24 apr. 2016

Passivitet och privatekonomi

Vi har som strategi att alltid ligga fullt exponerad mot aktiemarknaden. Orsaken är rätt enkel då vi inte anser oss ha tillräcklig kunskap att kunna parera upp- och nedgångar och sannolikt säljer för tidigt och köper för sent. För oss som inte är några finanshajar så är det rätt bekvämt att förlita sig till utdelningarna som är relativt stabila oavsett börsrörelserna i övrigt för att få en rimlig avkastning på kapitalet.

Därför är jag något förundrad över varför vi är så passiva med investeringar för tillfället då vi tidigare i år köpt aktier på betydligt högre nivåer än vad vi kan köpa dem för nu. Visst, rent tekniskt så är vi väl fullinvesterade då vi arbetar med belåning men belåningen uppgår just nu till måttliga 40 000 kronor som snart är helt reglerat med tanke på kommande utdelningar och det är alldeles för passivt då vi bara betalar 1,70 procent i utlåningsränta och det smiskar man rätt lätt om man väljer att investera på OMX30.


Jag hade nog trott att Kinaoro, en eventuell Brexit, flyktingkrisen, och Grekland som i vanlig ordning kommer att behöva mer pengar skulle skicka ned börsen med ett 10 tal procent men icke - nedgången räknas i ett fåtal procent.

Hur vi kommer att agera de närmaste månaderna vet jag inte men det lutar åt fortsatt passivitet då vi historiskt sett kommer in i en period med svag utveckling. Hela vår plan på att lämna arbetslivet inom några år bygger på att vi kontinuerligt investerar i aktier med hög avkastning och det känns oerhört trist att sitta vid sidlinjen och bara titta på...

Privatekonomi
Rätt frekvent, och senast idag från 2020, så får vi kommentarer och frågor om vår privatekonomi och om inte upparbetat kapital borde vara tillräckligt för att lämna arbetsmarknaden.
För att vara en ekonomiblogg så skriver jag rätt sällan om vår privatekonomi då jag inbillat mig att det är rätt ointressant. Vi yrkesarbetar och inkomsterna är relativt konstanta och även om vi lever ett rätt avslappnat liv så brukar det ändå bli några tusenlappar över som flyttas till vår aktiedepå.

Rätt ofta får vi kommentarer att vi är dekadenta vilket jag tycker är rätt kul. Visst, om normen är vad snålbloggarna håller på med så lever vi naturligtvis ett slösaktigt liv men det är ändå under rätt kontrollerade former och vi brukar trots allt få en slant över när räkningarna är betalda. Självklart så borde vi ha en högre "sparkvot" men vi nyttjar tyvärr både alkohol och tobak som är rätt kostsamt och sedan så har vi valt att ha dubbla boenden och då drar utgifterna iväg rätt ordentligt.

Jag inser naturligtvis att med ett mer ekonomiskt leverne så skulle vi kunna lämna yrkeslivet lite tidigare och jag blir rätt matt i pälsen när jag inser att vår senaste AMEX-räkning är på ett sexsiffrigt belopp. Trist, men för pengarna har vi fått nya däck och service till bilen, lite flygbiljetter, rätt många och trevliga uteluncher och naturligtvis den där avskydda och årliga kortavgiften på 6 000 kronor...

Men depåvärdet på 7 500 000 kronor borde väl vara tillräckligt för att sluta knega? Nej, tyvärr är inte 7,5 mille speciellt mycket pengar när man väl sätter sig ned och räknar på det. Vår svenska bostad kostar oss i runda slängar 12 000 kronor i månaden i rådande låga ränteläge och det är en kostnad vi slipper om väljer att sluta yrkesarbeta och lämna Sverige. I Frankrike kommer vi undan något billigare - även om vi amorterar på det franska bolånet så är boendekostnaden, inklusive amortering, "endast" 8 000 kronor.

Vår nuvarande bostad i Frankrike är helt fantastisk men kanske inte helt optimal för ett permanentboende. För att inte bli några halvalkade pensionärer så behöver vi bo i ett arbetsläger (hus) med en mindre tomt som delvis sysselsätter oss om dagarna. Vi har redan nu insett att huspriserna i Provence blir snabbt absurda om man väljer att köpa sin bostad i närheten av medelhavet och vi tittar främst på hus några mil inåt landet. Men det är inte helt billigt det heller - då somrarna i Frankrike kan vara rätt varma så krävs det en pool för att överleva och vintrarna kan vara rätt fuktiga och kalla och det skulle vara trevligt att ha en öppen spis när det är som jävligast. Tyvärr så drar kostnaderna lätt iväg och innan vi köpt det boende vi önskar så kan vi inte ens räkna på hur mycket kapital vi kommer att anse oss behöva för att leva ett drägligt liv.

Vårt aktiekapital ligger för närvarande till 93 procent i en traditionell VP-depå och vi beskattas med 30 procent av utdelningarna. Netto kommer vi i år få ca 220 000 kronor i utdelningar vilket motsvarar ca 18 000 kronor i månaden och det är alldeles för lite om man vill leva ett någotsånär drägligt liv även om man väljer att till viss del tulla på sparkapitalet.

Jag vill inte vara någon dysterkvist men det är rätt lätt att konstatera att 7,5 miljoner är rätt lite pengar om man väljer att lämna yrkeslivet och en fast inkomst.

22 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av misstag så råkade jag radera dr Degs kommentar - ledsen för det och kommentaren är här nedan
      "dr Deg24 april 2016 21:40
      Har ni räknat på hur mycket ni kommer få i pension om ni slutar jobba om, säg, fem år? Om ni inte har alltför taskiga tjänstepensionsavtal, borde ni med era inkomstnivåer få en hyfsad slant i förmånsbestämd tjänstepension. För min egen del en betydande andel av den totala pensionen, men tyvärr Inte helt lätt att räkna ut i förväg. De två sista åren i yrkesverksamhet brukar ju räknas bort. Sedan räknas pensionen på de fem bästa av de sju sista åren...

      Vinet satt fint, förresten! :)"

      Hej dr Deg och jag ber om ursäkt för mina feta fingrar!
      Precis som du är inne på är det inte helt enkelt att räkna på pensionen - speciellt inte när man tänker att lämna arbetslivet tidigare än vad Pensionsmyndigheten anser. Självklart så kommer pensionen vara ett trevligt tillskott men det skulle inte förvåna mig om regeringen kommer att höja åldern för uttag av tjänstepensionen inom kort.

      Jäkligt kul att du uppskattade vinet! :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Hoppas du fortsätter blogg efter ni gått i mål också. Lär förvisso ta några år innan målgång men jag skulle gärna vilja läsa om livet efter :)

    Någon som har några bra tips på bloggar om livet efter en lyckad "exit"?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Erik

    fantastiska farbror fri gick nyligen i mål. :) tidigare hette bloggen frivid42

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sant men jag tänkte mig något annat än en snålbloggare. Inget illa menat :)

      Radera
    2. Hej Erik!

      Förutom frivid42 så känner jag faktiskt inte till någon i bloggsfären som valt att checka ut. Det är många som är rätt nära målet men majoriteten av dem är nog snålbloggare som kanske har det lite lättare då de i många fall siktar på en lägre summa innan de väljer att sluta att yrkesarbeta.

      Mvh//Cm

      Radera
  5. Det skulle vara otroligt bekvämt för er att sluta jobba med er nuvarande ekonomiska ställning om ni bara slutade med dumheter som att dra på er AMEX räkningar på 6 siffriga belopp och betala årsavgift på kort och annat stunt. Sen respekterar jag helt och fullt ert val att leva ett annat liv men det är inte för att 7,5 miljoner är lite pengar utan för att ni väljer att leva på "stor fot" både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej FFF

      Att du skulle tycka annorlunda är kanske inte helt överraskande.
      Nu är det rätt sällan vi har räkningar på sexsiffriga belopp utan det brukar bli en slant över när räkningarna är betalda.
      Storleken på den där foten beror nog på vilka referensramar man har - bland mina arbetskollegor och vänner så är vårt konsumtionsbeteende högst normalt.

      Mvh//Cm

      Radera
  6. Nu njuter du allt CM :-)

    Du brukar ju tråla efter stötta kommentarer från snålbloggare som anser att deras leverne är den enda vägen.

    Skönt att din blogg finns som motvikt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för kommentar

      Naturligtvis tycker jag det är ohyggligt kul när jag lyckas provocera en smula.

      FFF är dock för rutinerad och undviker betet..

      Mvh//Cm

      Radera
  7. Ja, man kan uppleva och njuta av mycket som är gratis eller nästan gratis här i livet. En bra princip är väl att bara lägga sina slantar på saker man tycker ger en något värde eller positiv energi tillbaka. Om det sedan råkar inkludera god mat, eleganta viner, dyra accessoarer eller resor rår man ju inte för... ;) Att ni lyckats bygga upp ett riktigt bra kapital samtidigt som ni lever (relativt) vidlyftigt tycker jag visar på att ni hittat en bra balans i tillvaron. Keep it up! Det inspirerar iaf mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack dr deg!

      Det är väl så vi försöker resonera - att hitta en rimlig balans i vardagslivet.
      Trots att vi bränner en del stålar på det "goda livet" så brukar det ändå bli en slant över vid månadsslutet.

      Uppskattar dina kommentarer och kul att du börjat skriva :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  8. Om en trivs med sitt arbete och liv finns det ingen poäng att checka ut bara för sakens skull. Det fina är att ni skulle kunna det, om ni valde att ha lägre kostnader. Det finns ett stort värde i det. Slippa ligga sömnlös på nätterna om det är skakigt på arbetsplatsen, t.ex. Ett slags "fuck you"-konto så att säga. Värt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ett "fuck you" konto:) Tror ta mej tusan jag ska byta namn på mitt ISK:)

      MvH Pengaregn

      Radera
    2. Hej fruminimera!

      Instämmer!
      Att inte oroa sig för ekonomin är ruskigt skönt när precis alla utgifter kommer på en gång.
      Även om jag är ytterst medveten om att kapitalet kan halveras på nolltid så är det rätt skönt att ha lite "fuck-off" kapital till godo :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  9. Jag har inte mycket pengar i aktier (ca 50-60000).
    Nu har jag satsat på endast utdelningsaktier, såsom H&M, Tele 2, Industriv, Castellum, Betsson och axfood.
    Är det bra eller helt kasst, ska jag slänga allt på Avanza Zero?
    Asså, jag är helt kass på sånt här, men tänker att det är kul när man får en utdelning, då känns det som att man har fått nåt utan att jobba :D
    Har ju tänkt mig investera utdelningar i aktierna igen, såsom Castellum som tydligen ska göra en emmission i juni, juli.
    Tänker, som du CM, snöbollseffekt, även om innehavet nu är långt ifrån ditt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. År 1982 köpte jag mina fem (5) första aktier! På den vägen fortsatte det med små köp lite då och då och så småningom lite större. Idag har jag aktier för drygt 3 MSEK i min depå och avkastningen drygt 100.000 SEK utgör min pension eller snarare 'grädden på moset' som tillåter mig att ha kvar mitt lilla hus i skärgården och en och annan resa under året samt lite 'dekadent leverne'.
      Jag vet inte hur gammal du är Belseful men jag tror att du är på rätt spår!/Gunilla

      Radera
    2. Hej Belseful

      I vanlig ordning så kan jag bara instämma med Gunilla - hon vet vad hon snackar om..

      Bry dig inte om storleken på kapitalet - det viktiga är att få den där snöbollen att börja rulla...

      Själv är jag en rätt kass investerare men det är ohyggligt mycket roligare att handla i enskilda papper än en indexfond.
      Och med tanke på din sansade och vettiga depå så skulle jag inte själv göra några förändringar.

      Mvh//Cm

      Radera
  10. Hej Belseful. Jag är i precis samma situation som du. Även jag har tänkt bygga upp en utdelningsportfölj. Nu vet jag inte hur gammal du är eller hur mycket du har tänkt spara. Men min plan är iaf att ha en grund med stabila aktier (som HM, Castellum, Investor, Nordea, Skanska). Utöver detta så har jag en mindre summa pengar i förhoppningsbolag (mest för skojs skull) samt investerar i bra bolag i Midcap. Brukar hålla mig ifrån Smallcap då det kan va lätt att gå på nitlotter och jag är själv inte jätteduktig på aktiemarknaden ännu.

    Så mitt tips är att bygga upp en bas, sen försöka hitta bolag som växer bra (och har gjort i ett antal år för säkerhets skull) så som ex. Intrum Justitia. Målet med portföljen kommer vara att ha något mellan 20-30 bolag. Lycka till :D

    SvaraRadera