28 feb. 2015

Månadsrapport februari

Månadsrapport februari
Depåvärde - 7 709 100 kr (7,7%)
Saldo - 26 461 kr
Nettoutdelning - 0 kr
Affärer - +200 Fiskars

Inledningen av börsåret är den starkaste på 24 år och familjen Chansar mest är rätt svala med att tillföra något större kapital till börsen under rådande marknadsläge.
Dåpåutvecklingen under månaden har varit "ok" och värdeökningen uppgår till 7,7% viket motsvarar 552 902 kronor (visst är det motiverande att gå upp kl. 07.00 och sätta sig i köerna för att komma till jobbet?).

Det blev dock en affär under februari månad. 200 Fiskars inhandlades till depån och tiden får utvisa hur begåvat det var. Fiskars bokslutskommuniké för 2014 var knappast upphetsande men jag trycker nog att det är ett bra bolag med gott renommé - vem har inte en sax från Fiskars i kökslådan?

Sparandet under februari månad uppgick till 33 000 kronor vilket är helt ok då vi inte "sparar" utan det som blir över åker helt sonika in på aktiedepån. Vi har som jag tidigare nämnt ett ganska avspänt förhållande till nuvarande depåvärde och så fort sparkapitalet landar på depåkontot så omvandlas det till monopolpengar då vi är så medvetna om att vi i nuläget knappast kan leva på våra besparingar.

Om jag för ett ögonblick faktiskt omvandlar monopolpengarna till "riktiga" pengar så blir det snabbt rätt absurt. Under 2015 så har kapitalet ökat med 950 379 kronor - en helt ok ökning under två månader. Vad kan man då få för 950 tusen? Ptja, varför inte en begagnad Gallardo som gått 3700 mil?


Jag hoppas att inte fru Chansar mest läser det här inlägget få då är risken rätt hög att det står en Lambo i garaget framåt våren....

21 feb. 2015

Att äga ett utlandsboende

För oss soltörstande svenskar så har det i många år varit populärt att köpa ett eget boende i Thailand eller i södra Europa. Orsaken är rätt självklar då klimatet är betydligt trevligare än i Sverige och kostnadsläget är i många fall betydligt lägre än här hemma.

Då familjen Chansar Mest sedan några år tillbaka äger ett eget boende i Nice så är det inte helt ovanligt att frågan om kostnader och uthyrningsmöjligheter kommer på tals bland våra bekanta eller hyresgäster. Lägg därtill antalet överförfriskade svenskar på Arlanda som högljutt berättar att orsaken till deras resa är att de minsann ska köpa en fastighet på Riiviääran som de sedan ska hyra ut och tjäna en massa pengar på nu när räntan är så låg.

Orsaken till att herr och fru Chansar mest bestämde sig för att köpa ett utlandsboende var att vi vid den tidpunkten var rätt blasé på att resa. Vi hade under många år lagt i princip alla våra besparingar på att resa men med tiden blev det en vana och vi orkade knappt se fram emot eller engagera oss innan vi satt på flygplanet på väg till resmålet.

Även om vi var väl medvetna om att semesterresor fortsatt skulle ha en hög prioritet så föddes tankarna på att köpa ett eget utlandsboende för att enkelt ta sig till värmen utan några större förväntningar och krusiduller. Initialt så hade vi långtgående planer på att köpa något i den urgulliga franska staden Laon där släktingar till oss har lägenhet. 

Laon

Efter ytterligare funderingar så insåg vi ganska snabbt att det skulle vara ganska knöligt att ta sig till Laon (beläget ett par mil norr om Reims och gränsar till regionen Champagne) för en kortare visit och efter lite funderande så föll valet på Nice. Nice (eller egentligen närbelägna Menton) har flest soldagar i Frankrike och det är snabbt och enkelt att ta sig dit då flygresan endast är tre timmar från Arlanda och flygplatsen är belägen 20 minuter från centrum.

När jag reflekterar en smula så kan jag i efterhand undra över varför vi båda var så överens om att det var Frankrike som gällde och inte betydligt billigare länder som Spanien, Portugal eller Italien. Jag vet fortfarande inte svaret men jag misstänker tyvärr någon underliggande form av dold smygsnobbism hos familjen Chansar mest..


Nice

Kostnaderna för att äga ett utlandsboende drar lätt iväg och man ska inte stirra sig blind på anskaffningsvärdet och eventuella räntekostnader. Efter att bostaden är inköpt så tillkommer det årliga omkostnader förutom uppenbara för el, vatten och bostadsavgifterna. I Frankrike betalar men dessutom två typer av fastighets- och boendeskatter, Tax Fonciere och Taxe d'Habitazione, och för vår del landar de på cirka €2000 om året och ökar med ca 5-10% om året.

När familjen Chansar mest köpte sin bostad så hade vi inte en tanke på att hyra ut. Vi hade en önskan om att direkt på fredagseftermiddagen kunna susa ut till Arlanda utan någon som helst packning och sedan åka hem söndagskväll för att vara på plats för en ny arbetsvecka. Men så blev det ju inte. När väl vänner och bekanta vill låna lägenheten så är det inte så kul att ha sina kalsonger, trosor eller tandborstar framme och skillnaden att hyra ut till en bekant eller en helt okänd person är ganska liten.

Men varken vi eller den stora majoriteten av uthyrare tjänar några pengar på att hyra ut sin utlandsbostad – i bästa fall är det möjligt att till viss del sänka sina totala omkostnader men det är väldigt få som faktiskt når upp till de belopp som behöver rapporteras till Skatteverket.
Förutom kostnader för att rigga bostaden för uthyrning så tillkommer kostnader för en Property Manager som tar hand om din bostad och dina gäster, ökade el- och vattenräkningar samt kostnader för annonsering via lämpliga forum.

Jag gjorde precis en sökning på www.homeaway.co.uk efter en semestervecka i Nice under augusti månad och fick drygt 1300 träffar – konkurrensen är mördande…

Trots alla omkostnader så har familjen Chansar mest inte någon gång ångrat sig att vi köpt ett semesterboende men köp er egen bostad för att ni kan och vill men gör det inte med en tro och önskan om att det går att finansiera via uthyrningar för då kommer ni snabbt att bli olyckliga.

TANSTAAFL!

14 feb. 2015

Utdelningsprognos 2015

Inför 2015 läste jag i tidningen att det skulle bli ett "superbörsår" och utdelningsrekorden skulle avlösa varandra. Jag tyckte att det var rätt trevligt då familjen Chansar Mest var ovanligt inaktiva med aktieinvesteringar under 2014 och jag anade att det skulle bli ganska tufft att nå vårt enda ekonomiska mål med en tio procentig ökning av direktavkastningen.

Jag blev därför rätt låg när de första boksluten rasslade in och jag kunde konstatera att flera bolag kommer att behålla sin utdelningsnivå för föregående år. Och när sedan HM gick ut med att de skulle höja sin utdelning med fantastiska 0,25kr och jag misströstade rätt rejält.

Men det repade sig tillslut och just nu ligger prognosen på 12,5% i utdelningsökning under 2015.

Naturligtvis är det en prognos då valutan fluktuerar rätt rejält och man vet aldrig om Oranges decemberutdelning kommer in på nuvarande eller nästkommande år.

Utdelning 2014 vs 2015
Kursivt = 2014 års utdelningsnivå

Nu när vi vet att vi kommer nå utdelningsmålet för 2015 så är det lätt att bli girig och jaga ytterligare utdelningar för att snygga till siffrorna. Då vi ligger i en traditionell aktiedepå så behöver vi skatta 30% på den bruttoavkastning jag redovisar vilket innebär att vi behöver drygt en halv miljon i avkastning innan vi flyr landet. Med en 15-procentig avkastning så kommer vi nå målet betydligt tidigare men med tanke på nuvarande börsklimat så är vi defensiva och är nöjda med att ha uppnått vårt ursprungliga mål.


Även om det är lockande att jaga 15% i avkastningsökning så är jag ganska sval med nyinvesteringar i rådande börsklimat. Jag skrev i ett tidigare inlägg att börsen knarkar vidare men nu pratar vi inte om något gulligt litet haschrus utan nu injicerar vi heroin...

En annan orsak till att jag sannolikt kommer att vara relativt inaktiv med investeringar den närmaste tiden är att vi befinner oss på "fel" halvår i börscykeln. Den begåvade skribenten besser1 har nyligen publicerat ett tänkvärt inlägg i ämnet.

9 feb. 2015

Fånga fallande saxar

I fredags presenterade Fiskars sin bokslutskommuniké för 2014 och resultatet var väl inte helt oväntat...



2014 i korthet:
- Omsättningen minskade med 4 % till €767,5 milj.
- Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 30 % till €42,7 milj. (61,0)
- Rörelseresultat utan engångsposter minskade med 19 % till €59,6 milj.  (73,8)
- En vinst av engångsnatur från försäljningen och omvärderingen av Wärtsiläaktier på €676,0
- Kassaflöde från den löpande verksamheten var €87,0 milj. (81,0)
- Resultatet per aktie var €9,44  (1,14)
- Styrelsen föreslår en utdelning på €0,68 euro per aktie
- Utsikter för 2015: omsättningen för helåret förväntas öka jämfört med 2014 och rörelseresultatet exklusive engångsposter väntas ligga under nivån för 2014 på grund av ökade satsningar i tillväxtinitiativ

Inte sådär jättebra och aktien handlades ned drygt 5% efter att resultatet presenterades.

Fiskars verksamhet är ganska osexig med fokus på tillverkning av konsumentprodukter för hem, trädgård och uteliv. Efterfrågan på Fiskars produkter över tiden torde dock vara relativt stabilt då deras produkter i allmänhet anses hålla en hög kvalitet.

Jag har under en längre tid sneglat på Fiskars och tyckt att den varit för dyr men nu efter avyttringen av Wärtsilä och ett mediokert resultat så slog jag till med ett första inköp. 200 aktier för €18,46/st åkte in i depån och tiden får utvisa om det var begåvat eller ej.

Med en utdelning på €0,68 så ökar jag årsutdelningen med ca 1300 kronor med rådande eurokurs.