27 feb. 2016

Frankrike eller Portugal?

I dagarna fick jag höra att ytterligare en bekant är nere i Portugal för att köpa hus och det är en permanentflytt som är på tapeten.

Under de senaste åren har ca 50 000 svenskar årligen valt att flytta utomlands, många för nytt jobb eller studier men den största mängden är pensionärer som vill flytta till värmen och till ett behagligare skattetryck.

Länder som Portugal, Spanien, Frankrike, Italien, Malta och Cypern är populära val även om majoriteten av mina bekanta har valt att emigrera till Portugal.
Att Portugal är ett populärt val är knappast någon nyhet och jag har ibland tvivlat på om vårt val att emigrera till Frankrike så fort vi har möjlighet har varit helt slugt.

Under senaste år så har vi rest rätt intensivt i södra Europa för att underhålla vår rätt nördiga hobby att bocka av UNESCO:s världsarv men även för att skaffa oss en uppfattning vart vi vill flytta när vi slutar yrkesarbeta. Vi har noggrant dammat av samtliga länder i Sydeuropa och så även Portugal, från Faro i syd till småhålor norr om Braga.


Portugal är fantastiskt vackert med trevliga människor och dessutom är det ohyggligt billigt att leva och bo. Även i turistiga områden kring Algarve är det möjligt att köpa ett riktigt bra boende för €150 000-200 000 och lokala hak där man får sig en tapa och gett glas vin för €1 finns det gott om.

Portugal är sjukt billigt, skattemässigt förmånligt men.. fullkomligt aptrist. Visst, till skillnad mot snålbloggarna så anser jag att med lite kapital så kan man göra vardagen betydligt trevligare men det räcker nog inte - en weekendresa då och då till Portugal är fullt tillräckligt.

Men Frankrike då? Återkommande läsare vet att vi redan har ett boende i centrala Nice. Det är en liten lägenhet i det mest exklusiva området och dessutom med en fet uteplats. Det är knappast billigt och kvadratmeterpriserna motsvarar en lägenhet i centrala Stockholm. Nice och Rivieran, i varje fall längs kusten, är allt annat än billigt och summa summarum är det nog motsvarande levnadskostnader som i Sverige.

Att vi valt att bo som vi gör beror på nuvarande levnadssituation - trots att vi bor på fel sida om Stockholm för att komma ut till Arlanda så tar det oftast inte med än 6 timmar att ta oss från dörr till dörr vilket motsvarar tiden för en 08:a att ta sig till landstället på Österlen förutsatt att man inte har en väldigt tung högerfot.


Men det är knappast i Nice vi kommer att bosätta oss permanent när vi väljer att lämna Sverige. Drar man sig någon mil bort från kusten så sjunker priserna markant, både på bostäder och för levnadsomkostnader. Visst, det är inte i närheten som i Portugal men det är betydligt billigare än i Sverige.

Ok då - det ÄR dyrare i Frankrike än i Portugal och har man jobbat upp en fet tjänstepension så är Portugal oslagbart då svenska kapitalinkomster och svenska privata tjänstepensioner är helt skattefria under tio år.

Men för vår del som siktar på att tidigt lämna arbetslivet vilket kommer att resultera i en urkass pension och behöver förlita sig till kapitalinkomster - är då Frankrike ett dåligt val?

Nej, inte speciellt - det är naturligtvis inte i nivå med Portugal men ohyggligt mycket bättre än i Sverige. För att göra en direkt jämförelse mellan skattesystemen så behöver man vara en utbildad skattejurist men i stora drag:

Inkomstskatt

Siffrorna ovan ljuger än smula då det franska skattesystemet tillämpar sambeskattning vilket ofta resulterar i ett väsentligt lägre skatteuttag än ovan.

Reavinstbeskattning
Kupongskatten är 15 procent jämfört med 30 procent i Sverige.

Reavinstskatten på aktier beskattas enligt ovan tabell men med följande skattereduktion - 50 procents reduktion av reavinsten medges på aktier som ägts mellan 2 - 8 år och 65 procent på innehav över 8 år.

Naturligtvis så finns det en mängd andra regler att ta hänsyn till men man kan lätt konstatera att det är betydligt mer förmånligt att leva i Frankrike än i Sverige - speciellt för oss som kommer att få en låg pension då vi planerar att sluta yrkesarbeta långt innan 65 och primärt leva på direktavkastningen.

Visst, det är billigare i Portugal men Frankrike är fan så mycket roligare och dessutom så skulle jag i Portugal se rätt lustig ut i flanellskjorta, keps, ett pétanque-kolt i ena näven och en ricard i den andra..

10 kommentarer:

  1. varför inte båda?
    Köp ett till ställe i Portugal bo där och sedan "semestra" i Frankrike?
    Under tiden hyr ni ut bostäderna till vänner när ni inte nyttjar dom? Jag och en kompis ska på mässa under september för just utlandsköp, planen är att gemensamt köpa ett ställe i Spanien.
    Vi har inte riktigt bestämt oss ifall vi vill hyra ut för omkostnaderna är relativt låga i vilket fall som helst.

    Mvh FAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej FAM och tack för kommentar!

      Det är absolut en idé men det blir rätt dyrt med två boenden när vi kommer att sakna inkomster.
      Kul att du funderar på Spanien och på bomässorna så kommer du att få massor av praktiskt information.

      Jag skulle dock vara rätt försiktig med att handla av en mäklare som inriktar sig på svenskar då det tenderar att bli något dyrare.

      Uthyrning har tyvärr rätt kostsamma kringkostnader så se intäkter från uthyrning som en ren bonus.

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Ang beskattningen.. Du jämför kapitalbeskattningen med svensk depå. Men ISK/KF är som du säkert vet betydligt förmånligare, frågan är om det t.o.m blir billigare än Frankrikes 15%? Finns schablonbeskattade sparformer i Portugal&Frankrike också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalle!
      Du har helt rätt att ISK är ur ett skatteperspektiv helt oslagbart!
      Men du kommer ned i en så pass låg skattesats att det kan vara värt det då du fortfarande har möjlighet att kvitta bort eventuella förluster.

      Mvh//Cm

      Radera
  3. Då jag är frankofil och har bott i Frankrike i många år är valet för mig enkelt. Svårt kanske att komma in i det franska samhället men kanske enklare idag än för 20-30 år sedan. Och man kan ju inte bara tänka på skatten (även om skatten spelar roll, medges!)! Själen måste ju få sitt! Frankrikes historia, litteratur och det franska köket är jag välbekant med men inte med Portugals. För mig är sådana vinklingar betydelsefulla för att jag skall kunna känna mig hemma. Glöm inte heller att efter ca 65 år bli man indirekt successivt mer och mer beroende av omvärldens välvilliga inställning. Det är inte bara att flytta och bo någonstans...
    Stort steg och svårt val men för mig är Frankrike självklart. Kanske någonstans i Rhone-dalen?
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar

    1. Då resonerar vi precis på samma sätt. Det ÄR dyrare i Frankrike men allt annat runtomkring har även det ett värde. Och jag tror att många med mig är rätt överens om att det portugisiska köket inte är det bästa i Europa :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  4. Men din tanke är att skriva ut dig från Sverige och folkbokföra dig i ett annat eu-land? Hade jag som du nämnt stora pensioner som väntar mig hade kanske Portugal varit ett alternativ. Har dock fått höra att svenska medborgare tar sig till den svenska ambassaden i Lissabon när de blir sjuka och behöver vård, problemet är att ambassaden inte har någon skyldighet att hjälpa till då de inte längre är folkbokförda i Sverige.

    Men för egen del skulle jag nog ha svårt att skriva ut mig från Sverige och skulle nog vara nöjd med 6 månader utomlands och 6 månader i Sverige. Får väl fixa mig en liten lägenhet i Sverige och en postbox om posten blir allt för mycket under tiden man är borta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Spara för Livet!

      Precis! Vår av sikt är att folkbokföra oss i ett annat EU-land då skatten är så mycket lägre.
      Naturligtvis så måste man betala för ett fullgott försäkringsskydd och det är inte helt gratis men trots det så blir det ändå mer pengar över i plånboken.

      Men varför inte att ta och skriva ut dig och sedan åk till Sverige över sommaren? Skatteverket är rätt tjuriga med "väsentlig anknytning" men det går ju alltid att hyra ett boende?

      Mvh//Cm

      Radera
  5. Wow! Hade ingen aning om hur skatterna såg ut i Frankrike, och att det var en så pass stor skillnad förvånade mig! Man är väl ganska inramad i våra vanor så kunskap som detta undgår än ganska lätt. Kul att du informerar kring detta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Utdelningsnissen!

      Naturligtvis behöver man vara skattejurist för att räkna fram den exakta skatten men bara genom en första överflygning så inser man rätt snabbt att skillnaderna är enorma!

      Mvh//Cm

      Radera