25 okt. 2015

Höstrensning

Oktober är snart till ända och då brukar aktiviteten öka hos oss som har sitt innehav i en traditionell VP-depå. Det är nu det ska kvittas vinster mot förluster för att försöka minimera beskattning.

Under de senaste åren så har jag naturligtvis svurit över att vi inte har vårt innehav i en ISK då vi kunnat undvika massor av onödig beskattning men och andra sidan så är vi relativt väl positionerade om det blir en rejäl korrigering nedåt vilket kanske inte är helt oväntat på två års sikt.


Jag är fullt medveten om att sparande i ett VP-konto är en ganska utskälld sparform och den där Hemberg på Avanza brukar allt som oftast påpeka att ISK är det enda alternativet.

Men är det nu ekonomiskt fullt så illa att ligga kvar i ett traditionellt VP-konto? Nej, jag tycker nog inte det. Eventuellt uppkomna förluster kan jag rakt av kvitta bort mot erhållna vinster och för en utdelningsinvesterare så är det rätt trevligt att veta att jag delvis kan kvitta bort räntor till 70 procent vilket är rätt behagligt trots rådande räntenivå.

När det blir ett riktigt ställ nedåt med nedgångar på 40-50 procent så kommer jag naturligtvis stå på tå och ösa in pengar i en ISK men i nuvarande marknadsläge så ligger jag lågt och betalar mina skatter..

Orsaken är rätt enkel - vi ruvar på en obeskattad avkastning på runt 4 miljoner och har en rejäl krockkudde mot kassa investeringsalternativ vilket jag är en mästare på enligt fru Chansar mest.


Vi har länge varit förskonade mot röda siffror i depån men nu finns det faktiskt lite utrymme till lite ommöbleringar med tanke på WMT:s usla utveckling.

Ska jag dumpa något innehav eller göra som vanligt - ligga kvar?

35 kommentarer:

  1. Har du räknat på skatten på din årliga utdelning ? I förhållande till att så smått börja flytten mot en ISK.. O få betydligt trevligare utbetalningar när det gäller att behålla utdelningspengarna.. Har själv både ISK o VP på äldre köp.. Alltid roligare o få utdelningen direkt på ISKn..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Manne!

      Jag har räknat och räknat och till och med tagit hjälp.
      Självklart så hade det varit mer förmånligt att ligga i en ISK men kanske inte så mycket som man kanske först kan tro.

      Om vi får ett ordenligt nedställ på börsen så kommer jag omedelbart skaffa mig en ISK men fram tills dess är det ganska skönt med hängslen, livrem och fallskärm även om det kostar mig en premie.

      Stort tack för kommentar!

      Mvh//Cm

      Radera
    2. Vad är det som driver dig att fylla på vpet istället för att göra nyköp i en ISK o hantera bra lösningar efterhand ?.. O jag har läst alla 30 kommentarerna o ändå inte fått ett klockrent svar på den frågan egentligen.. O tack för en kanonbra blogg med insperation även i tråkigare lägen.. Drömmer fortfarande om hur det gick i jan/feb i år..

      /Manne

      Radera
    3. Hej Manne!

      Sorry för sent svar - det har varit en rätt trist arbetsvecka.

      Begåvat eller ej men vi har en hel del i obeskattad avkastning och om nu börsen får en korrigering nedåt så kan jag nyttja vinsterna för att kvitta bort uppkommna förluster - lite hängslen och livrem.

      Om jag investerar nu i en ISK och börsen går nedåt så kommer förlusterna svida rätt ordentligt när jag har obeskattade vinster på annat håll som jag inte kan utnytta...

      Mvh//Cm

      Radera
    4. Hoppas på att du fortfarande "väntar" om ett par år då.. Att du skulle kunna kvitta bort dina Shb/Swedbank verkar orimligt , men inte slaget i sten dock.. Med tanke på din underbara utdelning i dessa två aktier så har du några stycken om man säger så..

      Radera
    5. Tack Manne :-)

      Det skulle dock vara optimalt med en rejäl sättning men med bibehållen utdelning :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Är det något praktiskt hinder att öppna en ISK, och därtill överföra utdelningar/sparande och investera i nya/befintliga innehav. Antagligen säljer du väl inte av innehaven på VP-kontot i första taget... och därför är det väl rimligt att låta det vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan!

      Det enda hinder för mig att öppna och placera pengar i en ISK är att jag anser att börsen fortfarande är relativt högt värderad och då kan det vara ganska skönt att ha möjlighet att kunna kvitta bort eventuella förluster.

      Jag investerar glatt i nuvarande börsklimat men med vetskap att jag faktiskt kan kvitta bort dåliga affärer.

      Som jag nämnde ovan så kommer jag snabbt som ögat att öppna en ISK när vi fått en ordentlig korrigering på börsen.

      Mvh//Cm

      Radera
  3. Lite kul att jämföra dina inköp med mina :)
    Man ser att det har stigit rätt kraftigt de senaste åren, jag har helt andra inköpspriser än dig, myyycket dyrare.
    Hmmm jag kanske ska köpa in Fortum Oyj i portföljen jag med, har funderat på det tidigare. Får hoppas på en kallare vinter nu i såna fall. Dock inte 6 Mars när jag åker vasan.

    Jag kan inte riktigt det här med belåning men jag tycker det ser ut som att du har mycket belåning? Hur agerar du vid en höjning av räntan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu får du ta med i beräkningarna att många investeringar är från 2009 när det var ett ytterst trist börsläge. Och i ett flertal fall så har jag inte gjort några fler inköp (som i Boliden) och då får man rätt snabbt ett imponerande GAV.

      Tyvärr så har jag inte motsvarande utveckling på senare investeringar ;-)

      Belåning tycker jag är fiffigt i rådande marknadsläge. Jag betalar 1,71 % till Avanza när jag belånar mina aktier vilket jag tycker är rätt ok då det inte är speciellt svårt att hitta högre avkastning än så.

      Sååå högt belånad tycker jag inte att jag är - i skrivande stund är det 214 tkr vilket motsvarar 2,7 % av portföljvärdet.

      Om du tycker att marknadsvärdet ser trevligare ut än på länge så beror det på två starka börsdagar och vi vet ju båda att det snabbt kan gå åt andra hållet...

      Mvh//Cm

      Radera
  4. Vilken härlig portfölj du har! Kul (och lite överraskande) att McDonalds tog fart. Sälj MTG :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gottodix!

      Att Mcdonald´s rusade iväg som den gjorde förvånar mig med. Effekten av Egg McMuffin ska uppenbarligen inte underskattas.

      Då du är mer begåvad än vad jag själv är så känns det skönt att få det bekräftat att MTG och deras satsning på e-sport kanske inte är helt sexig.

      Om kurserna håller i sig så hyvlar jag lite av MTG och kvittar mot WMT i nästnästa vecka då jag kan följa börsen på heltid...

      Trevlig kväll!

      //Cm

      Radera
    2. Jag såg det där med det ändrade receptet man undrar ju vilken bereondeframkallande substans de la till för att få den effekten på försäljningen :)

      Radera
    3. Jag tror många underskattar detta fina bolag. Starka finanser, stagnerande bolag som börjat söka tillväxt. E-sport är verkligen stort och snabbt växande sektor om än lite oförståbar. Viaplay är en stjärna med otrolig pricing power och bolagsledningens affärsförmåga inte att leka med. Har en kompis som gör lite affärer med Mtg, han säger att efter varje möte med ledningen får man kolla så alla 10 fingrar är kvar... I like that!
      /Anders

      Radera
    4. Hej Anders,
      Tack för kommentar.

      Eventuellt så kommer MTG:s satsning på e-sport bli en formidabel succé men det är nog en lite för riskfylld investering för egen del.

      Förutsättningarna för MTG har ändrats rätt rejält sedan jag gjorde mitt större inköp i aktien. Bara på några få år så har linjärt tittande i praktiken försvunnit och vartenda hushåll har idag Netflix, HBO eller Apple-tv.

      Visst, MTG är riktigt duktiga på att sno åt sig sporträttigheter men frågan är om det är tillräckligt på sikt.

      Anaytikerna håller dock med dig och majoriteten har köp på aktien med betydligt högre riktkurser än vad den nu handlas i.

      Mvh//Cm

      Radera
  5. Nu svär jag väl i kyrkan men du kommer till din rätt när du INTE pratar om ekonomi och diverse portfölj uppdateringar.

    Du är jäkligt underhållande när du bara flummar runt om med dina "betraktelser" - mer av sådant tack!

    Rent ekonomiskt är du jäkligt mycket skickligare än vad du vill förmedla och det här inlägget visar på detta. Du chansar inte speciellt mycket utan tar välgrundade beslut även om du gärna vill förmedla en laid back-stil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar.
      Och tack för det trevliga berömmet.

      Tyvärr så får du så ut med mina förvirrade ekonomiinlägg även framöver.

      Jag försöker ju driva en ekonomiblogg även om den kanske inte är fullt så seriös som många av mina bloggkollegors...

      Efter flera år av uppgångar så är det rätt enkelt att visa på ett resultat som i inlägget. Jag har däremot varit helt ute och cyklat de senaste halvåret med investeringar i WMT och PG - bolag som jag trodde skulle vara en Safe Haven när det skakade på börserna. Ack vad fel jag hade...

      Mvh//Cm

      Radera
    2. Jag håller inte alls med mr Anonym här ovan. Han svamlar, antingen är han full eller så har han slagit i skallen. Klart du ska fortsätta snacka lite ekonomi och särskilt portföljuppdateringar. Det tycker i alla fall jag är skitkul. Att bara svamla för svamlandets skull det kan du överlåta åt mig som inte har dina kunskaper om ekonomi att förmedla till mindre belevade.

      Radera
  6. Vilka löjligt låga gav du har på en hel del innehav :) Snygg tajming och fin portfölj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sigge och tack för kommentar!

      Efter flera år av uppgångar så blir en del GAV rätt absurda.
      Även om det är trevligt så är det även en liten påminnelse om vilka nivåer man kan förvänta sig vid ett riktigt börsras.

      Men för tillfället så flinar jag glatt :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  7. Sitter precis som du med investeringar på en vanlig VP-depå, jag har dock en ISK där alla nya köp görs.

    Så till min fråga: Jag har inte riktigt förstått de här med kvittning, är de här ett bra tillfälle för mig att sälja av aktierna på min VP-depå (som mesta dels ligger på minus i skrivande stund)för att sedan köpa tillbaks aktierna på min ISK?

    tack för en bra blogg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för kommentar!

      Det handlar väl lite om vad man har för marknadstro om hur börsen kommer att utvecklas sig på sikt.
      Själv så ser jag mina "minus-aktier" som tillgångar då jag kan kvitta bort uppkomna vinster.

      Försök i alla fall att maximalt nyttja förlusterna mot aktievinster så du kan utnyttja dem fullt ut.

      Nu inbillar jag mig att börsen är relativt högt värderad så själv så väntar jag lite med att investera i ISK.

      Mvh//Cm

      Radera
    2. Bomma inte MangoldX begåvade inlägg nedan!

      Mvh//Cm

      Radera
  8. Tycker att du resonerar helt rätt. Att sälja av och flytta till isk känns bäst att göra när börsen är lägre värderad. Enda anledningen är om man tror att det kommer att rasa och därför säljer för att ha cash istället. Jag ligger själv kvar med ca 2/3 i vanlig depå med ungefär samma kursresa som du haft. Däremot har jag uteslutande köpt aktier i min isk senaste åren.

    http://minaktiedagbok.blogspot.se/2014/03/ska-jag-flytta-gamla-innehav-till-en.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och länk!

      Trevligt att få stöd i mitt resonemang.
      Naturligtvis så är jag sugen på att öppna en ISK men det ska "bara sjunka liite till".

      När tog du dig i kragen och började med ISK?

      Mvh//Cm

      Radera
  9. Hur gick ditt resonemang 2009?
    Även om vi inte hade ISK, fanns det ju avgiftsfria KF!
    Frågar inte för mästra med facit i hand, utan undrar bara vad som fick dig att välja som du gjorde då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalle!

      Med facit i hand så kan jag naturligtvis svära över att jag inte placerade i KF.

      Nu är det några år sedan så jag minns inte riktigt men jag antar att det primärt berodde på två orsaker.

      1. När vi gjorde vårt återtåg till börsen så var vi helt obelånade och skuldfria. Att som vi gjorde och åter belåna bostaden och dessutom belåna våra aktier ansåg vi vara förenat med hög risk - börsen kunde ju falla ytterligare.

      Vi köpte en bombmatta av aktier och resonerade som så att oavsett börsklimat så kommer vi sannolikt kvitta bort delar av våra vinster - att det skulle utvecklas så här bra trodde vi nog inte.

      2. 2009 var man van vid ett helt annat ränteklimat. Då vi belånade bostad och aktier så tyckte vi att det var rätt trevligt att få möjlighet att städa bort räntekostnaderna - kapitalvinster kan som bekant kvittas till 70 procent av räntekostnader.

      Med dagens ränteläge så kanske det inte gör så stor effekt men tittar man historiskt så kunde det ha gjort det.

      Mvh//Cm

      Radera
  10. Räntekostnaderna för bolån kan du väl kvitta mot lönen? Samma kvittningsmöjlighet dessutom, mot lönen är 100% av räntekostnaden avdragsgill (upp till100tkr, därefter 70%). Mot aktievinster kan du även där kvitta med 100% mot räntekostnader, du har gjort en felskrivning i din kommentar tror jag. I första fallet blir det 30% (100tkr i räntekostnade ger 30tkr tillbaka) i andra fallet samma.

    Det du förmodligen tänker på är aktieförluster, de är bara värda 70% vid kvittning mot andra inkomster än aktievinster (aktier mot aktier 100%-100%, aktieförluster mot lön/ inkomst av tjänst 100-70%). Därför ska man självklart kvitta sina aktieförluster mot aktievinster. Eller har du räntekostnader på över 100tkr, isf håller ditt resonemang, där blir det bara 70% avdragsgillt. I inkomstslaget kapital sammanställer man alla under och överskott innan man börjar kvitta mot lön etc. Tips är att om man är 2 på bolånet se till att man får 100tkr var, på så sätt får du 100% avdragsgillt upp till 200tkr.

    Köper du en aktie för 100tkr och den går i kk och du inte har några andra aktier kan du maximalt få tillbaka 21tkr mot exv lön, 70% av förlusten är avdragsgill, skattesatsen är 30%, 70x30. Köper du en ny aktie nästa år för 100tkr och säljer den för 200 gör staten en arbitage affär på 9tkr på dig över dessa två åren.

    Har du ingen inkomst av tjänst förstår jag, eller andra skattepliktiga inkomster, annars tror jag du gjort en tankevurpa.

    Sen är det strunt samma i praktiken för dig, Skatteverket ger dig rätt ränteavdrag hur som då räntekostnaderna är avdragsgilla till 100% ( upp till 100tkr) Enda saken man ska se upp med är att inte ha deklarerat aktieförluster, de är bara avdragsgilla till 70%, så förlorar du 100tkr under ett år och inte realiserar några vinster får du bara tillbaka 21tkr mot andra skatter, lön tex. Men du har inga problem att möta förlusterna med vinster.

    Slutsats, räntekostnader ger 100% kvittning mot lön, aktieförluster bara 70%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ett initierat inlägg!
      Jag måste väl erkänna att jag är rätt kass på det här med och jag har faktiskt inte deklarerat själv under de senaste 15 åren.

      Din återkoppling tar jag med mig till min redovisningsbyrå som får reda ut ett och annat.

      Mvh//Cm

      Radera
    2. Det är ganska vanligt att folk inte kan skattesystemet. Om folk visste att det försvann uppåt 70-80% på marginalen när du drar in en hundring extra i ditt AB så hade nog fler gått ner i arbetstid. Bara det att man lägger på sociala avgifter istället för att dra av, om folk såg att det försvann mer än hälften på lönen hade de blivit rejält upprörda gissar jag.

      Drar du in 100kr efter alla omkostnader är betalda ska först 20% i moms in till staten. Sedan sociala avgifter, det är ungefär 26% (du lägger på 31,42, lite mindre om det är egenavgifter) sedan 60% i skatt om du bor i fel kommun och ligger över sista brytpunkten. 100x0,8x0,74x0,4=23,7kr=världens högsta marginalskatt. Går du sedan och handlar ngt för din framskattade lön så är det moms på ditt inköp, än värre om du köper bensin, allt över 4kr är skatt. Råkar du sedan som privatperson köpa en tjänst av ngn vitt får du göra om hela beräkningen, då ska inte bara momsen, utan hen ska in man sociala avgifter och skatt på lönen. Att skatteplanering är en svensk folksport är inte så konstigt.

      Till saken, har du ingen lön eller andra inkomster är det bra att iaf ha aktieinkomster/reavinster att kvitta mot räntekostnaderna. Och som jag skrev, har du mer än 100tkr i räntekostnader så är det inte fel att möta det över 100tkr med reavinster.

      Själv har jag räntekostnader över 100tkr, det möter jag genom att varje år ta upp lite av bostadsuppskovet, så jag ej har räntekostnader över 100tkr när allt summeras under kapital på deklarationen. På så sätt blir räntekostnaderna värda 100% (eller 30% om du vill, det är det man får tillbaka) även över 100tkr istället för 70% ( 21%).

      I övrigt snygg portfölj du har. Själv kör jag absolutavkastning, säkra produkter som hedgefonder osv, för att få lite mer än 3-5% använder jag belåning, rätt använt ett fantastiskt verktyg.

      I nästa lågkonjunktur kanske det blir lite investmentbolag och ngt utbombat largecap bolag.

      I dina kläder hade jag inte funderat så mkt på skatten, man gör så många dåliga affärer bara för att undvika skatt. Därmed inte sagt det är enkelt. Skatten vet vi, men hur börsen går har vi ingen aning om. För att inte göra totalfel, kvitta ut befintliga förluster och flytta ngn mille då och då till ISK. Är din övertygelse att det ska krascha köp 0-30% aktier och resten i trendfonder (man trend, SEB asset sel, lynx osv.) long/short fonder catella Nordea allianz MF. Lite vanliga hedgefonder, adrigo, brummer kanske, nektar är fin. På så sätt slipper du vara orolig för att sitta med stora förluster i ISK om tre fyra år, utan då har du tort krut förhoppningsvis. Går dina aktier i vanliga depån ner är det väl utmärkt att flytta över aktierna då, det räknas som en försäljning när de flyttas och då är det väl skönt om reavinsten är mindre samtidigt som du har kvar samma aktier och därefter kan njuta av lågbeskattade utdelningar framöver.

      Kör hårt, rikast vinner, men glöm inte att s:t per kommer neka dig att ha med fullastad släpkärra genom porten.

      Radera
    3. Tack MG för ytterligare en otroligt begåvad kommentar!

      Det är precis det här som som gör att det är kul att blogga.

      Tack för förtydliganden och info.

      Och oroa dig inte - jag är en jävel på att bränna stålar :-)

      Trevlig helg!

      Mvh//Cm

      Radera
  11. Hej, Har som du en vanlig depå. Även jag kvittar vinster mot förluster hej vilt, särskilt nu under hösten då jag är ute efter utdelningarna. Jag säljer även för att köpa tillbaka på en lägre nivå. Är pensionär med cirka 23 000/månad efter skatt. Har utdelningar på dryga 70 000 efter skatt. Dessa pengar används för renoveringar/reparationer på lägenhet och litet sommarhus i skärgården. Den skatt jag erlägger på mina utdelningar har gjort mig berättigad till max ROT-avdrag fram till i år (en liten men dock finess med vanlig depå i mitt fall).
    Om jag skaffar ISK eller ej blir en bedömning under kommande lågkonjunktur och hänger ihop med ränteläget etc. Dessutom gör jag en hel del transaktioner under året varför detta skulle bli ganska dyrt i en ISK.
    Tack för din roliga blogg! Vittnar om distans till ämnet!/G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej G!

      Kul att få kommentar från en person som redan är i mål!
      Du har det som vi vill uppnå och jag kan bli lätt avundsjuk att vi måste se till att enkom kunna leva på avkastningen då den kommande pensionen känns som ett svävande moln så bara förflyttas framåt med åren.

      Vi tycks resonera på samma sätt och vi får hålla varandra informerade när det är dags för att byta depåform.

      Tack själv för en trevlig kommentar!

      Mvh//Cm

      Radera
  12. När ISK kom 2012 så räknade jag och räknade jag på hur det skulle bli på lång sikt. Jag tänkte inte så mycket på om det vore bättre att vänta ett år eller två utan flyttade allt som hade utdelning till ISK eftersom det var där jag direkt kunde spara pengar.

    Det blev en liten skattesmäll men jag tror ändå inte att det var helt fel.

    Sedan finns det ju scenarior där vanlig depå är bättre än ISK så det är först efteråt man vet vad man borde gjort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel,

      Med facit i hand så var det ett väldigt begåvat drag.
      Själv så hade jag nog haft rätt mycket ångest över skattesmällen.

      Naturligtvis är det så att det är väldigt enkelt att "backa tracka" och gräma sig över felaktiga beslut.
      Du gjorde helt rätt och jag önskar att jag hade gjort detsamma.

      Mvh//Cm



      Radera