31 jan. 2016

Månadsrapport januari

Månadsrapport januari
Depåvärde - 7 301 392 kr (-2,3 %)
Bruttoutdelning – 1 467 kr

Då är januari snart över och vem hade väntat sig en så här usel börsstart på året? Inte jag i alla fall.. Som mest så var portföljen ned dryga 10 procent men har under den sista veckan har den repat sig en smula.

Det är med skräckblandad förtjusning jag ser emot februari månad. Visst, det brukar vara den vidrigaste vintermånaden på året men det är även då mina två banker, SHB och Swedbank, kommer med sina rapporter. Proffstyckarna har flaggat för sänkta utdelningar och om det inträffar så kan jag sannolikt se mig i stjärnorna att jag kommer att uppnå det enda mål vi satt för 2016 - en utdelningsökning på minst 10 procent.
 

Dumparna från Avanza stämmer inte alla gånger men det finns orsaker till det som att jag tar höjd för tillfört kapital (sparandet) och inte endast depåutvecklingen. Och sedan så belånar jag tidvis vår depå och det är därför det ser tråkigare ut i månadssammanställningarna än under fliken "Aktiedepå"..

Portföljförändringar
I den förra månadsrapporten så skrev jag att vi skulle ligga lågt med nyinvesteringar då belåningen uppgick till 183 000 kronor. Nu blev det inte riktigt så då jag enligt våra regler får belåna depån med 100 000 kronor för varje 5 procent börsen faller vilket innebär att jag belånade depån med 400 000 kronor, en belåning som minskat till 360 000 kronor efter månadssparandet.

Under månaden så har vi inte sålt några aktier men köpt följande:
- 100 Hennes & Mauritz för 279,20 kronor
- 200 Investor för 285,35 kronor
- 200 Swedbank för 177,00 kronor
- 500 Sandvik för 66,30 kronor
- 200 Fortum för 12,81 euro
- 50 Johnson & Johnson för 95,64 USD

Utdelningar
Vi har under januari månad erhållit 1 467 kronor i utdelningar från Wal-Mart - kanske inte så imponerande men ändå 100 procent bättre än föregående år då den första utdelningen trillade in först i mars.

Sparande
40 000 kronor har flyttats över till aktiedepån. Visst, vi hade inte sparande alls under december men trots en dyr vintersemester på Sicilien och en amortering på €1 350 på vårt franska bolån så tycker jag att det är ett rätt ok resultat ändå...

29 jan. 2016

Shareville och Avanza vs Nordnet

Nu har det gått drygt ett år sedan jag lämnade Nordnet för Avanza men jag loggade nyligen in på min Nordnetdepå, för första gången på många månader, för att enkelt fiska fram inköpskurserna för Citigroup som jag behövde för inlägget Citigroup som jag postade för någon dag sedan.

Det första som möter mig är att jag tydligen är en fantastisk investerare! Enligt Shareville så tilldelas jag tre stjärnor då jag är så otroligt skicklig. Mina 174 kronor som ligger kvar och skvalpar gör att jag minsann tillhör toppskiktet bland investerarna och detta utan att jag får någon ränta på pengarna! Shareville som idé är väl rätt kul men det fungerar inte så bra vilket jag redan insåg när jag hade hela depåinnehavet kvar hos Nordnet och hur "Sharpekvot" beräknas skulle vara intressant att få ta del av - det känns som om man bommat några parametrar.


Även om det gått ett år sedan jag lämnade Nordnet så saknar jag faktiskt dem. Jag har varit kund sedan sent 90-tal även om det på den tiden hette Teletrade. Under alla år så har jag varit en beskedlig kund och endast plågat supporten vid ett enda tillfälle, jag tror att det var 2004 eller eventuellt 2005. När jag bestämde mig för att byta till Avanza så gjorde de en kreditupplysning på mig då jag vill ha möjlighet att belåna min depå och enligt den kreditupplysningen så är jag tydligen en ytterst stabil kund.

Som en ekonomiskt stabil Private Banking-kund blev jag därför rätt förvånad när jag under hösten 2014 informerades om att min utlåningsränta skulle höjas från 1,70 procent till 3,5 procent och detta när Avanza samtidigt erbjuder sina kunder den lägre räntan via deras superlån. Rätt illa tyckte en annan och det kan väl inte vara helt klokt att skrämma iväg sina trogna kunder som har en stabil ekonomi och genererar en hel del intäkter?

Men icke och efter följande mailväxling så bytte jag direkt till Avanza (the names have been changed to protect the innocent):

Hej,

Ja precis, 1 januari ändrar vi tillbaka räntan till den nivån den var på innan kampanjen, vilket var Private Banking-ränta som idag är en effektiv ränta på 3,5 %.

Med vänlig hälsning
Icke så begåvad verksamhetsutvecklare
Nordnet Private Banking
------------------- Original Message -------------------
Hej Nordnet,

Jag har tagit del av informationen om ränteändring som trädde i kraft den 7 november och jag då konstatera att effektiva utlåningsräntan uppgår till 3,50 % för en Private Banking-depå.

Innebär detta att den rabatterade effektiva räntan på 1,70 % som ni under 2014 erbjudit mig kommer att höjas till 3,50 % per den 1 januari 2015?

Hälsn.
Chansar mest

Avanza då? Efter ett år som kund är jag kanske inte helt imponerad. Nu är jag inte den mest avancerade användaren och lätt svagbegåvad så jag inser säkert inte alla sluga fiffigheter och alla individuella konfigurationsanpassningar. Nej, en trött investerare som jag irriterar mig på att börskurserna inte uppdateras i tid och jag vill att mina index ska uppdateras när marknaderna stängs - inte 30 minuter innan de öppnar igen.

Men det är är mest irritationsmoment och jag blir mer trött på att det alltid är problem efter systemuppdateringar eller liknande. Avanzas CIO vill ha en modigare IT-avdelning, själv vill jag ha en som följer processer och rutiner vid en produktionssättning.

Jag är övertygad om att det finns utrymme för ytterligare en pigg aktör som kan ta upp kampen med de två drakarna inom nätmäkleriet.

28 jan. 2016

Dagens rapporter

Idag rapporterade fem av mina portföljbolag och mottagandet av dem var rätt blandat.

H&M:s fjärde kvartal var i allmänhet i linje med förväntningarna. Resultatet i fjärde kvartalet minskade med drygt 8 procent jämfört året innan men det är ingen större nyhet då många butiker etablerades under kvartalet och det tar ett tag innan de blir lönsamma.

Resultatet för helåret var upp 5 procent trots att bolaget lider av den höga dollarkursen - om jag hade fått en dollar för varje gång jag skriver det så hade jag varit rik idag..

Men varmt väder, stort varulager, pressad bruttomarginal och oförändrad utdelning skickade ned bolaget med 4,76 procent vid dagens stängning.

Jag var sur redan förra året över den usla utdelningshöjningen men att bolaget i år lämnar den oförändrad tycker jag är rätt kasst när årets resultat är 5 procent högre än föregående år.


Att äga Investor är marginellt roligare än att se färg torka, ungefär om att äga en indexfond. Men det är stabilt och även rapporten var stabil.

Investors resultat efter skatt blev 14,7 miljoner kronor (13,0) och resultatet per aktie uppgick till 19,26 kronor (17,03).

Rapporten togs emot med en gäspning och bolaget handlades ned 2,02 procent på en i övrigt trött börs.

Positivt är dock att Investor föreslår en utdelning om 10,00 kronor vilket är en höjning med modiga 11 procent.

Intrum Justitia kom in något under förväntan. Rörelseresultatet blev 385 miljoner kronor i det fjärde kvartalet mot förväntade 413 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 1 396 miljoner kronor med förväntade 1.438 miljoner kronor.

Under 2015 genomfördes återköp av egna aktier för 400 miljoner kronor men under första kvartalet pausas återköpen till förmån för investeringar inom egna verksamheten.

Utdelningen föreslås bli 8,25 kronor per aktie och jämfört med förra årets utdelning på 7 kronor så motsvarar det en ökning på nästan 18 procent - sug på den Karl-Johan Persson.


Dagens skräll bland de rapporterande bolagen var utan tvekan NCC som redovisade ett resultat före skatt på 1 562 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015.
Det var 27,7 procent bättre än förväntningarna som låg på 1.223 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 22 412 miljoner, väntat var 20.198 miljoner

Trots tidigare besked om slopad kontantutdelning då NCC Housing ska delas ut till aktieägarna så föreslogs det ändå en utdelning på 3 kronor vilket är rätt trevligt - visst betydligt sämre än de tidigare 12 kronorna men det är bättre än ingenting.

Än en gång så blir jag konfunderad över att meteorologer och aktieanalytiker lyfter lön och det är tydligen även marknaden som handlade upp aktien med 9,4 procent.

SCA rapporterade ett rörelseresultat på 3 454 miljoner kronor för det fjärde kvartalet jämfört med förväntade 3 505 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 29 040 miljoner kronor för perioden mot förväntade 29 301 miljoner kronor.

Ungefär i linje med förväntningarna då.. Några större nyheter saknades i bokslutsrapporten och aktien handlades ned 2,37 procent under dagen vilket kanske inte var någon större skräll efter SCA:s fina utveckling under föregående år.

Positivt är att utdelningen föreslås att bli 5,75 kronor per aktie - ökning med 0,5 kronor från föregående år.

26 jan. 2016

Rapporter från Procter och Johnson

Nej det är inget nytt bolag men rubriken hade i annat fall blivit förbaskat lång..

De två drakarna på NYSE presenterade idag sina kvartalsrapporter, Procter & Gamble för kvartal två och Johnson & Johnson för kvartal fyra.

Båda levererade helt ok rapporter och spöade proffstyckarnas vinstestimerat men att PG just nu är upp 2,5 procent och JnJ närmare 4 procent beror nog mest på oljepriset vänt uppåt efter uttalanden från Opec.

  

Procter & Gamble redovisade för kvartalet ett resultat per aktie på $1,04 dollar jämfört med förväntningarna på $0,98 dollar. 

Nettoförsäljningen sjönk med 9 procent till $16,9 miljarder dollar vilket i princip var i linje med förväntningarna. Den främsta orsaken till den lägre omsättningen beror på den starka dollarn men vi kan framöver vänja oss med lägre försäljningssiffror då Proctor & Gamble har för avsikt att minska sin produktflora med hundra varumärken för att fokusera på sina största och mest lönsamma varumärken för att ytterligare få upp lönsamheten.

Johnson & Johnsons nettoförsäljning över kvartalet sjönk igen men endast med 2,4 procent till $17,8 miljarder dollar mot förväntade $17,9 miljarder. Positivt är att vinsten faktiskt ökade med 28 procent till $3,22 miljarder vilket motsvarar $1,44 per aktie vilket var $0,02 högre än förväntat. Johnson & Johnsons meddelar även att arbetet med kostnadsbesparingarna kommer att fortsätta under 2016 och förhoppningsvis så får vi även se fortsatt svarta siffror trots en stark dollar.

Både Procter & Gamble och Johnson & Johnson är företag som lider hårt av den starka dollarn. Båda bolagen är gigantiska och världsomspännande och naturligtvis är det i USD det handlas i.

Om man beaktar att i förhållande till U.S dollar så är euron ned 12%, ryska rubeln ned 45%, brasilianska realen ned 41%, mexikanska peson ned 21%, indiska rupeen ned 85% och det bara under föregående år, så är resultaten rätt imponerande.

25 jan. 2016

Rapport från McDonald´s

McDonald's redovisade idag en intäktstillväxt på 5,0 procent globalt och 5,7 procent i USA för det fjärde kvartalet vilket var bättre än proffstyckarnas förväntningar som låg på 3,2 procent.


Även nettovinsten var högre än väntat och uppgick till $1,31 dollar per aktie mot väntade $1,23 dollar.

Det här är en snygg revansch för världens största restaurangkedja som äntligen ökar sina intäkter för första gången på flera år. Orsaken till det förbättrade resultatet anses primärt vara att frukost numer serveras under hela dagen i USA och att köttskandalen verkar ha blåst över i Kina och regionen visar ånyo bra försäljningssiffror. McDonald´s har under det senaste året varit stabilt trots att börsen i övrigt varit volatil och orolig.


Som aktieägare är jag naturligtvis glad över det förbättrade resultatet även om jag inte riktigt förstår det där med frukost på McDonald´s. Nu har jag förvisso inte testat den själv med en bild-googling gör att jag gärna avstår..

Det är alltid poppis att gnälla på McDonald´s men överlag så tycker jag nog att deras mat är väl rätt ok jämfört med konkurrenterna - visst, finns det ett BK i närheten så föredrar jag en Whopper. Och för min hälsas skull så är jag tacksam över att deras fantastiska kampanjburgare från 1998, Mci Yaki, inte letat sig tillbaka på menyn - då hade jag vägt 20 kilo mer än vad jag gör idag.

24 jan. 2016

Citigroup

Då jag inte längre är någon ungdom så har jag till och från handlat med aktier under många många år.

Man kan ju tycka att med åren och den erfarenhet man skaffat sig så borde man med tiden blivit en mer slipad investerare men det är väl rätt tveksamt om det stämmer om jag ska vara riktigt ärlig. Visst, vårt innehav är väldigt annorlunda jämfört med 1999 och nuförtiden ratas IT och tjänstesektorn i stor utsträckning trots att jag själv är verksam inom den och har en relativ god insikt om vad som händer och sker. Under de senaste 5-10 åren så har siktet varit inställt på stora och stabila bolag - ju tråkigare desto bättre.


Under åren som investerare så har jag gjort mängder av urusla affärer. Med tiden har jag dock blivit något bättre och lärt mig att kapa dåliga affärer snabbare än vad jag gjort tidigare - no more TurnIT for me! 

Det där med "cut your losses short" började jag med efter att för snart 15 år sedan läst en artikel i tidningen Aktiespararen där Mats Qviberg hävdade att vi amatörer allt som oftast tar hem vinsterna för tidigt och tenderar att behålla förlusterna i en förhoppning att det snart kommer att vända upp igen. Enligt hans resonemang så brukar företag med en positiv utveckling fortsatt utvecklas positivt och företag med en negativ utveckling tenderar till att ha en fortsatt negativ utveckling.

Men så finns det även investeringar som faktiskt utvecklats positivt över åren men ack för dåligt och Citigroup är en av dem.

Vårt första insteg i Citigroup skedde redan hösten 2009, sisådär ett halvår efter att vi gick in i Swedbank på 22,40 kronor, och sedan gjorde jag misstaget och fördubblade vårt innehav så sent som sommaren 2014 enligt resonemanget att den där utdelningen på 1 cent måste rimligtvis snart höjas till fornstora dagar och såå illa går ju inte banken trots allt.

Jodå - utdelningen höjdes under 2015 med flera hundra procent och nu delar minsann Citigroup ut 5 cent per aktie vilket har inneburit att min investering på 300 000 kronor ger mig fantastiska 1 000 kronor om året i utdelning.

Citigroup levererade sin Q4-rapport den 15 januari och den såg ju inte helt illa ut. Intjäningsförmågan är den högsta sedan 2006, banken är välkapitaliserad och exponeringen mot energisektorn är relativt låg men likt förbaskat så störtdyker kursen och vi är i år ned ca 20 procent

.
 Men varför gnäller jag och ligger kvar med innehavet? Svårt att säga men den främsta orsaken är nog att jag trots allt är upp dryga 27 procent trots den otroligt usla utvecklingen under 2016. Men med tanke på den svaga utvecklingen och den fantastiskt dåliga utdelningen så kommer jag nog att skicka ut innehavet i närtid och köpa något som är mer stabilt och ger en bättre avkastning över tid. Kanske Castellum - det verkar vara ett rätt poppis val bland oss småsparare?

22 jan. 2016

Rapportsäsong

Inför rapportsäsongen brukar det i allmänhet vara lite svajigt och jag brukar ägna börsen mer tid än vad jag i allmänhet gör.

I år så är det kanske inte lika relevant då det ändå är extremt volatilt med upp- och nedgångar på sisådär en tre procent var och varannan dag.

Även om jag är en rätt rutinerad aktiesparare så kommer jag nog aldrig att förstå att en enskild aktie på OMX30 kan handlas upp eller ned med 5-10 procent under en enskild handelsdag när det ändå bara är makro som spökar...

Den här veckan slutade rätt positivt även om börsstarten varit sämre än på många år - att familjen Chansar mest blir ett par hundra tusen kronor rikare eller fattigare under en handelsdag är något att vi kommer att behöva acceptera trots att det känns rätt absurt.


Förutom Citigroup så har inga andra av våra egna innehav har ännu lämnat sina rapporter men om jag sneglar på de bolag som redan rapporterat så ser det faktiskt rätt positivt ut och jag är relativt hoppfull för våra egna innehav. Att NCC slopar sin kontantutdelning och i stället delar ut Housing är ett avbräck på 12 000 kronor och jag inser att det kommer att bli tufft att uppnå en utdelningsökning på 10 procent jämfört med föregående år.

Jag kan konstatera att torsdagen 28 januari är ett rätt intressant datum ur vårt perspektiv..

21 jan. 2016

Ökat i Johnson & Johnson

Noterade idag att en gammal order i Johnson & Johnson gick igenom på $95,60 och jag noterade även att jag kunde ha köpt för en dollar billigare om jag aktivt följt börsen.

Men det är inget jag hetsar upp mig över då jag numer handlar för relativt små belopp.


Det blev i alla fall 50 nya aktier och totalt äger vi nu 150 aktier i J&J.

Jag brände de sista slantarna av den nivå på belåning som vi tycker är ok i nuvarande börsläge och fram tills att index sjunker till minus 15 procent för året så får jag endast framöver bränna intjänade och hårt beskattade pengar (i nuläget känns det bara som en tidsfråga).

20 jan. 2016

Jihadist – oslugt karriärsval

Den svenska medierapporteringen om konflikten i Syrien och om ISIS i allmänhet är inte lika intensiv som tidigare och resulterar oftast i smånotiser som få läser.

Den främsta orsaken till detta är sannolikt att det inte har varit helt lustigt att vara ISIS-anhängare under 2015. Koalitionens flyganfall, och delvis ryssarnas, i kombination med kurdernas framryckning har medfört att IS i princip förlorar varje konflikt de nu ger sig in i. Kurderna, YPG/YPJ i Syrien och Peshmergas i Irak är framgångsrika och nu äntligen verkar den Irakiska armen fått en moralboost och är på framryckning.

Under 2015 har ISIS territorium krympt med 30 procent och koalitionens framgångar är uppenbart inte lika intressant att skriva om och det är väl lite si och så med sanningshalten ibland.


Den 10 januari i år så bombade koalitionen en byggnad i centrala Mosul där jihadisterna lagrade stora mängder av kontanter - pengar som de avlönade sina krigare med. Igår var det dags igen och ytterligare en byggnad som förvarade kontanter förstördes i ett bombanfall. 

Efter gårdagens bombning så satt jag bara och väntade på att Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) skulle komma med en kommuniké som skulle citeras i svenska medier och mycket riktigt - några timmar senare så publicerar di.se artikeln IS uppges halvera alla löner.

"Uttalandet är uppsatt överallt, på alla IS arbetsplatser — kontor, sjukhus, militära anläggningar", säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till TT.

Enligt Rahman innebär detta att syrier som strider för IS nu får en månadslön på motsvarande cirka 1 700 kronor, medan utländska stridande får 3.400 kronor. Rätt kasst kan jag konstatera och det är vad jag själv fick i ersättning när jag gjorde lumpen för sisådär en 25 år sedan.

Orsaken till att jag irriterar mig så pass mycket att jag faktiskt skriver ett blogginlägg om ämnet är "chefen" Rami Abdel Rahman och hans Syrian Observatory for Human Rights. Att vår gode Rami är chef råder det dock inget tvivel om - hans människorättsobservatorium består nämligen bara av honom själv.

SOHR är beläget i Coventry, England, där han från sitt vardagsrum detaljerat rapporterar om händelser från krigets Syrien. Ja, när han inte är upptagen med att driva sin klädaffär förståss...

I utländsk media börjar Rami och SOHR bli rätt kritiserad då många av de uppgifter han lämnat inte alla gånger är helt överensstämmande med sanningen.

Nästa gång du läser om ISIS i svensk media så ta det med en nypa salt - risken är rätt stor att det är Ramis människorättsobservatorium som är i farten igen...

19 jan. 2016

Matlåda i veckan?

På företaget där jag arbetar så diskuteras det rätt ofta resor, god mat och trevliga drycker och då vi reser en hel del, äter oftast gott och dricker alldeles för mycket vin så blir jag allt som oftast involverad i de här diskussionerna.

Nu senast så diskuterade vi varför man så ofta blir besviken på maten under sina utlandsresor - i Thailand så borde det thailändska köket vara bättre än i Sverige och i Italien så borde de rimligtvis sno ihop en pasta eller pizza som smiskar vilket lunchhak som helst här hemma.

Men icke. Om vi bortser från Michelinrestaurangerna och motsvarande finkrogar så är det rätt sällan man faktiskt blir helt nöjd under sina utlandsresor trots att man äter lokala maträtter och har lusläst alla recensioner på Tripadvisor.

De här tankarna och diskussionerna är inte speciellt nya för familjen Chansar mest och redan för 15-20 år sedan när vi frekvent åkte till Thailand så var vi förvånade över att thailändskt käk inte smakade bättre här hemma än i Thailand där de rimligtvis borde kunna sno ihop en Pad Thai i sömnen. Under några års tid så ursäktade vi den bristande kvalitén med att förutsättningarna kanske inte alltid vad de bästa ute på öarna men ett år gav vi oss fan på att äta den perfekta Thaimaten. Det här var innan Tripadvisor och liknande tjänster hade kommit till men vi la ned en hel del tid på att hitta den absolut bästa thairestaurangen i Thailand. Enligt alla tips och rekommendationer så huserade den heliga graalen i ett femstjärnigt hotell, Grand Hyatt inte långt från Siam Square, och vi checkade in där för ett par dagars kulinariska upplevelser.


Trots att vi lät restaurangen få helt fria händer och att vi inte inte skydde några kostnader så blev vi ändå inte blown away. Visst, maten var riktigt bra men vi kan ändå äta precis lika bra på Farang, Koh Phangan och Orkide här i Stockholm.

Nyligen var vi på Sicilien och förra sommaren tillbringade vi en dryg månad i Italien där vi åkte runt hela landet. Med mycket få undantag så åt vi sällan något bättre än vad jag själv kunnat sno ihop trots att jag inte är någon stjärna i köket - visst, jag är nog rätt snobbig av mig men jag är knappast någon kock...

Men nyktra till nu herr Chansar mest! Vi skiter fullständigt i vad du äter och då här ska vara en ekonomiskt relaterad blogg så bryr vi oss föga om matlagning och recept.

- Förvisso, men jag är något uttråkad och om vi ska få någon ekonomisk touch över det hela så kan vi väl enas om att det i allmänhet är billigare att laga maten själv och lagar man lite extra så kan man få ihop till en matlåda. Ekonomiskt relaterat nog?

Vi tillbringade julhelgen på Sicilien och var riktigt nöjda med vår resa. Landskapet är fantastiskt och människorna är ohyggligt trevliga, om det beror på att det var lågsäsong eller ej, vet jag inte.
Men i vanlig ordning så var vi allmänhet inte speciellt imponerade över våra måltider trots en gedigen research på Tripadvisor för att undvika de värsta turistfällorna.

Hur svårt ska det vara att sno ihop en Tagliata di manzo, en Carbonara eller en simpel Bolognese? Rätt svårt kan jag konstatera och därför så ska Chef Cm berätta hur man egentligen gör!

Spaghetti á la Carbonara
Denna extremt simpla pastarätt som vilken femåring borde kunna sno ihop trots att random uritaliensk restauratör misslyckas kapitalt.
Vi bortser från Svenska styggelser som grädde, gröna ärtor och andra avarter som man tyvärr kan få på vissa restauranger.


Tricket med en bra Carbonara är rätt värme och panchettan. Bacon eller sidfläsk är inget alternativ och panchetta skivat som bacon går fetbort! Om det inte går att köpa en hel bit panchetta så har de flesta matvarubutiker färdigförpackade alternativ med panchetta skuret i bitar (bitar var det - inte tunna skivor).

Ingredienser för två personer:
Spaghetti - 100 gram okokad pasta/person
Smör och olja
3 vitlöksklyftor
150-200 gram skuren panchetta
2 dl pecorino eller i nödfall någon annan lagrad och smakrik ost
Parmesan
2 ägg  

Tillagning
1. Koka upp en kastrull med vatten och salta måttligt - stor kastrull med rikligt med vatten. I med spaghetti och koka al dente (typ, en minut mindre koktid än rekommenderat på förpackningen).
2. Skala tre vitlöksklyftor som du sedan krossar lite lätt med handflatan. I med klyftorna i en stekpanna där du hettat upp rikligt med 50/50 smör/olja och låt vitlöken svettas ett tag.
3. I med den skurna panchettan och stek på medelvärme - panchettan ska inte få någon stekyta.
4. Häll av pastan som är kokad al dente och naturligtvis så sköljer vi inte av pastan i kallt vatten.
5. Fiska upp och kasta de halvkrossade vitlöksklyftorna, i med pastan och osten och rör om. Dra sedan några drag på pepparkvarnen.
6. Nu kommer det enda tricket - när osten har smält så dra av stekpannan från värmen och låt den svalna i 30 sekunder. Rör sedan ned två ägg (hela ägg med både gula och äggvita).
7. Servera på varma tallrikar och strö över med nyriven parmesan.

Ovanstående recept är ohyggligt gott och fantastiskt billigt och enkelt. Det enda man måste vara uppmärksam på är att stekpannan är tillräckligt sval när man rör ned äggen för i annat fall blir det äggstanning och så blir det lika kasst som på en random siciliansk restaurang.

Tagliata di manzo rucola e parmigiano
På ren svenska - en uppskuren köttbit serverad på en bädd av ruccola som serveras med parmesan och citron med eventuella tillbehör - hur svårt kan det vara?
Jävligt svårt kan jag konstatera efter att ha beställt den här rätten otaliga gånger i Italien...


Vi kör lite överkurs och kompletterar med en liten sidsallad som egentligen inte är nödvändig - nu är det Chef Cm som håller i taktpinnen och inte någon random italiensk kock som inte ens klarar av att laga en av sina nationalrätter..

Ingredienser för två personer:
1 paket (400-500 gram?) körsbärstomater, gärna på kvist
2-3 schalottenlökar
1 stor bakpotatis eller två små
2 skivor biff eller motsvarande på 125-150 gram. Banka till om nödvändigt så att de är drygt 1 cm tjocka
Ruccola
Parmesan
Citron
Balsamvinäger
Olja
Socker
Salt och peppar
Andra kryddor efter smak

Tillagning
1. Baka bakpotatisen, snitta och kör i ca 50 min i 225 grader. Tillagningen är inte helt viktig då de ändå ska stekas och det här kan man göra dagen innan om man vill.
2. Halvera körsbärstomaterna, finhacka schalottenlökarna och häll ned i en plastpåse. Häll sedan på 0,5 dl balsamvinäger och 0,5 dl olja. Knyt ihop plastpåsen och låt den ligga i rumstemperaratur i ett par timmar. Vänd på den då och då..
3. Lägg ruccolan i iskallt vatten så att den blir krispig (bland alla onödiga kökstillbehör så räknas inte salladsslungan till en av dem, en fantastisk uppfinning).
4. Game time - nu är förberedelserna gjorda och nu börjar vi med serveringen. In med tallrikarna i ugnen på svag värme. Ta ut köttet från kylskåpet så att det blir rumstempererat och torka av med hushållspapper.
5. Sila av de marinerade körsbärstomaterna och låt de få rinna av i 30 minuter för att minimera ett osnyggt rinnande på tallriken. Blanda ihop 50/50 balsamvinäger och socker i en liten kopp och micra tills det smält ihop och du får en balsam - låt svalna.
6. Skär bakpotatisen i lagom storlek (jo det är ett trick med att steka just bakad bakpotatis, förutom att det är rätt simpel tillagning så blir det så mycket godare) och stek i riklig mängd av olja/smör - krydda med salt, svartpeppar. En skvätt timjan eller rosmarin funkar att komplettera med.
7. Hetta upp en stekpanna på full värme med 50/50 smör och olja. När blandningen är nötbrun så krydda och stek köttet och fega inte ur nu - stek kortare tid än vad du tänkt dig. Vira sedan in köttet i folie i ett par minuter så att köttsaften rinner av sig (och tänk på att köttet fortsätter att tillagas under tiden så ta den riktigt rare från pannan).
8. Servering! Lägg upp tomaterna och ringla över lite balsamsirap. Lägg upp den stekta potatisen, bred ut en tjock bädd av väl avrunnen ruccola och ovanpå det lägger du köttet som du skurit i ca 1 cm tjocka skivor. Över köttet strör du sedan över en riklig mängd av parmesan (använd osthyvel på parmesanen så får du snygga flarn) och sedan garnerar med en halv citron. Det behövs ingen sås, citronen är fullt tillräcklig för att tysta den största såsomanen...

Tagliata di manzo rucola e parmigiano - hur svårt kan det va?

Spaghetti alla Bolognese
Ska jag vara riktigt ärlig så hade jag under många år rätt svårt för spaghetti med köttfärssås och jag kan fortfarande vakna genomsvettig när jag tänker på skolmaten för sisådär en trettiofem år sedan.

Men av någon anledning är det här fru Chansar mests favoriträtt, bakfull eller ej, och hon har förfinat sitt recept till fulländning och receptet kommer jag att delge er nedan är med risk för egen hälsa - när fru Cm läser det här, och jag vet att hon smygläser min blogg, så kommer jag bli kölhalad då jag redogjort för hennes patenterade Bolognese...

Spaghetti med köttfärssås kan väl aldrig bli speciellt spännande eller? Jag har testat maträtten vid ett otaligt antal tillfällen i Italien och även ätit det vid ett flertal tillfällen i Bologna men där heter den inte Bolognese utan Ragu.

Rent krasst så finns det inget som mäter sig med fru Cm:s version av Bolognese - den är knappast traditionell men fan så mycket godare än vad jag ätit i otaliga städer i Italien.
Receptet nedan är apjobbigt och det tar en jäkla tid men det är värt det- jag lovar!

Ingredienser för ett gäng personer:
1 kg köttfärs
3 stora lökar
4 dl rött vin
4 dl 4%-ig grädde
2 dl crème fraiche 5%-ig
3 msk tomatpuré
1,5 dl chilisås
0,5 dl ketchup
4 tsk kött/vinfond
2 lagerblad
6 klyftor vitlök
salt, peppar
Tabasco alt. Sriracha

Tillagning
1. Stek köttfärs och finhackad lök i en traktörpanna. Se till att finfördela köttfärsen så att det inte blir några klumpar.
2. Häll på vin, kött/vinfond, lagerblad och hälften av vitlöken. Låt det puttra ihop till nästan allt vin kokat in. Fuska inte och kör på för hög värme (då kokar du bara bort allt vin - det här ska ta en timme sisådär)
3. Ta bort lagerblad. Häll i grädde, crème fraiche, tomatpuré, ketchup och chilisås
4. Låt koka det ihop och rör hela tiden (tar säkert en 20 min eller något).
5. När nästan klart (ganska tjock konsistens): häll på resten av vitlöken, dutta i tabasco
6. Smaka av med salt, peppar och mer kött/vinfond, tabasco och eventuellt lite ketchup om du vill ha den "mer tomatig"

Naturligtvis så går det att köra på fetare grädde och CF men du kommer att bli tokmätt efter tre tuggor....

Servera med spaghetti, rör ned en rå äggula och lägg sedan över ragun -  strö över nyriven parmesan...

Till allt ovan dricker man naturligtvis rödtjut efter plånbok.

//Chef Cm

Edit 2016-01-21: Uppdaterade Carbonara-receptet med bild och det här är i särklass den godaste carbonara jag ätit. Jag började med att svetta vitlöken i smör- och oljeblandningen i fem minuter innan jag satte på pastavattnet. Efter fem minuter sänke jag värmen till 1,5 av 6 och i med panchettan som gosade sig utan att få stekyta. När det var 2 minuter kvar så stängde jag av värmen för panchettan och efter att pasta och ost var nedrört så tillsatte jag äggen. Otroligt krämigt och gott - fan jag kan ju det här! 

17 jan. 2016

Veckans inköp

Det har som bekant varit en rätt trist börsvecka och så även för familjen Chansar mests aktieportfölj. Hittills är vi ned sisådär 610 000 kronor i år men jag hänger inte läpp för det - det är ändå bara pengar...

Dysterkvistarna har varit i sitt esse i den här veckan och Royal Bank of Scotland skickade i veckan ut rekommendationen att sälja allt - det kommer att gå åt helvete och det mesta kommer att krascha. Även om jag kanske inte tycker att det är helt seriöst av RBS så uppskattar jag att de i alla fall är tydliga tillskillnad mot analytikerskrået som byter fot och riktkurser lite hipp som happ..

Men nu är det inte bara RBS som är ruskigt negativa om börsutvecklingen, även "experterna" uttalar sig i pressen. Och nej, den här gången är det inte Avanzas Hemberg som tycker till utan Peter Malmqvist. Peter tituleras "tung expert" i SvD men att göra precis tvärt emot vad Peter anser brukar vara rätt lönande på lite sikt.

Precis som förra fredagen så blev det lite småinköp. Den här gången var det faktiskt inte så spontant som det brukar då jag faktiskt hållit mig till vår strategi som tillåter att jag för varje 5 procent som börsen sjunker så får jag shoppa för 100 000 kronor av lånade pengar. När vi gemensamt beslutade om strategin så var börsen upp sisådär en 10 procent och vid köptillfället var vi ned med lika mycket vilket innebär att jag "får" belåna med upp till 400 000 kronor.


Efter inköpen så har vi 360 000 i belåning vilket känns helt ok då det motsvarar 4,8 procent av portföljvärdet. Jag har för avsikt att fortsatt utöka belåningen med 100 000 kronor för varje 5 procent börsen faller och vid en 50 procentig nedgång så har vi en belåning på en miljon. Det är mycket pengar men man behöver ändå ställa det i perspektiv. Under föregående år så "sparade" vi 490 000 kronor och sedan fick vi brutto 275 000 kronor i utdelning vilket innebär att det trots allt går rätt kvickt att reglera skulden om man så önskar.

Jämfört med tidigare år när vi legat tungt belånade så ska jag försöka att vara lite mer passiv än tidigare med att reglera belåningen. Även om några bloggläsare blir lite förvånade så blir vi faktiskt lite småstressade av att ligga belånade men om inte räntan drar iväg (just nu 1,75 med Private Banking-depå hos Avanza) så är det rätt enkelt att räkna hem med en genomsnittlig avkastning på dryga 4 procent.

Nåja - vad har shoppats den här gången då?

Det blidde:
100 Investor för 282,70 kronor
500 Sandvik för 66,30 kronor
200 Fortum för 12,81 euro

Om inköpen är så begåvade på sikt får tiden utvisa. Jag är väl medveten om den skyhöga blankningen i Sandvik men jag tycker ändå att det ser rätt billigt ut.
Och sedan så är jag ganska nöjd att Fortum har för avsikt att bränna av lite av sin stora kassa då de lagt ett bud på polska Duon. Trots det så tror jag att Finska staten kommer att förvänta sig bibehållen utdelning i år.
Investor? Kan det ens bli tråkigare? Nej, just därför...

"Trenden är nedåt"  konstaterar börsexperten Jonas Olavi och det är då vi shoppar..

Häpp!

15 jan. 2016

Pampigt!

Om det inte hade varit så tragiskt för Kommunals medlemmar så hade den senaste tidens skriverier varit rätt underhållande och jag kan inte påstå att jag är direkt förvånad. Jag är rätt övertygad om att det pågår en febril aktivitet i motsvarande förbund och föreningar och högst upp på dagordningen står Damage Control så att inte de också blir kölhalade förutsatt att Aftonbladet gör en följetong av sina granskningar.

När Aftonbladet publicerade sina första artiklar om Kommunal så tyckte jag initialt att det var en storm i ett vattenglas då vidlyftig representation snarast är ett faktum när fack- eller kommunala företrädare sammanträder.


Det där med att driva krog- och konferensverksamhet är inget unikt för Kommunal som fackförbund även om jag aldrig förstått varför det är så populärt bland fackförbund och politiska intresseorganisationer. Och det där med "Porrskandalen" tycker jag mest är kvällstidningsjournalistik - visst är det högst olämpligt men nu var det var inte Kommunal själva som anordnade showerna utan en fristående aktör som vid två tillfällen bokat in den svenska porrstjärnan Puma Swede. Vad Johanna, som hon egentligen heter, gjort på scen har jag ingen aning om men jag är rätt övertygad om att det inte var något pornografiskt ur ett juridiskt perspektiv utan endast någon lättklädd och patetisk dans.

Nej, det som förvånar mig är att Kommunal har varit exceptionellt oskickliga på att driva sina verksamheter och bolaget med det passande namnet HB Lyran har under de senaste fyra åren gått med 320 miljoner i förlust. Och sedan kan man även vara lite konfunderad över om medlemmarnas avgifter ska finansiera hobbyprojekt som kokboksskrivande och matlagningsprogram framför sänkta medlemsavgifter. Mest illa tycker jag att de driver bolaget Lyran som Handelsbolag då det endast kan finnas en orsak till det - att slippa den insyn som ett aktiebolag medför.

Medlemmarna i Kommunal är i allmänhet personer som har låga inkomster och medlemsavgifterna, exklusive a-kassa, ligger mellan 101 - 575 kronor där den högsta avgiften är för de medlemmar som tjänar mer än 34 767 kronor i månaden och jag inbillar mig att det är rätt få av Kommunals medlemmar som har en lön som överstiger det.


Naturligtvis blev det ett jävla liv bland medlemmarna när Aftonbladet började pumpa ut sina artiklar. Förutom ovanstående så har pamparna gratissemestrat på sin konferensanläggning och sedan så har det varit vidlyftig representation både inom Sveriges gränser och utomlands. Hur man skattetekniskt kommer undan med "Inspirationsresor" till London och kan bo på riktigt bra hotell och äta på dyra restauranger vill jag gärna veta. Om jag hade gjort något motsvarande på mitt bolag så är jag övertygad om att jag skulle åka på förmånsbeskattning vid en eventuell granskning.

När Aftonbladets avslöjande briserade så gjorde sig Kommunals ordförande Annelie Nordström sig snabbt oanträffbar och kassören Anders Bergström fick agera bondeoffer. Den där taktiken att göra sig oanträffbar och offra någon medarbetare kan fungera men det är tveksamt om det kommer att fungera denna gång då Aftonbladet pumpar vidare med tveksamma lägenhetsförmedlingar.

Tidigare idag så framkom det att Kommunal förmedlat ett stort antal lägenheter till sina chefer, ledande socialdemokrater och diverse LO-toppar men inga lägenheter har lämnats till bostadsförmedlingen. Kommunal försvarar sig och hävdar att förmedla lyxvåningar till sina höga chefer är en förutsättning för att kunna rekrytera kompetenta medarbetare - trist att man inte blev fackpamp för i min bransch så är man så illa tvungen att skaffa egen bostad om man flyttar till annan ort.


Under dagen framkom det även att en av de personer som fått en lägenhet via Kommunal är Margot Wallström. Margot är en rutinerad politiker och gick snabbt ut i media och hängde ut Kommunal och ordförande Nordström - allt för att rädda sin egen rumpa. "Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.". - Jo tjena Margot, du är 61 år gammal och tycker att det är fullkomligt normalt att man får en hyresrätt inne i centrala Stockholm när man ber om det? Att Stockholmarna ställer sina nyfödda barn i bostadskö har av någon anledning gått dig helt förbi..

Jag blev rätt besviken över att Margot Wallström valde att göra comeback i Socialdemokraterna under valrörelsen. Jag var övertygad om att hon skulle bli ett dragplåster för Sossarna men med facit i hand så kan vi konstatera att hon snarare blivit en kvarnsten för dem med tanke på de utrikespolitiska grodorna.

Att Margot slog i den sista spiken i ordförande Annelie Nordström kista torde vara rätt klart. Frågan är om Margot själv kommer att klara sig helskinnad undan?

Jag poppar lite mer popcorn och ser fram emot en spännande helg.

12 jan. 2016

Frihet och mer tid

Ökad frihet och mer egentid är ett genomgående mantra om man surfar runt ett par minuter bland ekonomibloggarna.

Majoriteten av oss vill slippa tvånget att yrkesarbeta och disponera vår frihet som vi själva behagar.

När jag för några dagar sedan postade inlägget Trängselskatt då jag ondgjorde mig över skattehöjningen och politikernas oförmåga så fnissade jag lite försynt över att samma bloggare som vill få mer tid och uppnå en ökad frihet symtomatiskt anser att bilen är en fullkomligt onödig merkostnad. Några av ekonomibloggarna är så snusförnuftiga och hävdar att vara bilfria är det bästa val de gjort och samtidigt snålar de som fan för att uppnå sin frihet och egentid - om 5, 10, 20 år...


Visst, det är ohyggligt dyrt att äga och köra bil i Sverige men jag anser att fördelarna uppväger nackdelarna då du till stor del uppnår den högt aktade friheten och tidsbesparingen som vi alla eftersträvar.

Om inte mitt parkeringsgarage hade en begränsad takhöjd och att de där monsterbilarna hade så kass prestanda så hade jag nog valt att köra omkring i en Hummer eller liknande. Då min arbetsplats företrädesvis är på Södermalm så skulle jag njuta över alla som förbannade mig över mitt bensinslukande monster - kanske inte direkt vuxet men jag tycker sånt där är rätt kul..

Brum brum..

10 jan. 2016

Starkt av Walmart

Precis som mina inköp i den globala detaljhandelskedjan Walmart så är inte det här inlägget kanske helt vältajmat då Walmart backade med 2,29 procent i fredags.
Men Walmart har faktiskt fått en liten revansch under föregående vecka och är den aktie som utvecklats bäst eller rättare sagt den enda aktie på Dow Jones Industrial Average som utvecklats i positiv bemärkelse den senaste veckan.


Walmart behöver sannolikt ingen närmare presentation men helt kort är det världens största globala detaljhandelskedja med en omsättning på nästan $500 miljarder med 2,2 miljoner anställda fördelat på över 11 000 butiker i 27 länder världen. Walmarts huvudsakliga marknad är i lågprissegmentet och arbetar för att vara billigast inom alla områden - det är inte direkt Östermalmshallen vi pratar om..

Walmarts aktieutveckling har varit riktigt usel under 2015 och har sjunkit med nästan 30 procent. Orsakerna till den trista utvecklingen är många men primärt beror det på att Walmart beslutat att höja minimilönerna från $9 till $10 under 2015 med ytterligare höjningar under 2016. Sedan så har ett globalt företag som Walmart negativt påverkats av den starka dollarn, en negativ påverkan som vi även ser i t. ex. Proctor & Gamble.

På sikt så kommer kanske inte höjningen av minimilönerna vara negativt för oss aktieägare. Walmart lider av att personalen inte alla gånger är helt engagerad och det är rätt vanligt med tomma hyllor vilket resulterar i en försämrad försäljning men med fler välbetalda och engagerade medarbetare så hoppas Walmart att de kan vända trenden. En annan aktivitet som kostat oss aktieägare en hel del pengar under 2015 är Walmarts satsning på e-handel och de har seriöst tagit upp kampen mot Amazon på allvar. Förhoppningsvis så kommer kostnaderna för e-handeln successivt att minska under 2016-2017.


Vårt eget insteg i aktien Walmart var allt annat än vältajmat och aktiekursen i depån har grinat irriterande rött sedan våra inköp. Jag var väl medveten om de negativa aspekterna som jag nämnt ovan men jag trodde benhårt att kapitalet tidigare skulle söka sig till defensiva positioner. Walmart är en s.k. Safe Haven när allting i övrigt brukar gå åt helvete på börsen och nedan är en graf över de senaste tio åren och notera 2008-2009.

Nu är det en rätt klen tröst att jag fått ett visst stöd för mitt resonemang då alla övriga innehav har åkt störtlopp den senaste veckan och jag kan faktiskt bli lite orolig att Walmart utvecklat såå starkt - är det så många som är positionerade för ett uselt 2016?

8 jan. 2016

Veckans inköp

Alla seriösa investerare anser att man ska upprätta en strategi för investeringar och hålla sig till den för att inte ryckas med i tillfälliga kursrörelser och göra en massa dåliga affärer.

Som seriös investerare så har även jag någon form av strategi eller i fall några riktlinjer jag ska hålla mig till. För mindre än en vecka sedan så postade jag inlägget Årsbokslut 2015 där jag hade kommit fram till följande:

"Vi har haft en ambition att successivt öka på andra marknader än i Sverige då vi inte vill vara allt för beroende av utvecklingen i Sverige när vi väl flytt utomlands."

Och

"Investeringsmässigt kommer vi i början av 2016 hålla en relativt låg profil förutsatt att vi inte får några ordentliga börskorrigeringar. Vi inleder året med 183 000 kronor i belåning och vi vill ogärna ligga mer än 200 000 kronor i belåning så att vi har muskler om det inträffar något riktigt börsras."



Förhåller jag mig då till detta?
Nä, naturligtvis så kunde jag inte hålla fingrarna borta och jag köpte lite fler svenska aktier till portföljen. Den enda trösten är att jag köper lite mindre poster än tidigare om vi fortsatt får en ännu tråkigare börs.

100 Hennes & Mauritz inhandlades till kursen 279,20 kronor.
100 Investor inhandlades till kursen 288,00 kronor.
200 Swedbank inhandlades till kursen 177,00 kronor.

Riktlinjer och strategier i all ära men jag Chansar mest...

6 jan. 2016

Trängselskatt

Den 1 januari i år så höjdes den rätt avskydda trängselskatten för fordon som körs in i och ut ur Stockholms innerstad måndag till fredag mellan 06.30 och 18.29.

För att åka in och ut genom Stockholms innerstad blir du skinnad på 70 (!) kronor förutsatt att du åker under normala tider. Om du nu försöker undvika innerstan och tar Essingeleden så blir du 60 kronor fattigare för en tur-och returresa. Om vi nu förutsätter att man normalt arbetar 22 dagar i månaden så innebär det en kostnad 1320 - 1540 kronor i skatt bara för att ta sig till och från jobbet i bil - sedan tillkommer naturligtvis de vanliga omkostnaderna för bil, försäkring och drivmedel.

Går man in på Transportstyrelsens hemsida så kan man läsa att "trängselskatten syftar till att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar". Problemet är att trängseln i Stockholmstrafiken är en konsekvens av politikernas oförmåga att faktiskt ta tag i problemet och det är lättare att köra strutsprincipen och tvinga mindre bemedlade personer att nyttja andra färdmedel även om det kan få långtgående konsekvenser för den lilla människans vardagsliv.


För inte så länge sedan så var det miljömupparna som lyckades förhala byggandet med Förbifart Stockholm trots att Statsminister Stefan Löfven dyrt och heligt lovade att Förbifarten ”inte var förhandlingsbar”. Dessvärre för oss skattebetalare kom S och MP inte överens inför valet och man förhalade helt enkelt projektet till en kostnad av 4 miljoner per dygn. Totalt sett kostade firma Romson/Lilla Fridolfs krumbukter oss skattebetalare 260 miljoner kronor helt i onödan.

Trots att det bara är Albanien och Sverige som i Europa saknar ringleder kring sin huvudstad så kan jag inte bara hacka på Miljöpartiets verklighetsfrånvarande politik. Politikernas oförmåga att hantera problemet med den ökade trafiken sträcker sig tillbaka 30 år i tiden. Vem minns inte överenskommelsen om Dennispaketet som Sossarna bröt i februari 1997 eller senare tramsigheter med Österleden som utretts sedan 2005 och kan i bästa fall färdigställas 2030!

Men va fan, ni har ju tunnelbana i Stockholm så vad gnäller ni för? Jo, tunnelbana och övrig spårbunden trafik fungerar oftast relativt ok men problemet är att tvärkommunikationer är urusla och det är inte ovanligt att det tar 1-1,5 timmar för en 08:a att ta sig till jobbet, enkel resa, och därför behöver många bilen för att få vardagslivet att gå ihop med dagishämtningar och liknande.

Rent egoistiskt så kunde faktiskt höjningen av trängselskatten vara positivt för herr Chansar mest. Jag har som bekant råd med den här typen av skatter och skulle trafiken minska något så är det bara en bonus. Men inte ens jag kommer att kunna dra nytta av ökningen av trängselskatten. Visst, initialt kommer säkert trafiken att minska en smula men vi kommer snart att komma tillbaka till tidigare trafiknivåer då folket helt enkelt inte har något annat val för att få ihop vardagslivet. Enligt en färsk Sifoundersökning så kommer 48 procent att köra lika mycket som tidigare och tittar vi på resultatet vid införandet av trängselskatterna så minskade bara trafiken under ett par månader för att snart vara tillbaka på tidigare nivåer.


Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att jag än en gång tvingas betala för politikernas oerhörda inkompetens.

Som grädde på moset så höjdes även skatten för bensin och diesel med dryga 60 öre per liter vid årsskiftet. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att inte höja skatten på bensin. Det löftet bryter man nu. "Men förutsättningarna har också förändrats", enligt finansminister Magdalena Andersson - näru Maggan, inget alls har förändrats förutom att ni hoppat i säng med miljöpartiet - ett parti som absolut inte ska sitta i regeringsställning utan endast i opposition där man slipper genomdriva de mest sjövilda idéerna...

Regeringen har också föreslagit att skatten sedan automatiskt ska höjas med cirka 4 procent varje år. Det betyder att Sverige kan ha världens högsta dieselskatt vid 2017 och den högsta bensinskatten vid 2019.

Suck - inte undra på att man sneglar utomlands vid pensioneringen...

3 jan. 2016

Årsbokslut 2015

Då var det dags för mig att sammanfatta börsåret 2015.

Som jag nämnt i tidigare inlägg så har vi i år inte legat helt rätt med våra investeringar då "folkaktierna" utvecklats svagt i jämförelse med Mid- och Small Cap.

Även om det känns surt så kommer vi fortsatt ligga kvar i storbolagen då vår marknadstro är att de kommer att vara något mer stabila när det väl blir dags för lite utförsåkning på börsen. Eventuellt kommer vi att snegla på att ta in några "kryddor" i portföljen trots att de historiskt sett varit en dålig investering för oss.

Portföljvärdet per den sista december uppgick till 7 470 892 kronor när nuvarande belåning på 183 552 kronor är borträknat. Det innebär en ökning med 712 171 kronor jämfört med föregående år vilket motsvarar 10,5 procent. Vid en första anblick så ser det helt ok ut men rensar man resultatet från insatt kapital och återinvesterade utdelningar så är resultatet för året upp ett par procent vilket vi inte är så nöjda med.



Investeringar och utdelningar
Under 2015 har vi varit mer aktiva än på länge och köpt ett antal aktier som vi har för avsikt att behålla under en längre tid. Under året så har vi även köpt och sålt Fiskars och Africa Oil som inte redovisas nedan. Vi har haft en ambition att successivt öka på andra marknader än i Sverige då vi inte vill vara allt för beroende av utvecklingen i Sverige när vi väl flytt utomlands.


Tyvärr så har våra investeringar i Proctor & Gamble och Walmart varit feltajmade och min marknadstro, väl medveten om den starka dollarn och ökade minimilöner, att kapitalet skulle söka sig till internationella konsumtionsbolag har inte visat sig vara helt rätt även om nu Proctor & Gamble har repat sig en smula.


Årets bruttoutdelningar uppgick till 278 341 kronor vilket vi är mycket nöjda med. Det är en ökning med 13,6 procent och resultatet översteg vår målsättning som var en utdelningsökning med 10 procent för året 2015.


Bloggande
Det här är mitt andra år som bloggare och jag tycker fortfarande att det är fantastiskt kul.
När jag började med bloggandet så var det ursprungligen en mycket egoistisk handling. Jag har genom åren varit otroligt dålig med att dokumentera våra investeringar och det i kombination med att jag verkligen avskyr Excel så fanns det tidigare inget dokumenterat förutom transaktionsloggarna som är rätt trista att läsa.

Jag är väl medveten om att den här bloggen inte är en av de mest välbesökta men jag blir ändå fascinerad och smickrad över antalet besökare som jag ändå får. Mitt första inlägg skrev jag den 31 augusti 2014 och jag kan konstatera att nu har jag lika många besökare per vecka som jag hade under hela 2014.

Nu är det kanske inte antalet besökare som är så spännande även om jag ibland får lite panik när trycker på publicera-knappen - där gick ytterligare ett svammelinlägg iväg som rätt många faktiskt kommer att läsa...

Nej, det som är absolut roligast med bloggandet är alla trevliga och informativa kommentarer! Jag är otroligt glad och många gånger smickrad över den återkoppling jag får via kommentarsfältet. Trots att jag inte är helt PK, något provocerande och hackar gärna på snålbloggarna så har jag inte fått några som helst elaka kommentarer - vart är det där omtalade näthatet?

2016
Vad har vi då för målsättningar för 2016?
Precis som föregående år så har vi bara en målsättning för det kommande året och det är att direktavkastningen ska öka med minst 10 procent.
Med takt med att  kapitalet ökar så krävs det förutom återinvesteringar av utdelningar även ett rejält sparande om målet ska hållas.

Under 2015 så har investeringstakten varit högre än på många år men en av våra högutdelare, NCC som stått för 4 procent av direktavkastningen, kommer att slopa utdelningen för 2016 så vi får nog jobba på ordentligt om målet ska uppfyllas.

I övrigt har vi inte satt upp några mål för 2016. Depåvärdet fluktuerar ofta med hundratusen per dag och något seriöst sparande har vi som bekant inte.

Sparande enligt familjen Chansar mest är de pengar vi flyttar över till aktiedepån och vi anser att amorteringar och liknande är vardagsomkostnader. Vi kommer i år att börja amortera på vårt franska bolån med ca €5 000 vilket naturligtvis kommer att minska överflyttningarna till aktiedepån i motsvarande utsträckning.

Sparandet för 2015 var fantastiskt bra och uppgick 490 000 kronor. Även rensat från årets bonusutdelning på 195 000 netto så uppgick sparandet till nästan 25 000 kronor i månaden och det är rätt tveksamt om vi kan hålla den nivån under 2016.


Investeringsmässigt kommer vi i början av 2016 hålla en relativt låg profil förutsatt att vi inte får några ordentliga börskorrigeringar. Vi inleder året med 183 000 kronor i belåning och vi vill ogärna ligga mer än 200 000 kronor i belåning så att vi har muskler om det inträffar något riktigt börsras.

God fortsättning på er! 

1 jan. 2016

Månadsrapport december

Månadsrapport december
Depåvärde - 7 466 933 kr (-4,5 %)
Bruttoutdelning – 6 596 kr

En något mer krystad månadsrapport än vanligt då vi varit och semestrat under julledigheten. Hur många av er gick UPP klockan 05:30 idag? Vi gjorde det och vi tyckte ohyggligt synd om oss själva och sedan var det där förbaskade planet som skulle ta oss hem ändå försenat - typiskt!

Under de två senaste veckorna så har vi ägnat Sverige i allmänhet och börsen i synnerhet lite tid och roat oss med annat och därför är jag nu rätt förvånad över att december utvecklats så svagt - betydligt sämre än historiskt.


Visst, det har kanske inte varit helt slugt att ligga tungt i "folkaktierna" i år men den här utvecklingen var nog sämre än vad vi förväntat oss och depåvärdet minskade med ca 4,5 procent jämfört med föregående månad.

Vi tar det i procent för att det i reda pengar är så ohyggligt trist...

Portföljförändringar
Under månaden har vi shoppat på oss 250 HM för 307,20 kronor och 300 Swedbank för 178,50 kronor i övrigt ligger vi lite lågt med investeringar då vår belåning i nuläget uppgår till 183 000 kronor.

Utdelningar
Vi har under december månad erhållit 6 596 kronor i utdelningar från Johnson & Johnson McDonald´s och även Orange som kom in på kontot den 30 december.

Sparande
Inget alls denna månad. Som bekant så har vi bloggare lite olika definitioner på vad sparande egentligen innebär. Familjen Chansar mest anser att sparandet endast är den summa vi flyttar över till Kasinot, dvs. vår aktiedepå. Då vi semestrat rätt hårt under december så låter vi överskottet ligga kvar på våra lönekonton för att reglera de kommande semesterrelaterade räkningarna som av någon anledning alltid blir mycket högre än vad vi beräknat - om det mot förmodan blir något över så boostar vi överföringen i januari (fan
tro´t)..

Det är även dags för årssammanställningen för 2015 och det inlägget kommer inom kort då det krävs lite räkneövningar och allmänna reflektioner.