11 juli 2016

NCC och portföljförändringar

Jag brukar varje helg smälla av en skärmdump över portföljen och publicera alstret under fliken "Aktiedepå". Nu i helgen så bommade jag det då det är semestertider och jag var väl inte nykter nog men idag så såg jag att Avanza automagiskt har justerat mina anskaffningsvärden för NCC och Bonava.

Bonava delades ut av NCC den 3 juni och på Skatteverket hemsida kunde man tidigare läsa att information skulle komma senare hur man beräknar anskaffningsvärdet. Nu är det uppdaterat på på Skatteverkets hemsida går det att läsa följande:

"Utdelning från NCC AB. För varje aktie av serie A i NCC AB erhålls en aktie av serie A i Bonava och för varje aktie av serie B i NCC AB erhålls en aktie av serie B i Bonava. Lex Asea är tillämpligt."

Och

"Av anskaffningsutgiften för aktier i NCC AB, serie A, bör 66 procent hänföras till dessa aktier och 34 procent till erhållna aktier i Bonava AB, serie A. Av anskaffningsutgiften för aktier i NCC AB, serie B, bör 64 procent hänföras till dessa aktier och 36 procent till erhållna aktier i Bonava AB, serie B."

Vadå bör? Är det valfritt hur man väljer att deklarera sina affärer?

Under utlandssemestern har vi inte ägnat börsen någon större uppmärksamhet. Naturligtvis så bommade vi tillfället att shoppa första börsdagen efter Brexit men ett par transaktioner lyckades jag med trots långsam uppkoppling, plottrig mobiltelefon och ett "visst" intag av alkohol.

- 1000 aktier i Handelsbanken inhandlades i ISK till 91,05 kronor per aktie.

- Yara såldes från VP-kontot och återköptes i ISK med en mindre förlust.

- Förlusten i Yara utnyttjade jag till att flytta över ytterligare 250 aktier i HM till ISK till ett belopp av 243,90 kronor per aktie. Nu har jag fått över 1 100 aktier till ISK utan att behöva betala en massa skatt och det är något jag gärna undviker (och nej, jag röstar inte på Sjöstedt).

14 kommentarer:

 1. ISK? Skall ni flytta utomlands i framtiden är det väl dags att börja planera för det redan nu och inte handla i ISK utan i KF och helst utländsk KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus!
   Du har helt rätt i att man inte kan ha ISK när man skriver ut sig från Sverige och då är KF det bästa alternativet.
   För egen del är det tyvärr rätt många år tills vi har det kapital vi behöver så ISK funkar ett gäng år till.
   Och det trevliga med ett ISK är att det är rätt enkelt att sälja av och placera pengarna i en annan depå när det är dags - det kostar bara lite courtage...

   Ha en bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. @cm: ja "bör" är helt korrekt. Du vet såklart att riksdagen stiftar lagar (inkl. Inkomstskattelagen och övrig skattelagstiftning). Skatteverket tolkar de lagar riksdagen stiftat. Därav bör. Oftast har SKV rätt. Ibland inte. Om du, med stöd av lag, kan argumentera för 35/65 i stället för 34/66 och det är till din favör. Ja kör.. / lawyer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lawyer,
   Tack för din kommentar och nu inser jag varför SKV formulerar sig som dem gör.
   Jag kommer dock att följa deras "rekommendationer" då jag garanterat skulle förlora en eventuell tvist..

   Stort tack!
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Splittar som den här gör verkligen schablonbeskattade depåer/konton extra trevliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Skoja inte - jäklar vad bekvämt livet skulle ha varit om hela kapitalet låg i en schablonbeskattad depå..

   Anskaffningsvärde? Vem bryr sig... :-)
   Ha en bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. @Krösus Sork
  Varför övergå till Kapitalförsäkring? Är det för att Investeringssparkonto övergår till vanligt depåkonto vid flytt utomlands eller har jag missat några andra viktiga anledningar?

  Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte satt mig in i detta i detalj då jag inte närt några flyttplaner men vet att man inte kan flytta med sig ISK utomlands.

   Radera
 5. Hoppas semestern varit er tillgodo!

  Smart att sälj/köpa Yara och flytta innehavet. Dock, av smidighetsskäl torde väl KF vara bäst för utländska innehav (så slipper du allt själv med deklarationen) (?). Aja, det där har du säkert full koll på. Annars kan man ju alltid chansa (haha) på att Skatteverket inte kollar så noggrant;)

  Även jag har nu köpt på mig dryga 200st Yara och ser med stor tillit tillika förhoppning om att det är ett klokt och bra köp.

  PS. Fick du mitt mail? Skickade efter din kommentar på två inlägg tillbaka.

  Må väl,

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack filosofen och jag hoppas att du själv njuter av ledigheten.

   När det gäller ISK vs KF så tror jag att det är skitsamma för egen del.
   Jag har ett kapitalöverskott så jag *tror* att allting regleras automatiskt vid deklarationen och den utländska skatten kvittas mot avgiften.

   Nu hoppas vi på att Yara får en fin utveckling :-)

   Sorry! Mentalt så hade jag svarat dig men ser nu att jag bommat.

   You've got mail

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Hej och tack!

   Hmm...inget i min inkorg(?). Skickade nyss (kl 08:45) ett nytt mail. Ingen stress/press att svara. Emellertid, och paradoxalt sett till föregående mening, ser jag fram emot just det:)

   Mål väl och ta en champagnefeulle;)

   /Sofokles

   Radera
  3. Nytt försök!
   Du har väl redan lagt till mig i skräpposten :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  4. Känn dig dissa;)

   Nävars, nu kom det - TUSEN TACK!!!!!

   /Sofokles

   Radera