiska stöttandet när studielånet inte räcker till och det där tärande bostadssparandet till barnen så att de inte ska bo kvar i evinnerlig tid kan ni omedelbart lägga av med - bostaden fixar nämligen rörelsen..


Expressen publicerade idag ett granskande reportage om tidigare S-topparnas miljonärsliv. Nyhetsvärdet är kanske inte av någon högre kvalitet, ungefär vad man kan förvänta sig av Expressen, men trots det är det ohyggligt underhållande att få konstaterat hur utbrett hyckleriet är.

Och kära bloggvänner, bomma för allt i världen inte att se det underhållande tv-inslaget. Mitt favoritcitat kommer från Anders Sundström - ni vet han som inte får förnyat förtroende till ordförandeposten i Swedbank och har kostat oss småsparare ohyggligt med pengar.

Vad skulle du vilja säga till en undersköterska idag som tjänar 20 000 i månaden?
- Att, att världen är orättvis...

Nästa gång jag hör Internationalen så kommer tankarna genast vandra bort bland lyxvillorna i Djursholm och Saltsjöbaden...

Häpp!

2 apr. 2016

Överförmyndaren Finansinspektionen

Återkommande läsare av bloggen vet att jag rätt kritisk till det amorteringskrav på bolån som Finansinspektionen lyckats genomdriva och som träder i kraft den 1 juni.

Även om vi inte själva blir berörda av amorteringskravet så blir jag rejält trött över att regeringen ska reglera hur medborgarna väljer att hantera sin privatekonomi. Privatekonomi är något som regleras mellan långivarna och kredittagarna - allt annat är ett förbaskat överförmynderi!

När herr och fru Chansar mest köpte vår första lägenhet tillsammans för ohyggligt många år sedan så var jag rätt sur. Visst, hushållet hade väl inte några fantastiska inkomster på den tiden men lägenheten kostade inte mer än 100 000 kronor. Trots att min morfar skänkte oss 40 000 kronor för att slippa "topplån" så tvingades min mor gå med som medlåntagare, inte ens borgenär var tillräckligt, för att vi skulle få låna de där 60 000 kronorna.

Extremt fjantigt tyckte en annan och av princip så bytte vi bank så snart vi fick lite ekonomiska muskler och jag tänker ibland på hur mycket pengar de förlorat på oss i uteblivna intäkter genom åren.

Men så var alltså kreditgivarens regler och det utan någon statlig inblandning.



Men Finansinspektionens klåfingrighet stannar inte vid det kommande amorteringskravet. Jag snubblade under dagen in på Hembergs blogg på Avanza där ett skuldlånetak avhandlades. Det där har gått mig helt förbi och jag trodde först att det var ett kasst aprilskämt men efter lite googlande så kan jag konstatera att det inte är det. Skuldtak är nästa naturliga steg hävdar Finansinspektionens chef Erik Thedéen som vill införa ett skuldlånetak på 6 årslöner, efter skatt.

Va fan! Björn Rosengren hade väldigt fel när han en gång hävdade att Norge var den sista sovjetstaten..

Nu höjer även jag på ögonbrynen och förundras över hur många som faktiskt väljer att skuldsätta sig så hårt för att kunna köpa den där lägenheten innanför tullarna men det är faktiskt deras eget val. Om räntorna drar iväg eller om något oförutsett inträffar som påverkar den ekonomiska betalningsförmågan så kan det sluta så illa att man inte längre har råd att bo kvar utan kanske tvingas sälja sin bostad med en rejäl förlust. Trist - men man har frivilligt försatt sig i situationen.

Vad är Finansinspektionens nästa drag? Förbjuda aktiehandel för privatpersoner för att det är riskfyllt och att man faktiskt kan förlora sitt kapital?

1 apr. 2016

Månadsrapport mars

Månadsrapport mars
Depåvärde 7 284 001 kr (1,4 %)
Bruttoutdelning 51 167 kr

Depåvärdet ökade med 100 000 kronor under mars månad vilket motsvarar 1,4 procent. Trots uppgången så är vi ändå ned ett par hundra tusen sedan årsskiftet och tittar vi på värdet för ett år sedan så har vi haft en rätt trist utveckling.

Men vi är rätt nöjda ändå trots att det var roligare att sammanfatta föregående månads rapport i solen på Cypern.


Portföljförändringar
Vi som även har en traditionell VP-depå kan ju roa oss med att kvitta bort vinster och förluster och under föregående månad så realiserade jag 70 000 kronor i förlust genom att sälja och återköpa Fortum och Walmart. Jag utnyttjade kapitalförlusten med att sälja av hela innehavet i Citigroup och för det som blev över, ca 30 000 kronor, så vände jag 550 aktier i HM som återköptes i ISK. Tack vare en anonym kommentar på bloggen så upptäckte jag att det är ohyggligt enkelt att flytta värdepapper mellan de olika depåslagen.

I och med försäljningen av Citigroup och månadens utdelningar så har belåningen kommit ned till 118 432 kronor vilket motsvarar 1,6 procent på depåvärdet. I rådande ränteläge så tycker jag att det är rätt försiktigt så jag står redo för nya köp om vi får ett litet nedställ i närtid.

Utdelningar
Vi har under mars månad månad erhållit 51 167 kronor i utdelningar från Johnson & Johnson, McDonald´s och Handelsbanken. Totalt för året så har vi fått 54 579 kronor i utdelningar.

Sparande
Under månaden mäktade vi med att flytta över 18 000 kronor till aktiedepån. Kanske lite mindre än vad vi hoppats på men det kostar på att semestra och sedan så kom kvartalsamorteringen för vårt franska bolån på drygt €1 300.