6 aug. 2016

Risk/Reward

Jag firade svärfars födelsedag häromdagen vilket var riktigt trevligt. Vi firar sällan födelsedagar men fyller man jämt så är det bara att gilla läget även om jag blir gråtfärdig över hur dyrt det är med anständiga hotell i Sverige. Närmare tvåtusen spänn och ett par drinkar på det så är det 2 500 på nolltid.

Mot förmodan så har fru Cm stått ut med mig i snart 25 år så jag känner mina svärföräldrar rätt bra vid det här laget. Det är rätt avslappnade tillställningar och när alla andra gäster åkt hem så kommer den där whiskyflaskan fram och under tidiga morgnar blir det ännu mer alkohol som man definitivt inte behöver just då. Det där med "varannan vatten" är vi rörande överens om att det bara är trams.

Även om vi aldrig pratar pengar i direkta termer så har vi ändå en rätt bra uppfattning om varandras ekonomi. Svärföräldrarna är medvetna om att vi knappast svälter men svärfar var länge orolig över att vi shoppat ett boende i Frankrike - "ojojoj, vad vet ni om den franska bostadsmarknaden?". Av någon anledning så är det inte lika illa med alla sportbilar vi ägt genom åren men och andra sidan brukar han ju låna dem...


Svärföräldrarna är snart båda pensionärer och de kommer att få en fantastisk pension. Båda har varit framstående personer inom sitt yrke och de kommer under de närmaste 10 åren få en pension som motsvarar vad vi tjänar som yrkesarbetande och vi är inte direkt underbetalda enligt mitt tycke.

Tidigt i fredags morse, efter ett betydande intag av alkohol, så gled diskussionen in på aktier och investeringar i allmänhet. Svärfar nämnde att de hade en dryg miljon över på ett räntekonto efter en lägenhetsförsäljning och frågade mig om råd hur han skulle placera pengarna. För 20 år sedan hade jag glatt tipsat om enskilda aktier men med tiden så har jag lärt mig att det är bäst att hålla käften - jag vill inte vara orsaken till taskiga investeringar.

Jag har tidigare varit rätt skeptiskt till min svärfars aktieinvesteringar. Det är definitivt högrisk då han i allmänhet går in i råvaror eller i små förhoppningsbolag. Nu har det i allmänhet gått riktigt bra med hans placeringar men jag skulle aldrig våga göra något liknande.

Det blev en jäkligt lång ingress men det var för att påvisa att vi ur ett investeringsperspektiv skiljer oss rätt rejält. Svärföräldrarna har sitt på det torra med ohyggligt väl tilltagna pensioner och de sitter tryggt med obelånade fastigheter. Att spekulera i råvaror och volatila småbolagsaktier är helt ok för dem - går det åt helvete så är det naturligtvis surt men det påverkar inte deras vardagsekonomi i någon större utsträckning.

För egen del är vi till viss del i samma läge. Om vi skärper till oss en smula så skulle vi ha ett rätt imponerande överskott så länge vi yrkesarbetar men vi prioriterar det "goda livet" framför investeringar bara för att vi kan...

Och det är väl den tryggheten som ligger till grund för vår egen investeringsfilosofi.

En av mina absoluta favoritbloggare Gottodix bemötte för en tid sedan ett läsarinlägg som avsåg risk och pengamaskiner. Rätt många placerare och rådgivare utgår från Benjamin Grahams strategi att ha 50 procent aktiefonder, 30 procent hedgefonder och 20 procent räntefonder. Det är helt säkert en sund strategi för dem som vill förvalta sitt kapital men för oss övriga som vill kunna lämna arbetsmarknaden långt innan pensionsåldern så behöver man nog exponera sig för en större risk om man inte har en fantastisk månadsinkomst från sitt yrkesarbetande.

De där få procenten som en ren aktieportfölj i genomsnitt överavkastar blir rätt viktig över tid. Självklart så är jag medveten om att historisk avkastning inte är någon garanti över hur framtiden kommer att utveckla sig över tid men tittar vi på utvecklingen under de senaste 50 åren så känns det som om historiska rörelser tenderar till att upprepa sig.

Jag är väl medveten om att det kommer att komma börskorrigeringar som på kort tid kommer att kunna halvera vårt portföljvärde. Likväl är jag medveten om att det kommer att korrigeras inom 1-2 år och att tiden för korrigeringarna kortas med tiden. Jag får ibland kommentarer om "hur vi vågar" att alltid ligga fullt exponerad mot aktiemarknaden med tanke på vad som händer i världen. Visst, naturligtvis så finns risken att allt går åt helvete men jag är inte speciellt orolig.

För att minimera risk så investerar vi i allmänhet i stora och trötta bolag, en strategi som inte har varit helt fantastisk de senaste två åren men likväl så har vi fått en positiv avkastning. Nu för tiden så har vi har sällan några börsraketer i portföljen men och andra siden så slipper vi generellt sätt riktiga bojsänken.

En renodlad aktieportfölj kan vara ordentligt defensiv och förhållandevis vara lågrisk. Ska ni vill bygga kapital, och inte bara förvalta kapitalet, så är aktier det enda vettiga alternativet om placeringshorisonten överstiger fem år...

18 kommentarer:

  1. Det där med att ge råd om placeringar till andra.. En nära bekant bad mig om hjälp om att placera ett överskott. Nekade givetvis. Här fn inte ens plus på mina egna investeringarna. Att då ge råd när jag inte har en susning om vad som komma skall!? Sen att jag har noll koll gör det hela inte mycket bättre. Förlorare hellre mina egna pengar en andras. Så förstår att du inte ville ge råd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick en liknande fråga från en släkting som ville placera åt barnen.

      Mitt svar var att jag inte hade någon aning, men gav en lista på de aktier jag ägde (och repeterade återigen att jag inte har någon fantastisk investeringshistorik).

      För en tid sedan fick jag ett tack, så hade tur denna gång. (Jag repeterade samma brasklapp vid tacket.)

      Mvh

      Egon

      Radera
    2. Hej investeralitemera!
      Sunt tycker jag! Även om du skulle ligga rejält på plus med investeringarna så är det knappast någon garanti att det kommer att gå lika bra framöver. Jag blir alltid lika förvånad när personer tvärsäkert rekommenderar köp eller sälj och även i bloggsfären har vi ett gäng av dem.

      För snart 20 år sedan så var jag inte lika klok och rekommenderade en kollega att köpa aktier i bolaget TurnIT. Jag ägde själv TurnIT och min resa slutade med 98% i förlust.

      12 år senare blev vi kollegor igen och på fyllan frågade jag honom lite försynt hur det hade gått med hans investering i TurnIT. Helt fantastiskt fick jag höra - 50 procent i ökning men sen så hade han "tyvärr" tvingas sälja för att finansiera ett fastighetsköp.

      Phu!

      @Egon Investor - sunt! Jag tror jag ska lämna liknande "råd" framöver om jag måste!

      Mvh//Cm

      Radera
  2. "Den där whiskyflaskan" - ni har väl betat av mer än en under årens lopp? :-). Sorry, kunde inte låta bil.

    Dåliga skämt åsido: Tack för ett intressant inlägg. Jag håller med, även om jag inte agerar riktigt likadant själv, utan håller mig med en "fegisportfölj". Allt nytt sparande går dock in i fonder (främst olika aktieindexfonder) samt just aktier.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoja inte!
      Det har blivit en hel del tompavor under åren! :-)

      Tack för kommentar och jag hoppas att du får en fin helg!

      Mvh//Cm

      Radera
  3. Tusen tack för en riktigt läsvärd och bra blogg. Är själv en (för närvarende) blogglös utdelningsinvesterare som med stort intresse följer erat liv och leverne. Någonting som jag inte känner till att jag har läst i er blogg (kan ha fel) är detta med preferensaktier och hur ni ställer er till det. Nu verkar ni ju få en fin utdelning ändå men ni har en hel del kapital bakom er som många bara kan drömma om, och då ter det sig ju lockande att ha t.ex. 25% preffar som delar ut säg det dubbla mot t.ex. H&M. Vad är det som gör att ni undviker dessa? Själv ligger har med ca 20% preffar, främst akelius, balder, heimstaden och en slatt med sas. Och dessa boostar ju upp utdelningarna rejält, om man jämför med t.ex. J&J, McDonalds, Investor och andra trygga och tråkiga bolag som ligger runt en 3-4% beroende på inköpspris.

    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack H för en trevlig kommentar!

      Att vi inte investerar i preffar brukar jag avfärda med att jag är alldeles för kass som investerare och alldeles för dåligt påläst. Men efter att ha läst din kommentar så ska jag fan i mig ta mig i kragen och läsa på en smula. Jag gillar som bekant utdelningar och kan jag öka dem med ett par procent så skulle det vara rätt tacksamt.

      Du har precis fixat helgläsningen! :-)

      Trevlig helg!
      //Cm

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Intressant ovh välskrivet, likt alltid. Då knappt någon i min omgivning vet om att jag är en "investerare", är det ingen av mina närmaste som hatt frågat. Dock är det en, av mer ytlig bekantskap, som har frågat om tips och råd då denne har sett mig sitta med paddan i solen. Han visade respekt för mitt svar; att jag kan berätta hur allt fingerar och hur man kan tänka, men att därefter är det "all on your own".

    Självklart hade han hoppats på att jag skulle sitta med någon sorts gyllene kunskap därtill spåkula, men då jag berättade för honom att ingen vare sig vet vad som kommer att hända eller hur människor kommer att agera blev han häpen. Han hade nämligen fått höra annat av sin banktjänsteman...HA! HA! HA!

    När jag nämnde att en apa har större möjlighet till bättre avstavning än en överbetalt fondförvaltare på valfria svensk storbank trodde han inte på mig, men en snabb googling senare fick han bita i det sura äpplet:
    http://www.etc.se/ekonomi/apan-bast-pa-aktier-igen

    Mycket svammel nu, men jag tror att folk måste bli upplysta om HUR investeringar fungerar. Folk är rädda förr sådant de ej vet om och drar sig för detta (typiskt beteende från vår tid som jägare/"reptiler"), men kan man bara övervinna detta hinder kommer alla som vill hålla på med detta, men drar sig för att sätta sig in i det, få en mycket bättre ekonomi och dessutom mer trygghet genom att själv vara ansvarig för sin egen ekonomi (dvs. att man själv sköter allt; varje köp/sälj etc, och inte någon fondförvaltare).

    Om man vill, kan och orkar sköta någon annans portfölj är det bra. Bara båda parterna förstår spelreglerna!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det slut med det Cristofer!

      I och med lanseringen av din spännande bok om Marius så har du ju blivit en riktig kändis. Tidningarna står på kö och snart får vi se dig på SVT:s nyheter! Förutom att vara författare så kanske du kan knäcka lite extra som rådgivare? :-)

      Jag är glad över att du redan nu har fått in lägstanivån för att få boken på pränt men nu jagar vi 200 köpare! Kom igen nu vänner - sponsra Sofokles livsprojekt så att han får förutsättningarna att ägna sig till det här på heltid!

      //Cm

      Radera
    2. Hahaha, ja det kanske är som du säger; "slut med det".

      Jag kanske får klämma in något hett aktietips när nästa intervju är och sedan gardera mig med att "jag bara chansar men..."

      Jag blir glad att du gläds med mig och mycket riktigt sätter du huvudet på spiken; pricken över i:et; toppen på isberget etc. - det är 200 köpare som är nästa mål och detta är långt ifrån omöjligt. Många talar om min bok; tycker den verkar intressant och bara det; att "snacket går", vilket b.la. bevisas av att 6 bibliotek från diverse orter i Sverige har hört av sig, Akademibokhandeln vill köpa in den, ett avtal med Bokus, Adlibris m.fl är under "uppbyggnad" mm. visar att det inte är något dasspapper.

      Del 2 befinner sig just nu i skrivfas och all den fina feedback jag får, b.la. från dig, CM, gör att mer ved läggs på min brasa. Marius har mycket mer att berätta och i del 2 kommer det inte snålas på gripande skildringar. Giftemål, krig, dolkar i ryggen och mycket mer! Därtill kommer det antika Rom att målas upp med en rättvis bild, där den, av TV förmedlande bilden av ene ren, "frisk" och veckar stad sågas; ty staden var alltifrån detta. varje gatutörn stank av såväl svett som urin och avföring. Folk bodde bokstavligt talat på varandra; slogs om brödsmulor och mördade för mindre.

      Jag gillar inte att göra ngn...hmm, aktiv reklam på andras bloggar men...vi vet någon som gillar senan genre (historisk spänningsroman), sprid då gärna om mitt alster. När t.o.m. Eva Queckfeldt kommer med ett utlåtande som säger "en högst trovärdig skildring av ett romerskt arméliv" så är det inte ngt manus du hittar i botten av ett Kellog´s Froostiespaket! Boken är såväl spännans som bildande och jag vågar lova att man inte kommer bli besviken, speciellt inte om man har, om så minimalt, ett historiskt intresse.

      Tack för ditt svar, CM. Alltid roligt och bra(!) att du prioriterar oss läsare;)

      /Sofokles, a.k.a. "Cristofer"

      Radera
    3. Jag har av någon outgrundlig anledning rätt många besökare och sidvisningar per vecka.
      Fantastiskt kul men jag undrar rätt ofta varför. För att vara en "ekonomibloggare" är jag rätt kass på det här och jag flyter gärna ut och tycker till om diverse.

      Men jag kör inte med någon reklam på bloggen och skriver inte några sponsrade inlägg.

      Därför har jag inga betänkligheter när jag ogenerat gör "reklam" för ditt bokprojekt.

      Jag tycker att det är fantastiskt kul när en bloggkollega har gjort det vi många drömmer om - att skriva en skönlitterär bok som inte är någon halvmessyr.

      Och Sofokles - jag hoppas att du vet att du är välkommen alla dagar i veckan att göra "reklam" för dit livsverk i kommentarsfältet.

      Mvh//Cm

      Radera
  6. Ger heller aldrig några råd! Jo, ett råd brukar jag ge nämligen det - då man inte vet om man skall köpa eller sälja - att 'köpa/sälja hälften'...
    Har heller aldrig några 'börsraketer' utan bara gamla gedigna, solida, stora, bra avkastande bolag i portföljen. Skulle de bolagen krascha, ja då kraschar hela Sverige (utom graniten och gnejsen) och det hjälper inte var du har pengarna placerade (såvida de inte ligger i madrassen...).
    Även jag väljer aktier framför preffar då aktier är snabbare omsättningsbara.
    Hoppas att du och fru Cm har haft en fin sommarsemester!
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Sunt! och jag brukar göra precis som du när det kommer till köp och sälj - köp/sälj för havla beloppet. Man blir aldrig riktigt nöjd men och andra sidan blir man inte heller helt missnöjd.

      Du har varit en investerare i många år och jag anar att du förvaltar ett större belopp. Med åldern och i takt med att kapitalet växer så inbillar jag mig att många av oss drar sig till lite tyggare investeringar. Som bekant gör det mer ont att förlora pengar än vad man blir glad över att tjäna dem.

      Tack Gunilla och jag hoppas du själv har haft en kanonsommar på "kobben"

      Mvh//Cm

      Radera
  7. Jag måste säga att här är det skönt att vara differensierad. Sitter med minst 50% i utländska innehav och det tillsammans med valutafluktationer ger en himla skön krockkudde. Visst du får aldrig 50% i portföljen när svenska marknaden går som tåget men väldigt sällan -50%. Det passar mig. Mitt spekk är istället ränta på ränta, räcker för mig! Dagen efter brexit tex gick min portfölj ATH. Ger aldrig råd, det gör däremot andra. Vid senaste släktsittningen rådde mig i princip alla att sälja Eric (ett innehav jag precis köpt och råkade nämna) - skitbolag som gör allting fel tydligen. Men jag har bara betalat 8 EV/EBIT?? - det tycker jag är rimligt sa jag. EV/EBIT visste dom inte vad det var och där tog diskussionen slut. //Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, skönt sätt att avsluta en diskussion :)

      Radera
    2. gäller att fimpa snabbt och hårt! //A

      Radera
    3. Hej Anders!

      Skön kommentar!
      Även vi försöker diversifiera oss så mycket som möjligt även om vi i nuläget är lite baktunga i svenskt. Och en underbar diss! Inte någon av oss vet vad som kommer att hända framöver så det är bara till att shoppa på efter bästa förmåga!

      Ha en grym helg nu Anders!

      //Cm

      Radera