2 juli 2016

Månadsrapport Juni

Månadsrapport Juni
Depåvärde 7 462 677 kr (- 2,0 %)
Bruttoutdelning 8 174 kr

Trots att det blev en Brexit så var portföljnedgången i juni bara ned 2 procent vilket var lindrigare än befarat. Jag välkomnade en Brexit för att kunna köpa lite billigare men tyvärr så rekylerade det upp snabbare än väntat så jag hann inte med att göra några inköp i början av veckan. I måndags så var vi ned nästan 7 procent men nu så ser det det rätt dyrt ut igen.

Jaja, det kommer säkert att komma fler köptillfällen under sommaren.

Chansar mests portfölj första handelsdagen efter Brexit.  

Portföljförändringar
I början av juni så blev det lite småinköp och följande inhandlades till portföljen:
200 H&M för 250,30 kronor
500 SHB för 100,90 kronor
200 Kinnevik för 197,50 kronor

Aktierna köptes för lånade pengar och portföljbelåningen uppgår nu till 144 000 kronor vilket motsvarar 1,8 procent av depåvärdet.

Vi fick även tilldelat oss 100 aktier i AcadeMedia som avyttrades för 57 kronor på aktie.

Utdelningar
Vi har under juni månad erhållit 8 174 kronor i bruttoutdelningar och totalt för året så har vi fått 277 724 kronor brutto. Wal-Mart delade ut 1 416 kronor, Johnson & Johnson 971 kronor och McDonald´s 2 187. Och sedan så fick vi 3 600 kronor för rätterna i Kinnevik.

Sparande
Vi har varit genant dåliga på sparandefronten under våren men i juni lyckades vi i alla fall flytta över 20 000 kronor till depån. Juli ser rätt mörk ut utgiftsmässigt då det kostar på att semestra...

Övrigt
Trots Brexit så har vi inte ägnat börsen många minuter då vi susat fram i Tyskland i 240 blås mellan världsarven. Ja, när det inte har varit umleitung förstås och vägarbeten finns det mängder av under sommarmånaderna. Det har varit en hektisk första semestervecka men nu bor vi i ett riktigt fint hus utanför Épernay och dricker oss fulla på champagne i 4-5 dagar...

Champagneprovning är ett tungt arbete men vi offrar oss..

22 kommentarer:

 1. Tack för att vi får kika i din depå! Det är alltid lika trevligt och inspirerande, jag flinar varje gång jag ser utvecklingen på t e x Boliden och Intrum :)

  Vad landar den totala utdelningen på 2016 tror du? Räknade lite snabbt på att ni har ca 16 000kr netto i månaden med tanke på att pengamaskinen är i VP. Hur mkt i netto/mån är ditt minimum innan du slutar jobba?

  Imponerande maskin ni byggt ihop och det känns som snöbollseffekten börjar bli stor nu :)

  /Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gnetaren!
   Tack själv och visst kan man vara nöjd med ett köp som boliden :-)
   Tyvärr så har jag genom åren haft min beskärda del av motsatsen...

   Jag gjorde en liten prognos tidigare i år och då landade den totala utldelningen för 2016 på drygt 300 000 brutto vilket borde ge ca 17 500 kronor i månaden. Sannolikt blir det lite mer då jag lyckats flytta över en del till ISK under året.

   Hur mycket vi behöver för att sluta jobba har höjt med tiden. Från början så tyckte vi nog att 25 000 kr netto skulle vara tillräckigt men nu tror vi mer på 30-35000 kronor för oss båda. Orsaken är rätt enkel - det finns rätt många halvalkade pensionärer i Provence och vi kommer att göra dem sällskap om vi inte har aktiviteter som engagerar oss och som bekant så kostar allt som är dyrt en massa pengar...

   Ha en grymt bra sommar Gnetaren och tack för dina trevliga kommentarer!

   //Cm

   Radera
 2. Och fyra börsdagar senare är ni upp 400000 kronor. Det måste kännas helt galet? Är depåvärdet före eller efter belåning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   I mina månadsrapporter är det efter belåning men under fliken "Aktiedepå" så är det innan belåning.

   Ja, det är helt galet volatilt så man ska inte oroa sig för mycket när börsen går ned ett par procent..

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Hej, och tack igen för dina funderingar. Du har ju tidigare nämnt att du enbart kör aktier. Men, hur tänker du när du nått målet och tänkt leva på avkastningen? Kommer du fortsätta så, eller kommer du diversifiera med fler tillgångsslag? Själv känner jag att man blir lite "fegare" när det är den enda inkomsten, och att hedga med lite ränta mm blir då ett sätt att minska börsens humörsvängning. Hur gör du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Dan för kommentar!
   Och det där är en ytterst relevant fråga som vi faktiskt inte funderat så mycket över.
   Precis som du säger så kommer jag garanterat bli "fegare" när det kommer att vara den primära inkomstkällan. Idag så gör det inte så mycket om det rasar på börsen då vi normalt sett har ett månatligt överskott från yrkesarbetet.

   Jäkligt svår fråga det där - jag kommer att behöva ha fortsatt höga utdelningar men med mindre risk.

   Hur resonerar du själv?

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Fantastiskt roligt att du visar dina innehav. Det är riktigt inspirerande och man själv börjar längta ännu mer tills portföljen växer sig större!

  Ha en fortsatt trevlig semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och tack för en trevlig kommentar!
   Önskar dig en skön sommar!

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Men då befinner ni er i trakterna för de stora slagen vid Somme och vid Verdun som utspelade sig precis för 100 år sedan (första världskriget). Det vid Somme började den 1 juli 2016 och drygt 1.200 fransmän, engelsmän och tyskar omkom eller sårades. Vid Verdun var det i stort sett lika många unga män som dog. Ägna dem en stilla tanke i dessa tider då EU hänger lite på gärdesgården och då ni skålar för bättre tider! Vi har dem att tacka för mycket och det skall aldrig upprepas!
  Det finns mycket att se och minnas även utanför Världsarvslistan...

  PS Finns nog ingen anledning att oroa sig för aktieportföljen just nu. I alla fall inte mer än vanligt!Skål för den också!
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drygt 1,2 miljoner omkom eller sårades, ungefär 600000 allierade och 600 000 tyskar. Ber om överseende med mitt slarv med nollorna! /Gunilla

   Radera
  2. Hej Gunilla!

   Helt riktigt! I området kring Champagne stod flera av de stora slagen under första världskriget.
   Innan vi började med världsarvsjagandet så har vi tillbringat mycket tid i området och bara i slaget vid Somme så dog över 1 miljon människor. Nu är det några år sedan jag var där men jag kan verkligen rekommendera ett besök i Caverne du Dragon - man blir lika berörd som efter ett besök i Auschwitz.

   Lite mindre deprimerande besök i området är den fantastiska staden Laon som ligger högt belägen på en kulle. Förutom sin gigantiska katedral så finns det även en välbehållen tempelriddarkyrka som är värd att se.

   Nu är jag rätt övertygad om att du har läst boken ett flertal gånger men till övriga som läser det här svaret så kan jag rekommendera att man läser "På västfronten intet nytt" innan man besöker området.
   Erich Maria Remarque skrev boken redan 1929 men den håller än idag.

   Skål Gunilla och ha en fortsatt skön sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Hur kommer det sig att du sätter dina aktier på ett VP konto istället för ett ISK konto? Rent skattemässigt är det väl förmånligare med ett ISK konto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har han svarat på några gånger. Dom började på ett vanligt VP-konto före ISK fanns, och vill helst inte ta den skattesmällen att flytta.
   Vid en större sättning flyttas kapitalet till ISK. Typ så...

   Radera
  2. Tack Stringfellow!

   Japp - typ så :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Har ju en bit kvar till din nivå men skam den som ger sig ;)

  Lyckades med +2.19 för juni, förstår inte allt krissnack om brexit +3.82 senaste veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt jobbat To Fo!
   Själv är jag i princip plus minus noll för året men är rätt nöjd ändå :-)

   Brexit blev en gäspning men nu börjar rapportsäsongen och då brukar det bli lite spännande..

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Imponerande portfölj som vanligt CM. Visst, lite ner i juni men i långa loppet så...

  Njut nu av semestern och inte minst av lite god champagne =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack VtF!
   Champagne var fantastiskt och jag noterar att du kom undan Brexit fantastiskt lindrigt!

   Ha en grym sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 9. En stor inspirationskälla för mig som började med utdelningsinvestering för några månader sig. Har drygt 800000 investerat i diverse stabila aktier, en hel del preffar. Har en fondportfölj på ca 2 mille som gått sisådär som jag sakta men säkert säljer av till fördel för utdelningsaktier. Ser fram emot utdelningen som kommer framöver (prognosen säger ca 50000 kr/år). Värdet är det dock si och så med. Räknar med nedgångar under sommar/höst och kommer då köpa på mer. Man häpnar ju över vissa av dina aktier och att du på 4 mille har ca 3 mille värdeökning. Herregud alltså!

  Det är skönt att inte behöva stirra sig blind på värdeökningen/minskningen som man gjorde med fonder, utan istället kan fokusera på utdelningen. Ett annat mindset som jag inte har något emot.

  Fortsätt så, och njut av semester.

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en trevlig kommentar H!
   Det är precis så jag resonerar - det är fantastiskt skönt att kunna fokusera på utdelningarna och det gör inte så mycket om själva depåvärdet fluktuerar hundra tusen om dagen. Skulle jag tänka på att det var "riktiga pengar" så skulle jag bli knäpp(are) rätt kvickt och försöka mig på en massa dumma affärer.

   Jag önskar dig med en underbar sommar!

   Mvh//Cm

   Radera
 10. Tack för en fin blogg. Jag var lite orolig för Brexit jag också, men det blev inte så dramatiskt för mig som jag trodde. Jag har haft en bra spridning i indexfonderna där större delen av mitt kapital ligger. På aktiefronten har jag en direktavkastning på ca: 4% och jag närmar mig delmål 2, vilket är
  100 000:- tack för titten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en trevlig kommentar!
   Jag tror många av oss är rätt förvånade över hur lindrigt Brexit blev och jag hoppas att småspararna inte sålde när börsen öppnade och allt var rött.

   4 % är en kanonbra direktavkastning och jag hoppas att du tar delmål 2 inom kort :-)

   Mvh//Cm

   Radera