22 nov. 2015

Handelsbankens kreditkort

Herr och fru Chansar mest är som bekant inte speciellt ekonomiska av oss när det kommer till vardagskonsumtion. Vi spenderar gärna pengar på mat och dryck för att göra vardagen lite trevligare och vi köper i princip allt vi anser oss behöva.

Tyvärr har vi en lika avslappnad inställning till övriga vardagsomkostnader som till exempel el-avtal och diverse försäkringar. Bortsett från räntan på bostadslånen så är vi väldigt passiva när det kommer till övriga utgifter och vi bryr oss rätt sällan när det kommer smyghöjningar på hemförsäkringen eller liknande - det är helt enkelt inte värt tiden och engagemanget för att sänka de årliga omkostnaderna med några hundralappar...


Den enda gången vi gör något åt situationen är om vi av någon anledning blir förbannade och det blir fru Chansar mest ibland och hon brukar var tredje, eller var femte, år göra en räd och förhandla ingångna avtal - själv är jag för lat och bryr mig rätt sällan fram tills nu!

För en tid sedan så meddelade Handelsbanken att de kommer att höja årsavgiften på sina Allkort med 44 procent, från 250 kronor till 360 kronor. Något som ger 50 miljoner i ökad vinst för banken och även om SHB är ett av mina största innehav i portföljen så tänker jag knappast bidra till den ökade vinsten.

360 kronor i årsavgift är rätt magstarkt för ett kreditkort med rätt usla förmåner. Återkommande läsare tycker naturligtvis att jag skjuter mygg med kanoner då jag glatt betalar 6 000 kronor i årsavgift till AMEX men jag tycker faktiskt att det är värt det vilket jag försökt förklara i det här inlägget.

Det kort jag normalt utnyttjar i vardagen är mitt AMEX. Även om kortet fungerar på långt fler ställen än sitt rykte, ovetenskapligt så uppskattar jag det till 80 procent vid alla inköpstillfällen, så är det nödvändigt att ha ett annat Visa eller Mastercard som backup. Fram tills för en månad sedan så har jag haft SHB men nu bytt till Norwegians kostnadsfria kreditkort.

Förmånerna är kanske inte så fantastiska men för oss som relativt frekvent flyger med Norwegian så är det ändå ett helt ok extrakort att ha i plånboken.

Den månatliga besparingen uppgår till trettio kronor vilket jag både kan ha och mista men jag är i alla fall något mindre förbannad...

15 kommentarer:

 1. Man ska inte underskatta ilska som motivationskälla.

  Undrar om jag borde förlåta Swedbank för hur de behandlade mig när var i låga tonåren? :-)

  Som konsument har man få sätt att säga "jag tycker inte om vad ni gör" så man får ta till det sätt man har och vandra iväg.

  Min bank kommer nog höja avgiften för mig snart för de tycker inte längre att jag är en lika värdefull kund som jag en gång vad (fair enough) så jag har också tittat på alternativa kort. Det finns ju en hel del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, helt sant!

   Jag har råkat ut för ungefär samma sak när jag var yngre.
   Jag och fru Chansar mest skulle köpa vår första lägenhet tillsammans och det var rätt billigt på den tiden och vår tvåa skulle kosta 100 000 kronor. Trots att min morfar gick in och slantade 40 000 kronor som var standard 1994 så tvingade banken oss att ta med en borgenär vilket morsan tillslut torskade på..

   Vi betalade av lägenheten fort som f-n och vägrade jag att ha med SHB att göra de närmaste 15 åren och jag kan undra hur mycket intäkter de förlorade på mig :-)

   //Cm

   Radera
 2. Har du en bra kundrelation med SHB, ex. lån, lön, sparande etc. så tror jag att om du säger till din bankman/kvinna att du är missnöjd med höjd kortavgift så hade hen justerat den och ev. till och med satt den till 0 kr/år.
  Den som inte frågar får inget svar gäller i högsta grad här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det säkert vara i vissa fall.

   Trots att jag är en betydande kund för SHB (av orsaker jag tyvärr inte vill gå närmare in på) så är det hopplöst för mig att förhandla bort kortavgiften. Att pruta på bolån gå däremot bra.

   //Cm

   Radera
 3. Är du Sas guld kan du ha deras http://www.saseurobonusmastercard.se utan kostnad + tjäna Eurobonuspoäng om det skulle vara nåt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips och länk!

   Tyvärr är jag notoriskt otrogen när det gäller flyg så jag kommer inte upp i guld hos SAS.
   Men jag ska nog räkna lite på om det lönar sig att vara trogen ett bolag...

   //Cm

   Radera
 4. Om man är stor och stark ska man vara snäll ... Fru Aktieräv kommer också få klippa sitt SHB kort inom kort. Enda skälet till att det varit kvar är deras bonus om än så ynklig. Men 44% för inget går inte hem här heller. Kan bli OKQ8. Använder i övrigt Coop och Statoil. Poäng (läs % rabatter) respektive riktig cashback. Swedbank står för övrigt även på min svarta lista efter flera sjabbel och dålig service på 90-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är ensam om att bli irriterad på Handelsbanken och helt rätt att vara långsint när det gäller bankschabbel :-)

   Fru Cm gör som Fru Aktieräv och klipper sitt kort idag!

   //Cm

   Radera
 5. Helt rätt! Jag gjorde precis likadant för några veckor sedan. Jag bytte till ett gratiskort istället med mycket bättre förmåner och poäng. Jag valde Coop mastercard betala efter. Du kan ju kika på coop kortet om du inte redan har koll på det förstås. Enda nackdelen att ta bort de klassiska bankkorten är swisch som är en förträffligt bra tjänst. Detta verkar inte fungera till kreditkorten ännu.

  /Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur många som sagt upp sitt kreditkort hos SHB vid det här laget - det där 50 miljonerna i intäktsökning kan de nog glömma... :-)

   Coop och OKQ8 som Aktieräven nämner ovan brukar vara kort som ligger bra till vid alla jämförelser..

   //Cm

   Radera
  2. Jag tror tyvärr dom flesta inte bryr sig i kort avgiften. Precis som många inte bryr sig alls i sin ekonomi. Är ju bara titta på lyxfällan så förstår man. Folk som hänger på dessa sajter tror jag engagerar sig mer i sina utgifter.

   Radera
 6. Tips: ofta kan man förhandla bort årsavgiften på sitt kort genom att hota att säga upp det. Vet inte hur det är med bankernas kort, men funkar med NK Nyckeln och OKQ8:s kort. Kör det senare atm, men lutar åt att återgå till det första om jag börjar använda bilen mindre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte vara speciellt framgångsrik att förhandla bort just kortavgiften.
   På SHB var de inte intresserade trots att jag är en relativt viktig kund till dem och på AMEX var det tokkört. Trots att jag har en ordentlig omsättning på mitt kort så brydde de sig inte alls när jag hotade med att säga upp kortet :-(

   //Cm

   Radera
  2. Kan du inte dra delägarkortet med tanke på ditt innehav? :)
   Jag är själv väldigt principfast med såna här grejer trots att det knappast är värt tiden gentemot besparingen att byta kort är det enda sättet att visa att man inte tycker det är ok, tyvärr är det alldeles för många som inte orkar bry sig och snällt accepterar orimliga prishöjningar.
   /chip

   Radera
  3. Hej Chip,
   Haha :-)
   Min bankman är rätt trött på mig att jag omedelbart studsar över allt överskott till Avanza i stället för att köpa deras produkter. Det har försökt att pracka på mig deras Platinumkort en gång i tiden och det var samma visa så - fullkomligt omöjligt att förhandla bort årsavgiften.

   Tvärr är jag jäkligt slö och agerar rätt sällan men jag ska bättra mig. Att byta kreditkort gick på nolltid så jag kanske får blodad tand.

   Mvh//Cm

   Radera